12.3.20

Sympatiaa ja antipatia




Huom!  Lisäys:
Ensimmäisessä kuvaparissa oleva taidenäyttely on peruttu. Sitä ei järjestetä. Syynä koronavirus-epidemian mahdollinen kehittyminen.



Tiedän ettei minun pitäisi tällaista kirjoittaa. Pitäisi olla tyytyväinen ja hiljaa, kuten melkein kaikki tekisivät tällaisessa tilanteessa. Turhahan tällaisesta on numeroa tehdä varsinkin kun seurauksena on hämmennystä, väärinymmärrystä, ja hyljeksintää. Mutta koska minulla ei ole enää paljoakaan menetettävää enkä ole pitkään aikaan muuta tehnyt kuin harrastellut, laitan ajattelemani julki. Nukuttuani yön yli. 


Ensin sympatiaosuus


Netti /sometuttuni: noormarkkulainen taiteilija lähestyi muutama viikko sitten viestillä. Kysyi, sattuisiko minulla olemaan kuvaa Porin Kauppahallin sisäänkäynnistä. Hän oli vuokrannut tilan näyttelylleen, mutta kuva sisäänkäynnistä oli jäänyt ottamatta. Hän kertoi tekevänsä näyttelykutsua, johon haluaisi sellaisen kuvan taustaksi. 
Kaivoin arkistostani kuvan, joka esittää sitä. Siis hallin sisäänkäyntiä. Hiukan putsasin jotain kuvasta ja rajasin tiukemmaksi, ja esitin ehdotukseni.
Mennäänpä alaspäin, siis kuvaparin alle:


Sain hetken kuluttua vastauksena ehdotukseeni kuvan kutsusta, johon kuva oli käytetty. Näin on hyvä ja oikein mukavaa kun saatoin olla avuksi. Kuva on taiten käyttty tarkoituksessaan ja hienosti sommiteltu kutsuun. Se on informatiivinen ja sitä saattaa jäädä hetkeksi katselemaan. Onhan se taiteilijan tekemä, hyvä kokonaisuus. Koen edelleen mielihyvän oloja tästä. 


Lisäys / Päivitys: 12.3.2012




Vastakohtainen tapaus: Antipatian synty


Jyrki Kangas; kuten kaikki tiedämme, ja jonka kaikki tietävät, siirtyi suureen orkesteriin kaksi viikkoa sitten: 28.2.2020. Se kosketti minua melko syvästikin, jollain tasolla. En tuntenut häntä henkilökohtaisesti, mutta olen vuosikaudet oikeastaan vuosikymmenet seurannut monellakin tavalla hänen tekemisiään ja sanomisiaan. Olen tuntenut suurta sympatiaa häntä kohtaan, ottanut kuvia monessa tilaisuudessa jossa hän on ollut mukana; usein pääosassa, mutta taustallakin.  Jälkeenpäin kuvasarjoja katsellessani, niissä korostuu hänen osuutensa. Moni muukin on kuviin tallentunut, mutta erityisesti hän  -ja kontrabassonsa.

Toissapäivänä tuli viesti jossa henkilö tiedusteli, voisivatko saada minulta kuvan Jyrki Kankaasta, käytettäväksi ilmoituksessa, muistojamimainoksessa. Lupasin etsiä ja palata asiaan. Jonkin ajan kuluttua tuli viesti, jossa kertoi löytäneensä "facesta" kuvan joka sopisi tarkoitukseen. Annoin pari linkkiä, kansioihin joita ei enää "facessani" ole. Sieltä sitten lataamaan sopiva kuva, ja jos ei reso riitä  tai "face" on raiskannut teknis-laadullisesti painokelvottomaksi niin minulta isompi. Kiitos ja hyvästi.
Mennäänpä taas alas päin, tämän kuvaparin alle:


Kuva oli otettu käyttöön, kuten luvan annoin. Mikäs siinä, siitä vaan. Mutta minulle olisi voinut laittaa "leiskan"; eli sen mitä tuossa yllä nyt näkyy. Olisin sen varmaankin hyväksynyt, vaikka kuva on upotettu melko räikeään kaupalliseen pohjaan. Jamit on kunnianosoitus pois menneelle, johon yhdyn melkein täysin. Niihin en kuitenkaan tule osallistumaan, koska minulla on antipatia paikkaan jossa ne järjestetään. Minulla on antipatia myös siihen, että tapahtuman paikka hyötyy taloudellisesti melko merkittävästi vaikka tapahtumaan on vapaa pääsy. Saahan sitä tienata, ja kuluja kattaa. Minulla ei sitä intressiä ole, ja olen antanut kuviani käytettäväksi mainoksissa ennenkin.

Nyt reagoin tähän räikeään mainokseen tai kuvan käyttöön melko kielteisesti, siis omassa tykönäni.
Poistin "facestani" useita kuva-albumeja. Kaikki "jatsareilla" kuvaamani. Kaiken muunkin aiheeseen liittyvän. Peruutin pari lupaamaani tai ajattelemaani menemistä kamerani kanssa. Mukaanlukien alussa näyttämäni taidenäyttelyn. Päätin että se on loppu nyt!
Muutan tapaani julkaista kuviani. Niitä ei enää tule näkymään muussa yhteydessä kuin niissä joihin minulla on oma intressini. En ole huomionkipeä; se aika kun oli hienoa nähdä nimensä lehdessä tai kuvan alanurkassa, on minulla mennyt ohi jo kauan sitten


Suomalainen klubi - Svenska klubben - Nykyisin Ravintola Klubi. Terve menoa!




Lopuksi: pari  surkuhupaisaa tapausta, parin vuoden takaa



Lipsasen talona tunnettu jugendi Porin Antinkadulla, rannan suunnalla. Lokakuussa 2017. Itselleni kuvaamani arkkitehtuurikuva, jonka tekemiseen käytin aikaa ja monta kuvaa.
Myöhemmin se oli myynnissä, porilaisessa kiinteistönvälitysliikkeessä. Tämä on jäänyt mieleeni hauskana - tai ei niin hauskana, kun firma laittoi minulle viestin. Oli löytänyt "hienon kuvani", ja haluaisi käyttää....    No ei siinä mitään, mutta näin jälleen punaista. Jatkoi pyyntöviestissään, että "yleensä tai normaalisti käytämme ammattkuvaajaa, mutta . . ."
Löin virtuaalisen luurin korvaan, ja kehoitin jatkossakin käyttämään sitä v*tun ammattikuvaajaa. Kaksisuuntainen mielialahäiriöni (minulla on diagnoosi) keikahti toisin päin, kun viestin lähettäjä pahoitteli, ja kertoi että olisi voinut toki jopa maksaa rahaa kuvastani. Kas kun niinkin joskus!
Laitoin lopuksi viestin, ettei sitä saa rahallakaan,  mutta ilmaiseksi saatte käyttää ihan vapaasti. 



Tuolloin, vähän myöhemmin. Otin pari kuvakaappausta. Toisen esitteestä johon kuvani oli päätynyt. Hyvä niin. Ja toisen iltapäivälehden uutisesta, jossa kuva oli asianmukaisesti rajattu niin ettei signeerausta näkynyt. Kuvan ottajaa ei uutisessa mainittu. Ei niin että se minua olisi närästänyt, mutta aika surkuhupaisaa touhua. Olisivat edes rajanneet niin etteivät ylä- ja alareunassa olevat, varsiinkin yläreunan  osuudet olisi leikkautuneet.
Asia on vanhentunut. pulina pois!




Ravintola Kirjakauppa. Omistajan vaihdoksen yhteydessä luopuva omistaja pyysi minulta kuvaa jonka oli jostain somen tai netin syöveristä löytänyt. "Suuri kiitos" tuli palautteeksi. Ei tästä enempää. 

Mitä kuvajournalistiseen ja muuhun silmäätekevyyteen tulee, niin tässä nurkkapatrioituneessa hyvien ihmisten kylässä tai kaupungissa ei saa ilmaista minkäänlaista kriittistä mielipidettä, kahta instituutiota kohtaan, joiden verkostot ja juuret ulottuvat laajalle alalle. Jos meinaa tai haluaa pärjätä tai päästä piireihin, pitää nuolla kaupungin ja valta-asemassa olevan median persettä. Minä en ole sitä koskaan osannut tai halunnut. Päin vastoin; reaktioni on ollut tasan päinvastainen, ja se vain vahvistuu koko ajan. 

Onnea ja menestystä!



-  julkaisun kommentointimahdollisuus on poistettu käytöstä. Poikkeuksellisesti, vain tämän julkaisun kohdalla. En myöskään jaa tätä sosiaalisessa mediassa.




Porissa: 12.3.2020
....
...
..
.



_











Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...