12.10.20

Purku-uhanalaisia ja muita rakennuksia


Luin paikallislehden nettisivuja. Pistin hakuun pari aihetta joihin halusin täsmennystä, kun on kuulunut paljon montaa lajia huhua kaupunkiin suunnitteilla olevista rakennusprojekteista. Minä kun seuraan ja dokumentoin talteen melkein pakko-oireisesti muutoksia kaupunkikuvassa, niin katsoin mitä saattaa olla tulossa. Tai mitä tuleman pitää, koska läpihän nuo kaavamuutokset ynnä muut grynderöinnit menevät. 


Porin oluen vanha varastorakennus Karjarannassa, Lestikadun kulmassa, alkaa ilmeisesti elää loppunsa aikoja. Kuvan auto ei liity asiaan; tulipa vaan tähän, kun en muuta sopivaa kuvaa pikaisesti hakemalla paikasta löytänyt. 


Näkymä vanhaan olutvarastoon Rauhanpuiston päätepisteestä, Karjarannantien toiselta puolelta. 



Muutama päivä sitten kuvaamani vanhat peltihallit olutvaraston takana, Ovat myös pian varmaankin historiaa. 


Katseen suunta peltihalleista hiukan oikealle, niin kauempana häämöttää asuntomessualueen reunall minikokoinen rivitalo. Oikealla venekorjaamon rakennuksia.  

Miksi nämä kuvat?

En ensin meinannut niitä mihinkään julki laittaa, mutta satuin näkemään Karjarantaan suunnitteilla olevan K-Supermarketin kaavailtua paikkaa. Jutussa on samalla näkemyksellä otettu kuva peltihalleista, jolle  toimittaja on laittanut kuvatekstin: "Tontilla sijaitsevat kaarihallit kiehtovat rosoisuudellaan mielikuvitusta, mutta nekin joutaisivat pois supermarketin tieltä."
En ole muutosvastarintainen, mitä tulee kaupunkikuvan ja  -maiseman kehitykseen. Mutta jotenkin ärsyttää kuitenkin. Karhukortteliin on tulossa K-market. Otavankadulla on K-market. Tikkulassa S.
S-ryhmä kaavailee isoa markettia Herralahteen, kun siellä on hyvin menestyvä K-super ihan vieressä. 

Olen S-ryhmävastainen, mutta en kuitenkaan kovin K-ryhmämyönteinenkään. 90% ruokahankinnoistani teen kaupan keskusliikkeiden ulkopuolisesta kaupasta,  ja joskus Lidlistä. K-plussakortti on rahapussissani, mutta useiin sekin jää näyttämättä.



No se siitä synkistelystä. Menkööt hallit matalaksi, vaikka sotahistoriallisia ovatkin. Eteenpäin !



Saukkosen talo Isolinnankadulla; se missä oli konemylly ja savisiipi (en jaksa painaa shiftiä), myytiin jollekin. Kauppaehdoissa oli, että paahtimosiipi, eli tuo ylläolevassa kuvassa savupiipusta oikealle oleva osa pitää purkaa pois. Muu osa on suojeluksessa. 


Toissapäivänä se oli melkein maan tasalla. Tuota muuta osaa, vaikka peelot muuta luulevat, ei pureta mihinkään. Seuraan tilannetta



Karjarannassa lähtee Repolan joku suunnitteluosasto. Purku on tässä alkanut sisätilojen osalta. Tuo keltainen pyöreä osa on suojeluksessa. Se ei siis siitä lähde yhtään mihinkään. 




Satamaito lähti Ulvilaan. Meijerin purku on alkanut, niin ikään sisätilojensa osalta. Antaa mennä vaan!



Rautaa ulos meijerin uumenista



K-kengän talona viimeksi tunnettu talo BePopia vastapäätä Yrjönkadun lopulla, on purkulistalla. 




Ja sitten jotain valmista ja pysyvää



Keskuskartanon korjaus on valmistunut. Siitä tuli vähän niin ku hiano! Kuva Teljänkujalta käsin. Käsin.  



Svensbergin ukkokodin tietävät kaikki. Sen edessä Kalevanpuistossa on tuo Svensbergin muistokivi. 
Mutta tuo valkoinen talo oli minulle uusi asia. Sekin on ollut Svensbergin postuumisti aikaansaama: Lastenkotina alunperin toiminut talo ukkokodein, alunperin vanhainkofin jatkona. Ukkokodin kaupunki myi pari vuotta sitten. Sitä reerataan komiaksi. Instassa voi seurata sitä juttua @svensberginukkokoti




Juhana herttuan / Omenahotellin  edesmenneen talon tontilla alaa hiljalleen tapahtua näkyvää. 




Samkki: siis Satakunnan Ammattikorkeakoulu tarvitsee opiskelijoilleen parkkipaikkaa. Presidentinpuistosta, entiseltä pallokentältä löytyi tila sellaiselle. Kyllä joo.  


Mainostavat samkin kulmalla ja kentän laidalla että 200 metriä kivaa polkua parkkipaikalle, ja parkkipaikalta koululle. Pyöräilin, ja gepsi tallensi. Katsoin polun speksiä, ja vedin välin punaiseksi. 
Valehtelevat!
Mutta kyllä liikunta hyvää tekee, vaikka vähän pidempikin kuin se 200 metriä. 


Lopuksi: Rautaa



Tekaisin yksinkertaisen elektrolyysin. Ruosteen ja hapettumien poistoon.




Video esittää putsattua punnusta, jossa kruumuleimoja alkaen vuodesta 1925. 
"Kruunaamisen" historia, eli vakaaja-toiminta kiinnostaa minua.
Tutkimukset ja opiskelu on kesken. 




Kauppakeskuksessa voi sillävälin kun puhelin latautuu,
ladata itseensä kunnon täräykset deffalla
12.10.2010 -  ensilumirännänräpäskää odotellessa;
hyvää viikonjatkoa. 







_


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...