9.11.20

Käppäränkankaalla

 

Jotkut porilaiset nimittävät Porin suurinta hautausmaata käppäränkankaaksi. Siitä tuo otsikko. Kyseessä on siis  Käppärän hautausmaa, joka sijaitsee Käppärässä. Sen alueella on kaksi siunauskappelia; iso  ja pieni. Lisäksi on Juseliuksen mausoleumi, hautausmaan huoltorakennus jossa myös toimisto sekä krematorio. 

Marraskuusta huolimatta, lähdin pyöräilemään. Ja "päätä pahkaa" hautausmaalle, koska näin somessa kuvan hieman erikoisemmasta hautamuistomerkistä joka on sinne aivan viime aikoina pystytetty: 


"Smuglasin" nimet piiloon, mutta jätin päivämäärät. Edesmennyt on poistunut puolisonsa seurasta vain kuukausi sitten ( tätä kirjoittaessani; 9.11.). Puoliso on laitattanut nimensä ja syntymäaikansa kiveen. 
Tämä muistomerkki herättää huomiota, ja varmaankin keskusteluakin. Jos olisi aikakone, kävisin sadan vuoden päässä katsomassa miltä se silloin näyttää. 
Näin arvailuja tuosta vaakunasta. Sukuvaakunana pitävät, mutta ajattelipa joku sen olevan outtehtaan joku logo: kaljapullon etiketti?!?  Ei kaikki karhu ole sentään kaljaa, eikä päinvastoin. 

Googlailin, ja surffailin vähän aikaa heraldiikkaa käsittelevillä sivuilla, niistä kuntien vaakunoita käsitteleviin sivuihin. Jossakin sukuvaakunassa on saman tyylinen haarniskan kypärä ja sen päällä karhu, kuten tuossakin. Ruusuke purjeessa kuvasaa jotakin. Värimaailma viittaa vahvasti sukuvaakunaan, jonka suunnittelija osaa asiansa. Läheskään kaikissa hautakivissä ei ole ristiä, tai muuta uskontokuntaan tai -suuntaukseen viittaavaa symbolia. Ei tässäkäään, paitsi kuoinpäivämäärän edessä. 
Ehkä tuon merkitys joskus selviää. 



Jatkoin matkaani, pyörääni taluttaen. 

Pysyn nyt tässä kirjoituksessani hautamuistomerkeissä. Yhtä fiiliskuvaa lukuunottamatta. Kappelit ja muu sellainen on sataan kertaan kuvattua, joten olkoot. 

Kotiin palattuani purin gps-jäljet koneelle ja nettiin, tai päinvastoin (taas tuo sana).
Ruksasin kuvaan tuon aloituskuvan haudan paikan. Jatkoin siitä pienen kappelin länsisivuitse hautausmaa-alueen pohjoislaidalle, ajatellen että sieltä löytyy portti josta pääsee takaisin ihmisten ilmoillle.  Niin löytyi; kuvassa T:n muotoisen rakennuksen takaa. Se on se toimisto ja krematoriorakennus. Katselin sitä ohittaessani hetken krematorion piippua. Siitä minunkin..... jonain päivänä. 
Mielessäni kävi minuutin tai vähän vajaan ajan, että jospa minäkin sittenkin tänne, johonkin muistolehtoon...   käppäränkankaalle. Eikä niin ehdottomasti mereen.  Täytyy ajatella asiaa. 


Punainen nuoli osoittaa 3D mallinnuksessa samaa paikkaa kuin edellisen karttakuvan "X".
Sininen viiva on gps:n jättämä jälki. 



Kolme kuvaa Gustaf Svensberg:in haudasta ja muistomerkistä. 






Pienen kappelin takana, aivan hautausmaan pohjoislaidalla on tämä hauta ja muistomerkki. En ole tuolla laidalla ennen kolunnut, joten tein siinä mielessäkin "löytöjä". Sivusin Svensbergiä, hänen lahjoittamansa lastenkodin kuvan muodossa 12.10. kirjoittamassani




Wilhelm Rosenlew - ja perhe





Taustalla Svensberg







Carl Rosenlew











Muita nyt merkillepanemiani 




Maanviljelijä Harmaalinna.  Sitä voi pohtia, onko tai oliko hänen nimensä kaupunginosaksi tulleen Harmaalinnan "takana"










Kaunis. Lipsanen. Vastapäätä aloituskuvan hautaa. Taustalla mausoleumi.



Pari poimintaa aiemmilta kävelyiltäni











Lopuksi:  se fiiliskuva"


Aurinko nousee mausoleumin taka. Hain paikan jossa sain ikkunan läpi tulevan valon kuvaan. 





Porissa: 9.11.2020
____
___
__
_
-
.


.

4 kommenttia:

  1. En tiennytkään, että kyseistä hautausmaata kutsutaan käppäräkankaaksi. Itsekin on tullut kierreltyä paljon eri hautausmaita ja varsinkin hautakivet ja muistomerkit kiehtovat kovasti. Monet niistä, kuten sinunkin kuvissa, ovat kuin taideteoksia ja kertovat tarinaa paikalle haudatusta.

    VastaaPoista
  2. Itsekin asustelen Porissa ja tuo käppäränkangas on tuttu kävelypaikka. Sieltä löytyy moni upea hautakivi ja tykkään mietiskellä minkälaisia ihmisiä niiden omistajat ovat eläessään olleet. Tuota Harmaalinnan hautaa en olekaan huomannut, onkohan sillä todella yhteys kyseiseen kaupunkinosaan.

    VastaaPoista
  3. Hienoja nuo erilaiset hautakivet. On mielestäni kiva kun kivet kuvastavat jollakin lailla haudatun persoonaa tai vaikkapa elämäntyötä. Nuo sukuvaakunat myös kiehtovat itseäni, vaikka täytyy myöntää, että en niistä hirveästi tiedä.

    VastaaPoista
  4. Sanotaan että kaikki ovat samanarvoisia kuoltuaan.Ei se vaan niin ole kun hautakiviä katselee!

    VastaaPoista

Näyttelykuvia

 Pictures at an Exhibition   tai  Tableaux d'une exposition : Englanniksi ja ranskaksi, tämän julkaisun otsikoksi asti heränneelle ajatu...