6.7.18

Pehmeä tausta kuvissa on muotia

Puhelinkuvia joiden syväterävyysalue on käsitelty jollain snapseedilla, tai kuvia jotka on otettu puhelimilla joissa on useampi objektiivi tai olikohan useampi kamera, näkyy jonkin verran netissä. Katsoin ja tutkein omaa sansungiani (S6-edge), jossa on puhelinkuvaustarpeisiini oikein hyvä kamera, mutta en löytänyt kameraohjelmassa mokomaa toiminnallisuutta. Linssejäkin on vain yksi, sillä puolella kameraa jolla kuvaan. Kameroita on kyllä kaksi, kuten puhelimissa aina. Toisen käytöstä aiheutuu minulle panikkikohtaus, kun näen oman naamani kam... puhelimen ruudulla. 



Bokeh tai syväterävyys


B
okeh on valokuvaustermi jolla tarkoitetaan tausta-alueeltaan epäterävän / pehmeän kuvan tausta-aluetta, josta pääkohde irtoaa korostuneena. Bokeh:in "laatua" haetaan erilaisilla objektiiveilla ja polttoväleillä. Jotkut ovat mieltyneet siihen, että epäterävässä taustassa elää valopisteitä.






Testailin varhain keväällä M42 kierteistä Pentacon- merkkistä objektiivia, tavallisen digikameran nokalla. Se on varsinainen "bokeh-velho"




Myös neuvostoliitossa valmistetut Helios-objektiivit ovat tunnettuja "bokeh-maailmassa". Tässä ehkä vähän kärjistetty esimerkki.


Se niistä. Puhelinkuvien tehosteena käytetty epäterävä tausta on jollain tavalla vaikeampi tehtävä. Ohjelmallisesti se lienee yhden napinpainalluksen takana, mutta miten sen voi saada hallintaan.
Unohdan koko jutun, siis ohjelmallisen puhelinkuvamuokkauksen.



Kun aukkoa pienennetään, kasvaa syväterävyysalue. Kuva voi olla tarkka metristä äärettömään.
Mikäs sen helpompaa kuin ottaa sellainen kuva ja blurrata, eli sumentaa photoshopissa haluamansa alueet. Helppoa, tylsää, tasapaksua ja teennäistä. Jokin puuttuu kuvasta tai jotain on menetetty.
Filmiaikana käyettiin suodattimia joissa oli osa sivelty vaseliinilla. Tai blurrattiin jollain tikulla heiluttelemalla pimiössä vedostettaessa.



Tilt & Shift

- eli objektiivi jonka optinen akseli on käännettävissä ja siirrettävissä. Siirtoa käytetään varsinkin rakennusten kuvaamisessa, kun halutaan nurkkien olevan suorassa ja pystysuuntaisten pintojen pystysuunnassa eikä "selällään" .
Käännöllä (tiltillä) voi hallita syväterävyysalueita sekä vaaka- että pystysuunnassa. Joillakin pirun kalliilla malleilla molempia yhtä aikaisesti.
Tähän voi todeta, että photarilla nuo kaikki onnistuvat helpommin ja varsinkin halvemmalla. Niin varmasti, mutta jossain määrin kuvanlaadun kustannuksella.

Katsotaanpa miltä tiltattu kuva-ala näyttää:


Lähtökohtana T&S objektiivilla, ilman kääntöjä otettu peruskuva. Aukko 8, jotta syväterävyyttä saadaan. Enemmänkin voi himmentää, mutta taas tulee kuvanlaatu vastaan. F8 on hyvä "yleisaukko"



"Tiltattu" kuva, samalla himmennyksellä kuin edellinen. Tausta pehmenee mutta kuva pysyy luonnollisempana, silmän näkemän kaltaisena.


Lopuksi toisinpäin käännetty, ylöspäin kallistettu objektiivi ja aukkoa suuremmalle. Kuva-alalta saa teräväksi tai epäteräväksi juuri haluamansa alueen tai alueet, eri kallistusten ja aukkojen yhdistelmiä käyttämällä.
En jaksanut virittää palkkikameraa tähän aiheeseen. Sillä olisi voinut demostroida laajemmin.



Kuvaustilanne


Kamera, objektiivi, jalusta ja kukkapenkki




Puhelin, gimbaali (vakaaja), monopodi (yksijalka joka viritetty jalustaan), ja selfiekeppi kaukolaukaisijana. Kuvattu T&S:llä täydellä aukolla





Palkkikameran korvike


.
..
...


...
..
.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jouluvaloa ja lippukauppaa

 Marraskuu on aikaa jolloin harrastustoimintani hiljenee, harvenee tai muuttaa muotoaan uuden luomisen sijasta enemmän vanhojen kaiveuksi. N...