15.4.21

Laajakaistaa mokkuloilla




Tässä numerossa: 

  • asiaa nettiliittymästä ja nettiin menemisestä, ennen ja nyt 
  • piilopiruilua ja -kiroilua

Blogini on "junnannut" itseään toistaen julkaisusta toiseen, joten jätän maisemat ja nähtävyydet tästä pois. Sen sijaan nörttilatinaa ja paskanjauhantaa nettitekniikasta ja kuuluvuusalueista.  Ehkä jokin tiedonjyväkin, sattumalta löydettäväksi. 



"Koti on siellä missä wlan kytkeytyy automaattisesti"



Kun muutin kaksi viikkoa sitten Reposaareen, oli edessä myös nettiliittymän siirtyminen uuteen paikkaan. 
Aiemmasta poiketen se sujui huomaamatta ja ongelmitta. Internettiin pääseminen ja sen käyttö on kehittynyt vuosien kuluessa hurjasti. Nopeuksien lisäksi nousseet ovat myös laitteiden ominaisuudet ja niiden käyttöönotto ja käyttäminen. Piuhat kiinni ja virrat päälle. Muutamat asetukset kohdalleen, josta myöhemmin lissä. 
En mene esihistorialliseen aikaan, puhelinmodeemien ja yhteysohjelmien viidakkoon. Minulla on siltäkin ajalta kuvadokumenttia arkistossa, mutta olkoot siellä. Laitan tähän modernimmat. 



Toukokuussa 2013. Muuutto Satalinnan vuokra-asuntoon toi mukanaan kuuluvuusongelman. Saadakseni jonkinmoisen signaalin reitittimeen, tein antennivirityksen. Kuvassa mokkkula on kiinnnitettynä studiomikrofonin pop-fltteriin, ja käännettynä asentoon jolla signaali oli mahdollisimman voimakas. Ulkoinen antenni ei tuottanut helpotusta. Reitittimestä langaton wifi tietokoneeseen. 


Nopeus ei päätä huimannut, eikä tulisi nykyään kysymykseenkään tarpeiden kanssa. Kuvassa mokkula kiinni reitittimen usb-liitännässä. 



Vielä aiemmin, toukokuussa 2012: Silloinen nettimokkula kiinni Jakuri- nimisessä laitteessa, jolla saattoi jakaa netin useammallekin koneelle langattomasti. Mokkulan vaaleansininen merkkivalo kertoo sen aikaisesta nopeasta yhteydestä. 

  


Joulukuussa 2014 oli käytössä Adsl-netti, eli puhelinliittymästä modeemiin tuleva liityntä. Modeemista eteenpäin tieto siirtyi langattomasti. Asuttiin Kiertokadulla, josta sitten muutettiin Toejoelle. Tämä liittymä seurasi sinnekin, ja toimi oikein vakaasti. Nopeus ei siinäkään ollut mitään valokuitulukkaa lähelläkään, muttariittävä silloisiin tarpeisiin. 




Nykypäivä ja -aika


Tammikuussa 2020. Elisan tarjous mobiililaajakaistasta 4G-nopeudella ja sim-kortillisella reitittimellä sai minut luopumaan adsl-liittymästä, eli niinsanotusta kiinteästä. Vedin töpselin seinästä, ja heitin modeemin menemään. 
Tilalle tuli pömpeli josta kuva alla. Sitäkin myydään mokkulana, vaikkei se muistuta vähääkään esikuvaansa. 
Muuttaessani nykyiseen asuinpaikkaani, minun ei tarvinnut tehdä nettiliittymän osalta mitään. Se toimii kaikkialla missä sen voi liittää sähköverkkoon. Ja kaikkialla missä on "kenttää" eli kuuluvuutta jolla kuvataan netin toimintaa kulloisessakin sijainnissa. 


"Mokkula" joka on reititin, on nyt sijoitettu kuuluvuuden kannalta hyvin ikkunalaudalle. Viisi valkoista lediä näytävät täyttä signaalivoimakkuutta. Vasemmanpuoleinen on virtavalo, sen vieressä vihreä joka näyttää nettiyhteyden olevan kunnossa. Siitä seuraava kertoo että boksilla on langaton yhteys tietokoneeseen ja kirkkaana vilkkuva; että myös ethernet-lankayhteys tietokoneeseen on toiminnassa. 

Lanka -"lani" ei ole välttämättömyys, mutta kytkin senkin kun kone on lähellä boksia. 
Monet paikannusta käyttävät nettisivut edellyttävät wifi-yhteyttä, joten sekin on päällä. Kaksi muuta konetta tarvittaessa, sekä tabletti käyttävät langatonta yhteyttä.  Tapauksessani myös television kuva- ja äänivirta tulevat netistä. Antennijohtoa ei ole kytketty, koska käytän elisa-viihde- palvelua. Se on niin ikään langattomasti yhteydessä verkkoon. 



Reitittimen takapuoli.  4 lania, usbi ja dsl-jäännekin.  Usbiakin voisi huvikseen kokeilla. Se on tarkoitettu sisällön jakamiseen muistitikulta verkon yli. Aivan turha  :)
Salasanat ja muu ovat tarralla laitteessa. Aika älytöntä tietoturvan kannalta, vaikkakin kätevää. 
Kas kun suttasin ne "smuglella" kuvasta. Viivakooditkin, kun koodinlukuohjelmat ovat yllättävän hyviä erotuskyvyltään. 





Nopeuksista


Nopeus wlan & lan, molemmat käytössä





Huomion arvoinen asia verkon valinnasta wlanin osalta:
Käytössäni ovat listalla "Elisa_mobi_2261"- nimetyt yhteydet. Toinen on ns  tavallinen 2,4 gigahertsin taajuudella toimiva yhteys reitittimen ja koneen välilä.  Toinen 5G, jota jotkut luulevat 5G-verkkoa käyttäväksi. Paskan marjat! Kyseessä on sama asia kuin tavallisessa, eli se kertoo että käytössä juuri tuossa kuvan tapauksessa on 5 Gigahertsin taajuudela tapahtuva tiedonsiirto reitittimen ja koneen välillä. Nettiliittymäni on 4G mobiili; on ja pysyy. 



Miksi 5 gigahertsiä ?



Tässä nopeustestin tuloksessa on käytössä oletus / tavallinen 2,4 gigahertsin taajuus. Nopeus on mikä on. Tulee tuollakin toimeen, mutta joku 4K videostriimi pätkii pahasti. 



Ja sitten taajuutena 5 gigahertsiä. Nopeus on viisinkertainen nopeustestissä. 




Kuuluvuuksista ja 5-geestä




Katselin kuuluvuuskarttoja liittymäni toiminnasta Reposaaressa. Suodatin turhat pois ja kartta näyttää mitä on saatavilla. 300 megainen 4G "kuuluu" sinisillä alueilla. 600 megainen ei "kuulu" minulla Räpsöössä, 5-geestä puhumattakaan. 




Elisan 5G kattavuus tällä hetkellä Porissa. Siis mobiili 5G. 



Vertailun vuoksi Dna:n  5G kattavuus. Yllättävän suppea peitto heillä  Porin keskustan alueella. Toinen johon kiinnitin huomioni on Noormarkun peitto. Kartalta voi päätellä alueiden elintasorakennetta, mutta jääköön nyt ettei kukaan ota nokkiinsa. 




Mitä vauhti on



Netissä, siis somessa on ollut juttua valokuidusta ja kaiken maailman nettivauhdeista.  ja  Facebookin toiminnan sujuvuudesta.  Facebook on jonkinlainen standardi. On heitäkin jotka pitävät sitä internettinä. 
Kun "face" alkaa tökkiä ja hidastella ja joskus jopa jäätyy, sillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä sen kanssa kuinka nopeaa on nettiliittymän toiminta. Facebook tietokoneella käytettynä on nettisivu niin kuin mikä tahansa suomi24. Selainkin vaikuttaa asiaan; siis onko firefoxi tai chrome tai peräti joku mikkisoftan jäänne: "IE"

Kun sinne perjantai-iltana änkeää  miljoona käyttäjää liikuttuneessa tilassaan, sivusto palvelimineen ruuhkautuu. Siinä eivät minkään valtakunnan valokuidut auta. Nopeus netissä taustalla on miljoonia megoja sekunnissa, mutta"face" tökkii. Kun menee "faceen" tiistaiaamuna kello 7, se toimii liukkaasti ja loistavasti. Ja nettinopeus taustalla on aivan se sama kuin perjantai-iltana yhdeksän maissa kun kaikki ovat somessa. 
Mitä valokuituun tulee: Sitä myydään nyt innokkaasti, niin kuin kameroita megapikselikiimassa. 
Taloihin ja yhtiöihin hommataan valokuitua. Se tulee johonkin rasiaan maksimiwarpilla, ja siitä kuparia pitkin töpseliin jossa on joku rasia josta sitten ihan tavallista lanipiuhaa pitkin koneelle, tai reitittimelle jolta langattomana koneelle. Matkan varrella on monta pullonkaulaa, jotka hidastavat valon kulkua koneelle, valon joka onkin muuttunut aivan tavalliseksi bittivirraksi  niiden pömpelien sisällä.  Pääteasemana voi olla joku jeesuksenvanha wintoosa joka suodattaa loput siitä valokuitukiihkosta. Lopputulos on plus / miinus 0.  Mutta on niin hienoa kun on valokuitu! Ja fase tökkii edelleen.  
Voi silti olla niinkin että vehkeet on viimeistä hottia, ja päivityshelvetti mielipuuhaa. Silloin voi laittaa kuvakaappauksen johonkin jostain nopeustestituloksesta jossa on gigamäärä nollia siirtonopeudessa ja jitteri nolla. Pingissä siihen tuskin pääsee. 


Reposaaressa:  15.4.2021
____
___
__
_
-
.






1 kommentti:

  1. Meillä on 150 megan dna 4G net joka antaa kaikkina aikoina 125-175 Mbps. Ollaan tyytyväisiä.

    Modernilla modeemilla ja 14,90 kk 24 kk ajaksi. Elisa toimi tosi huonosti ja sim joutui roskiin.

    VastaaPoista

Näyttelykuvia

 Pictures at an Exhibition   tai  Tableaux d'une exposition : Englanniksi ja ranskaksi, tämän julkaisun otsikoksi asti heränneelle ajatu...