18.4.21

Betlehem ja somekuvat


Aikomukseni oli kirjoittaa tämän aamupäivän pyörälenkistäni, mutta tympäännyin ajatukseen. Ketä se kiinnostaa? Päiväni oli pyörälenkin piristystä lukuunottamatta melko pilalla tai ajatuksen asteella nahistunut, joten päätin jättää maisemat varsinaisesta kohteestani kovalevylle ja laittaa tähän vain saivartelua. Aloitin kirjoittamisen julkaisun lopusta, kuten usein teen. Sitten päädyin jättämään loput kertomatta, edellämainitsemistani syistä. 

Kävi vahinko ja huolimattomuus kuvan kanssa. Kameran säätö oli pielessä, mutta se laukesi silti. En katsonut mitä se teki, millaisen kuvan. Aukon esivalinnan sijasta kiekkoon oli eksynyt ajan esivalinta jota käytän äärimmäisen harvoin. 
Kuvan sisältö on kuitenkin tallentunut, jopa trendikkäällä tyylillä jonka kaivoin photarilla esiin  täysin puhkipalaneesta ylivalotuksesta. Betlehemintie; hauska tien nimi. Isokarin tila, joka oli määränpääni tänään. Rekka menee...  eikun täysperävaunullinen kuorma-auto...  Tahkoluotoon hakemaan bensaa tai jotain. Pysäkkikatoksessa on kusipään töherrys. Kusipään jonka töherryksiä on meri-pori puolillaan. 
Tämän sävyisiä kuvia on netti väärällään, ehkei aivan näin ylivalottuneita mutta täydestä menee. 
En jaa tätä blogipostaustani muualle kuin omalle seinälleni, ettei tule paskaa tuulettimeen kuten sanotaan. 
Saattaa sitä siltikin tulla, mutta minut tietävät ymmärtävät mitä ajan takaa. 



Somekuvista 


Lyhyestä virsi kaunis. En menekään beetlehemiin vaan pätkä kuva-asiaa: 

Joskus vähemmän on enemmän, ja dokumentiksi riitää vähätelty kännykkäräpsy. Olen testannut, vertaillut ja tutkinut kuvia ennenkin. Kyllästymiseen tai ainakin varmaankin kyllästyttämiseen asti. Nämäkin voi halutessaan ohittaa äkkiä. 
Lueskelin aamusella facebookkia", ja vastaan tuli keskustelua kännykkäkuvista. Luomukuvakin mainittiin, mutta en siitä sano nyt mitään. Lienee trollausta. 
Mutta nappasin pyörälenkkini varrella pari kuvaa puhelimella, kahdella eri tavalla. Tutkein kuvia koneellani, siis tietokoneella. Mitä niihin on bittitasolla tallentunut. 


Laitoin mesengerviestinä kuvan, jonka otin mesengerissä. Siis en puhelimen kameraohjelmalla, vaan someen kuuluvalla "nappulalla".  Palattuani kotiin, avasin viestiketjun ja tallensin kuvan siitä koneelleni tarkasteltavakseni.  Se on leveydeltään 1144 pikseliä, ja korkeudeltaan  2048 pikseliä joka on niinsanottu somesuositus kuvien pitkän sivun kooksi. Tiedostokoko on hyvin maltillinen: 304 kilotavua. 



Toinen "tapaus" samalta reissulta. Otin kuvan puhelimen kameralla, ja liitin sen seinäpäivitykseeni Facebookiin. Kotiin palattuani avasin senkin, ja tallensin koneelle. Sen pikselikoko facessa" on 2048 × 1152. Optimaalista, ja tiedoston koko tässäkin tapauksessa yllättävän pieni: 305 kilotavua. 
Latasin alkuperäisen, puhelimen kameran tallentaman kuvan puhelimesta tietokoneellni, ja katsoin sen tietoja: Pitkä sivu 5312 pikseliä, ja tiedostokoko 3,3 megatavua. En laita sitä tähän.  Enkä samasta näkymästä kameralla ottamaani kuvaa, koska se ei dokumenttimielessä poikkea näistä mitenkään. 
Siinäkin on aamupäivän tyyni meri, jokunen tuulimylly ja Kaijakari. 

Somessa näkee paljon pystykuvia, mikä johtuu kuvaustavasta tai somen käyttötavasta. Välillä näkee myös kaatuneita tai pystyyn kääntyneitä vaakakuvia, joka sekin on someappien siis ohjelmien tekelettä. 
Kuvatkaa miten tahdotte. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...