29.9.20

Porin päiviä. Julkista taidetta ja muuta nähtyä

Syyskuun viimeisenä, meneenä viikonloppuna vietettiin Porin päivää. Porinpäivää tai -päiviä. Kun korona vaikuttaa tapahtumiin ja kokoontumisiin, hieman sovelletussa muodossa tai suppeammin mitä tuli toritapahtumaan ja joidenkin paikkojen vapaisiin sisäänpääsyyihin. Markkinat järjestettiin kävelykadun varrella ja torilla kuten ennenkin, mutta juhlapuhetilaisuudet jäivät pois. Jotain järjestivät virtuaalisesti, eli verkkostriiminä. 

Takerrun nyt tuohon englannin kielestä tulleeseen striimi- sanaan, mutta menen pian asioissa eteenpäin. Striimi -on vakiintunut omassa ajatusmaailmassani sanana hyvin. Se ei aiheuta ärsytystä eikä typeryydeksi kokemista. Striimi taipuu hyvin allkusanastaan stream. Toisin kuin drone- sanasta väännetty drooni, joka on sanana jotenkin oksettava. Suomen kieli ei ole kuolemassa tai näivettymässä. Se vain kehittyy suuntaan joka on vallalla kielimaailmassa. Kauan sitten kieleen juurtui sanoja ja sanontoja ruotsin kielestä, jotain venäjänkin. 
Jotkut ilmaisut saavat minunkin karvani pystyyn, ja joudun jatkamaan nettisurffailua yhdellä kädellä, etten rupea huutelemaan tai haistattelemaan niiden käyttäjiä. Muutamana viime päivänä olen törmännyt valokuvaus- ja urbex-piireissä lokaatioon. Siis sanaan lookaatio. Tuntuu että jotkut suorastaan hekumoivat sen kanssa. Myypä joku tuulesta temmattu firma siellä missä varmaankin tiedätte kuvauslokaatiotietoa. 
Viidelläkymmenellä eurolla saa tietääkseen esimerkiksi merenrannoilla sijaitsevia lokaatioita, joissa on hyvä suorittaa vaikkapa miljöömuotokuvausta. Sijainneista tai paikoista ei puhuta, vaan lokaatioista. 
Kyllähän lokaation sanana tuntee, mutta aivan prkleen typerältä se tuntuu. Viimeistään siinä kohtaa, kun jossain kuuden lauseen postauksessa se esiintyy seitsemän kertaa. Olen pilkunnussija, jossain määrin. 


Uusi julkinen taideteos - Porigami







Kävin viime marraskuussa kuvaamassa Otavan kruunua. Silloin juuri valmistunutta uutta kerrostaloa Länsipuiston ja Otavankadun kulmassa. Tein asiasta blogikirjoituksen kuvineen, jota voi kertauksen vuoksi katsoa tästä linkistä
Palasn nyt paikalle, kun taloon saatiin Porin päiväksi taideteos paikalleen. Siitä tuo kuva yllä ja alla


Aiheesta on uutisoitu, johon voi tutustua esimerkiksi satakunnan kansan sivuilla mahdollisesti  maksumuurin takana:
Viimeisin uutinen
Aiempi uutinen
... ja vielä aiempi uutinen
Ja tämäkin vielä, ei maksumuuria. 
Itsekidutukseen taipuvaiset voivat nauttia uutiskommenteista, jotka ovat perinteisen typeriä ja tyhmiä. 

Poimin, kopsasin; varastin(!)  uutissisällöistä pääosat, kun en jaksa tai laiskurina viitsi niitä itse tähän naputella. 
"Porin Länsipuiston ja Otavankadun kulmaan on ilmestynyt kaksi taideteosta. Teokset valittiin Asunto-osakeyhtiö Otavan Kruunun taidekilpailussa, ja ne julkistettiin perjantaina.
Taidekilpailun voitti porilaissyntyisen Milla Vuorisen teräksinen taideteos Porigami, joka sijoitettiin erikoiseen paikkaan, Otavan Kruunun kulmasyvennykseen parvekkeen alapuolelle. Ohikulkijat voivat nähdä sen Otavankadulla liikkuessaan.
Teos on tehty peilihiotusta ruostumattomasta teräksestä Lännen Ohutlevyn pajalla Porissa. Kilpailuteoksilta edellytettiin yhtä pitkää elinkaariajattelua kuin itse rakennuksilta: sataa vuotta.
Kohteeseen toteutettiin lisäksi yleisöäänestyksen suosikkiteos, kuvataiteilija Jukka Hakasen Pohjantähti, joka on sisätiloissa asukkaiden kerhohuoneessa. Senkin voi nähdä ikkunasta kadulta.
Porin YH Asunnoille kuuluva asunto-osakeyhtiö on varannut teosten toteuttamiseen yhteensä 32 000 euroa"


Muuta kuvattua ja koettua, porinpäivään liitettyä tai liittyvää



Eteläpuistossa



Yrjönkatua #borisjaborelia



Tiiliveistoksella Eteläpuistossa



Pohjoispuistossa



Keskusaukiolla  #borisjaborelia



Keskusaukiolla



Keskusaukiolla



Taidemuseossa
- kuva on "omissa silmissäni" vuoden tai kahden parhaita, mitä olen saanut aikaan!



Taidemuseossa - paljon photoshoppia osakseen saanut versio 





Sattumia


Istahdin Hanhipuistoon hetkeksi. Otin muistoksi kuvan kulkuvälineestäni. Vasta kotona kuvaa katsoessani, huomasin että rouva osoittelee minua sormellaan. 


Jokiparkissa harvinainen Gogggomobil.  


Kauppakeskus Iso-Karhussa


Hanhiluodon ympyrään tuli karavaanarikaupan näyttely. En mennyt alueelle, kun ei aihe minua oikein kiinnosta. Joku hel*etin rämpytysmusiikki siellä raikasi. Joka paikassa sitä täytyy soittaa.  (!)

_______


Lopuksi - juuri nyt


Laitoin muistikortin kiinni toiseen koneeseen, ja palautusohjelman raksuttamaan. En ole montaa kuvaa koneeltani "hukannut". Muutaman vahingossa. Olen neuroottinen tallennustilan säästäjä, ja tyhjennän muistikortit heti kun olen liistä kuvat koneelle kopioinut. Epäilin, että olen poistanut kuvia järjestellessäni poistanut muutaman tallentamisen arvoisen. Siispä palautus käyntiin ja tutkimaan.
32 gigan kortin tiedostopalautus kestää noin tunnnin - puolitoista, ja onnistuu useimmiten hyvin. 
Kuvassa toisen koneen ruudulla näkyy tietokonetalkkari-ilmoitukseni. Olen sitä palveluani jälleen herättelemässä henkiin, mutta korona vaivaa sitäkin. 

Tiedostojen palautustakin on saatavana, jos teillä tai tutuillanne on sellaiseen tarvetta. Muistikorttien lisäksi myös tietokoneiden kovalevyiltä onnistuu. Puhelimien kanssa on hankalaa, tai en ole niihin tässä mielessä perehtynyt. Viestiä tai puhelua, niin voin tarvittaessa auttaa:  050 - 405 4745



Porissa: 29.9.2020



__




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...