15.11.20

Voi päivityshelvetti




Vaimoni lukee  digi-sanomalehteä aamukahvinsa kanssa tabletilta, jonka on valmistanut Apple, ja jonka nimi on iPad. Vaan ei lue enää tabletilta. Kuutisen vuotta vanha "padi" joutui päivityshelvettiin. Päivityshelvetti on nörttien ja muiden tietotekniikkaorientoituneiden nimitys ilmiölle joka on nyt saanut sanonnan konkreettisen merkityksen. 
Tähän asti kyseessä on ollut joidenkin erityisalueiden ongelma, mutta nyt se on tullut jokapäiväisen tavallisen kuluttajankin riesaksi.



Mistä on kysymys?


Erityisesi puhelinten ja tablettien, eli mobiililaitteiksi kutsuttavien vehkeiden toiminnan edellytyksenä on käyttöjärjestelmä, niin kuin tietokoneidenkin. Käyttöjärjestelmä eli "käyttis" on tavallisimmin windows. Puhelimissa yleisin on android. Applen puhelimissa ja tebleteissa eli iPadeissa sen nimi on iOs. Applen tietokoneissa sitä kutsutaan nimellä OsX. On muitakin kuten Linux ja muuta vastaavaa, mutta olkoot ne nyt niiden maailmassa elävien asioita.

Sitten ovat nämä puhelimien ja muiden vastaavien apit, appit, aplikaatiot, sovellukset, ohjelmat; Ne joita käytetään kun tehdään jotain niillä vehkeillä. Luetaan esimerkkitapauksessa sitä digilehteä eli sanomalehden näköisversiota aamukaffetta nautittaessa. Tabletilla se käy nätisti.
Ohjelma jolla lehteä luetaan, toimii käyttöjärjestelmän ohjaamana. Puhelimen tai minkälie prosessori ja muut moottorit ja rauta toimivat käyttöjärjestelmän mahdollistamana, ja päinvastoin - 

Sitten tulee aamulla satakunnankansalta yllätys ruudulle, että ei käy nyt tämä tämmöinen päinsä!
Täytyy päivittää jos meinaa lehteä lukea. Siis päivittää se appi uudempaan hienoon muka-sujuvasti toimivaan tietoturvalliseen versioon, jotta voi lukea sitä vitun lehteä jatkossakin.
Ei muuta kun klikkaa; että päivitä. 
Tulee ilmoitus, eli nörttislangilla herja. Uusin tai uusi versio ohjelmasta on sellainen, jota ei tueta laitteesi nykyisessä käyttöjärjestelmässä. Systeemi tarjoaa viimeistä laitteellasi toimivaa versiota. Versiota joka latteessa on jo ennestään, ja jota se paskalehden digilehdenlukuohjelma ei enää hyväksy. 

Käyttöjärjestelmäversio, siis se jossa uusi digilehdenlukuappi toimisi, on sellainen iOssi, joka  vaatii uudempaa prosessori-  ja hardwarearkkitehtuuria. Suomeksi sanottuna: Puhelimesi tai tablettisi on esineenä vanhentunut. Laitteena aataminaikainen tai jeesuksenvanha, digitalisen maailman mittapuun mukaan. Tai oikeastaan sen myynninedistäjien ja muiden mulkkujen.  Vaikka se olisi kuin juuri kaupasta tuotu, ja 3tietoturvallinen ellet mene pornosivuille klikkaamaan jotain typerää suhdetoimintatarjousta. Tai mene jollain aivan ihanalla naamakirjan sivulla klikkaamaan jotain prisman arvontaa tai tarjousta. Tai jotain roskapostia, jossa luvataan peniksestäsi tulevan betoninkova ja puolimetriä pitkä. 

Jos haluat lukea näköislehteä tabletin ruudulta, sinun täytyy nyt mennä ja ostaa uusi kännyk... tabletti, jossa toimii se uudempi käyttöjärjestelmä, ja uusin hotti versio sen lehden lukuohjelmasta. 

Tiedän mitä tämä kaikki johtuu, tai sai alkunsa. Mutta sillä tiedolla ei ole suuta merkitystä tai apua, koska elämä on. 



Mikä eteen?


Vaimoni pyysi minua apuun aamulla, kun kävi nin kuin edellä kerroin. Minulla kului kolme minuuttia (koska wifi-wlan-netti on meillä vanhanaikainen ja inan hidas), jonka jälkeen sanoin hänelle että mene läppärillä nettiin ja lue näköislehteä sillä, sen sanomalehden nettisivujen kautta. Sellaisten weeweewee-sivujen, tiedättehän!
Apple iPadi oli tullut tiensä päähän, eli se on moro sille lehden apille siinä. Muuten se ei ole tullut tiensä päähän. Katson sillä Yle Areenasta kaikenlaista tylsää, niin kauan kunnes Ylekin keksii lähteä mukaan tuohon laitevalmistajien osakkeenomistajien tukemiseen. 

Saakunnnan Kansa- lehden lukuapin pimeneminen tabletissa on minulle yhdentekevä asia. En lue sitä lehteä muutenkaan, koska minulla on syvä inho ja antipatia kyseistä mediaa kohtaan. 
Samoin Osuuspankin mobiilipankin pimeneminen samasta edellämainitusta prosessista johtuen vaimoni puhelimessa parisen viikkoa sitten, ei hetkauta minua yhtään. Sitäkin insitituutiota kohtaan minulla on syvä inho ja antipatia. Mutta soisin ja toivoisin vaimoni viihtyvän niidenkin parissa. Itsekkyyteni on omani, mutta muille toivon kaikkea hyvää. 
Jonakkin päivänä pankki jossa minulla on tili, areena jota katson, Netflix jonka ostin taas kuukaudeksi käyttööni, ja muutama muu, keksivät liittyä laitteiden pakkomyyntiorganisaatioon. Silloin yksi kerrallaan lakkaavat toimimasta tabletissani, puhelimessanikin. Ja lopulta tietokoneissanikin. 
Pitäisikö ostaa uusia puhelimia, ja muuta roinaa?  Varmaankin. Mutta taidan antaa mieluummin periksi, tekemällä digitalisen harakirin. 




Olen saanut tänään useita viestejä


pari puhelua ja muuta yhteydenottoa tuosta lehden apin äkkikuolemasta johtuen. Minulla kun on ollut tuota yllä mainostamaani pienimuotoista hommaa, joka nyt korona-aikoina on tosin melko minimaalista. Olen tänään kertonut edellä kertomani heille. Esittänyt surunvalittelun ja elänyt myötä.  Vertaissenaan. On niin mukava kuulua joukkoon. Joukkokirous on paljon mukavampaa kuin kirota itsekseen. Eikä maksa mitään.  




Okein hyvää päivityshelvettielämää jatkossakin. 
Minua on luvattu kehua torilla   :)


Porissa: 15.11.2020
____
___
__
_
-
.



_

1 kommentti:

  1. Sauli Mansikka Totta puhut. Kaikesta tehdään kertäkäyttötavaraa. "Ei kannata korjata. Uuden ostaminen tulee halvemmaksi".

    VastaaPoista

Näyttelykuvia

 Pictures at an Exhibition   tai  Tableaux d'une exposition : Englanniksi ja ranskaksi, tämän julkaisun otsikoksi asti heränneelle ajatu...