23.9.20

Mullit laitumella: Levo ja Kirrisanta

 

Aloitan tällä mukavalla kuvalla, joka on signeerauksesta tai mistä lie vesileimasta huolimatta otettu kesällä 2019 tai 2018. Se tuli mieleeni, kun keräsin koneelta kuvia joita tässä kirjoitelmassa jäljenpänä. Sain aiheen tai syyn laittaa blogikirjoituksen käyntiin, kun fasepookissa käytiin suosittua keskustelua paikan nimistä ja paikkojen sijainneista. 
Vuorossa oli tai on Kirrisanta ja Levo. Kirrisannasta käytetään myös nimeä kirriNsanta. Minulle sopii kumpi vaan. Sen sijainti on laaja ja venyvä, mutta kartaltakin voi asiaan tutustua jos kiinnostaa. Minuahan kartat ovat aina kiinnostaneet, aiheesta mistä tahansa. 

Eräs henkilö oli myös kuvannut näitä ihmisen luontoon laiduntamia eläimiä, joita kutsutaan yleisnimityksellä lehmä, koska ne muistuttavat lehmiä - lehmäeläimiä. Omakohtaisesti tämä on jäänyt mieleen ja muistiin metelistä jonka se aiheutti, laittaessani sen tuoreena someen, varoitukseksi aggressiivisista lehmistä. Minua ojennettiin, ja seison edelleen ojennettuna: Ne eivät ole lehmiä. Ne ovat uros-lehmiä, nuoria sellaisia eli mullikoita. Sonninmullikoita. Enivei; aika kiukkuista porukkaa joka tapauksessa. Olivat kerääntyneet Levon lammen lintutornin tuntumaan. Meinasin mennä torniin, mutta pakenin. Koska nuo herttaiset luontokappaleet ajoivat minut reviiriltään. 



Mennäänpä varsinaiseen asiaani



Tekaisin tällaisen kartan neljästä otoksesta, ja lisäsin siihen numerot; yksi (1)  ja kaksi (2). Laitoin nuolet, jotka osoittavat numeroita. 
Laitoin seuraaviin kuviin numerot, yhteen neumeron kaksi ja muihin numeron yksi. Se tarkoitaa niiden kuvauspaikkaa tällä kartalla, numeroiden osoittamissa sijainneissa. Lokaatioissa kuten nykysuomeksi nörtit ja muut hipsterit tapaavat elvistellä. Inhoan sitä tapaa; siis lokaatiota sanana. 

Kartalla joka on maanmittaushallituksen laatima ja yleisesti käytettävä virallinen pala maastokarttaa, lukee että Kirrisanta. Ja Kirrisanta sijaitsee sen mukaan tuossa missä se kartalle on kirjoitettu. Sannalla on ammoisina aikona esiintynyt kirrejä. Se ei ole yhden kirrin vaan kokonaisen parven. Teollisuusaluetta, jolla muunmuassa telakka ja paljon julkisuutta saanut tuhkanpesulaitos / -jalostamo, kutsutaan Kirrinsannan alueeksi. Se rajoittuu kakkostiehen, Mäntyluodon pikatiehen. Ja päättyy siihen missä alkaa Mäntyluodon satama. Levo on asuinaluekin, fatijärvenmaahan saakka, jonka jälkeen vastaan tulee yyteri. Yyterin sannat. Beach!
Kartalla näkyy paljon; levonkurkku ja levonnokka Kirrisannan eteläpuolella. Llintutornikin, jonka nurkalta pakenin niitä mulleja. 


Kävin kolmisen vuotta sitten useampaan kertaan karttaan kakkosella merkitsemälläni paikalla kuvaamassa tuhkalaitoksen tonttia, jolle tässä tapauksessa paalutettiin ennen ympäristölupaa. Rakennuslupa oli ilmeisesti saatu ja hyvässä uskossa annettu, koska eihän tällaisia laitoksia jätetä perustamatta minkään ympäristösyyn  takia. Lobbaus on tehty, ja loppu on selvää. 



Valmis laitos, noin kuukausi sitten; elokuussa 2020. 



Tuhkalaitoksen jätevesiputki rakennusvaiheessa keväällä 2020. Vuorikemian kuuluisien putkien vieressä oikealla. Karhuluodossa, viimeinen pumppaamo ennen merta. 


...   meni varsinaiesta aiheesta tuhkalaitokseen. Nyt merelliseen Levon ja Kirrinsannan maisemaan




Näkymä tuhkalaitoksen viereltä Pihlavanlahde suuntaan. Tie Kirrinsannan teollisuusauleelta ja kakkostieltä kohtaa Reposaareen johtavan tien. Siitä pääsee  vähän matkaa autolla rantaan päin, rautatielle saakka, jonka jälkeen vastaan tulee puomi. 



Rautatien tuntumasta Kirrinsannan teollisuusalueen suuntaan. Edellisen kuvan vastakkainen suunta. 
Kartalla ykkösellä merkityssä paikassa.



Reposaaren pengertien suuntaan. Pihlavanlahden puolella kuvassa se "varsinainen" Kirrisanta. 



Tuo tuossa kuvan keskellä on Levonnokka. Rata kaupungin suuntaan ja horisontissa Venator, ilmeisesti nykyään nimeltään.  Kyllä mää hain tätä ja näitä ilmakuvia koneeltani hetken. Kun olin taas nimennyt kuvia aivan idioottina; löydettäni hakemalla hakien, kuvan tiedostonimi oli kolppa. On siinä kolpanselkää juu. 



Yyterin, eiku Kaanaan näkö- eiku vesitorni horisontissa. Tuo pieni saari vasemmassa laidassa on nimeltään Räyhä. Viavedenlahdella-kin on saman niminen tai oliko se saanut semmosen nimen kansanperinteessä...  täytyy katsoa sekin, joskus. 



Takaisin maantasalle, melkein.  Rata on vaaterissa; en viittiny korjata disortiota. Siis linssivääristymää. 





Levoon liittyen. Pyöräiliin elokuun viimeisellä viikolla Yyterin ympärillä, kun siellä lomaa vietettiin. 
Levon urheilumaja täytyi ikuistaa talteen, kun oli niin hurmaavan seitsemänkymmenlukuisessa ilmiasussa hyvin säilynyt. 



Lopuksi: 

Kaliforniasta on kulkeutunut pienhiukkasia . . .



Näinä päivinä on uutisissa ollut, että Suomen stratosfääriin on kulkeutunut Kalifornian suurten maasto- ja metsäpalojen savuja. Pienhiukkasia jotka aikaansaavat huikeita punaisia auringonlaskuja. 
Niitä on nyt kuvattu paljon. Itse en ole kuvanut, kun säätila ei ole niin paljoa suosinut. Mutta katsonut kuvia ja päätynyt siihen, etten ole mitään oikeastaan menettänyt. 

Tämä "juhannuskorttin" aihe tallentui kolme vuotta sitten Yyterissä. Vietimme silloin pitkän viikonlopun, torstaista: 21.9. sunnuntaihin 24.9.2017 -  Yyterin lomakylässä, entisessä Repolan lomakylässä, Yyteri Beach: ssa.  Silloin oli hyvinkin lämmintä, vuodenaikaan nähden kun lokakuu oli jo ovella niin kuin on nytkin. 
En muista, jauhoiko iltapäivälehdistö samaa paskaa kuin nyt, että kaikkien aikojen fuckin inkkarikesä tulee ja polttaa meidät kaikki poroksi. Kolmen vuoden aikana somelässytys on moninkertaistunut. Niiin iltaruskojen kuin näiden "ennennnäkemättömien" sääilmiöiden kohdalla.

Tuo auringonlasku silloin 2017 oli tasan saman värinen kuin nytkin kuvissa näkemäni. Kun huomioidaan ne joissa valkotasapaino on kunnossa, eikä kuvaaja ole istunut saturaationapin päälle. 
Silloin ei ollut stratosfäärissä tai missä lie ionosellaisessa savuja, ainakaan niin kuin nyt. 
Lämpimästä syyskuun loppupuolesta: Otin esiin vuoden 2017 kalenterikirjani, ja katsoiin säämuistiinpanot. 
  • 23.9.2017:  Aamulämpö +12, klo 11 yön minimi +10. Päivällä +16 varjossa, poutaa.
  • 24.9.2017:  Aamulämpö +9, klo 9 yön minimi +9. Päivällä +20 varjossa. Auringossa +34°C
Tänä aamuna klo 6:30  kirjoitin muistiin lämpötilan +10.  Eilen oli +12 ja päivällä +14. 
Mitä huominen tuo tullessaan, katsokoon kukin miten ja mistä tahtoo. Mutta mieluummin mittarista. 

Kiitän aiheuttamastani häiriöstä    :)





Porissa: 23.9.2020
klo 11:20
____
___
__
_
-
.






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...