23.12.21

Joulurauhaa


Joulu, joulu tullut on / juhla armahainen! / Siitä riemu verraton, / ilo autuainen.
Ympärillä maailma / myrskyn lailla pauhaa. / Sydämemme levossa / nauttii joulurauhaa.

... sanat laati vuonna 1892 Olli Vuorinen, suomalaiseen kansansävelmään vuodelta 1881.


Noiden sanojen ja tämän "kortin" myötä, toivotan hyvää joulua ja niin edelleen; blogini seuraajille ja muillekin, mahdollisesti sattumalta sivulle sattuneille.  Julkaisu jäänee vuoden viimeiseksi. 

Olen lataillut joulukuuun ajan, päivittäin Face Book*ini filatelia-albumiin joulukalenterin tapaan kuvia korttikokoelmastani. Tein samoin vuosi sittenkin. Ajattelin tuota ylläolevaa vuoden viimeiseksi, aaton kortiksi sinne. Mutta laitoinkin sen näin tänne. Käyhän se näinkin. 
Kortti on vuodelta 2010. Sen on julkaissut Lion's club, Lionien nuoriso- ja avustusprojektien hyväksi. 
Kuvan on taiteilut ja signeerannut Jaana Aalto. Ja se on nimeltään Porotokka. 
Upotin kuvaan tekstitoivotuksen, kuten tarkkaavaisimmat huomaavatkin. 


Sosiaalinen media; facet, instat, vlogit ja blogit -ellei aivan vaikene, mutta hiljenee joulun viettoon viimeistään aatonaattolitana, ainakin niin moni ilmoittaa "seinillään". 
Hyvän joulun toivotukset ilmestyvät hyvissä ajoin. Viikko ennen joulua on muodostunut uudeksi normaaliksi jo muutaman vuoden ajan. Ehkä varmuuden vuoksi, kun kukaan ei aattona enää someen eksy kun pitää viettää joulua huolellisesti ja perinteitä noudattaen.
Totta kai perinteitä on. Kullakin omansa, ja aikojen kuluessa muodostuneet. Lapsuuden ja nuoruuden joulut muuntuvat, kun tullaan aikuisiksi ja vuoroon tulee useimmilla oma perhe-elämä ruuhkavuosineen. Puolisoiden perinteet sekoittuvat toisiinsa enemmän tai vähemmän. Jotkut omatuista haihtuvat, tai osoittautuvat mahdottomiksi. Mutta tilalle tulevat uudet. Joulun tähti on ehdoton, laulaa Juice Leskinen, kappaleessaan sika. Hän ei siis ole kappaleessaan sika, vaan kappaleen nimi on sika. 

Omassa tapauksessani edessä on ensimmäinen joulu jonka vietän isekseni, siis yksin. Kamalaa ?!!?
Joku poliitikko sanoi eilen televisiossa, että kenenkään ei pidä olla jouluna yksin, vaikka korona on nyt jylläämässä pahemmin tai voimakkaammin kuin koko olemassaolonsa aikana, joka alkoi maaliskuussa 2020. Joulua täytyy viettää vaikka mikä olisi. 
Yksin eläminen tai oleminen ei ole automaattisesti yksinäisyyttä. Siihen voi päätyä, mutta se voi olla oma valintakin. Joulukeskusteluissa joulun alla törmää perinteisiin; ruokasellaiset ovat etusijalla. Niiden perään tulevat kuuset ja valot. Haudoila käymiset ja lahja-asiat. Joulukorttejakin jotkut laittavat, mutta tapa on jäämässä tekstiviestien ja mesengerien alle. Kiitän kaikista saamistani, niin fyysisistä kuin sähköisistäkin. 




Hain koneelta kuvan jouluaatolta 2013. Vihattu kaupunginjohtajamme julistaa siinä joulurauhaa, Raatihuoneen portailla. Vettä sataa ja kuusi on tietenkin ruma. Myrskytuuli repi sen lamput riipin raapin, ja varhaiset somettajat kuvineen pääsivät synkistelemään kuusen kamaluudella. 
Vielä nytkin, 8 vuotta myöhemmin, on näkynyt kuvia kyseisestä kuusesta joka tuntuu olevan edelleen porilainen standardi. 


22.12.2013 - tuulee tuimasti



En ole käynyt kaupungissa, sitten syyskuun puolivälin. Ei ole ollut asiaa, enkä laiskuuttani ole lähtenyt kameraakaan ulkoiluttamaan ja näkymiä talletamaan kuluneen alkutalven aikana. Nähtävää olisi ollut, kun uudenvuoden ilotulituksen korvaava valonPori tms on avattu Raatihuoneenpuistoon ja pariin muuhunkin paikkaan. Kuusikin on nätti, mitä kuvissa olen nähnyt.

Joulurauhan julistaminen tapahtuu tänä jouluna koronan vuoksi etänä. Kaupunginjohtaja julistaa sen videolla, joka julkaistaan ilmeisesti asianmukaiseen aikaan aattona. Kaikki tai melkein kaikki tieddämme missä mennään, siis tuon korona-covidin suhteen. Aamu-uutiset alkavat aiheella, ja illan viimeiset päättyvät samaan. Hätäjarrumekanismia otetaan käyttöön. Koronapassit pistettiin hyllylle, kokooontumisia rajoitetaan, ravintoloiden ja muiden kuppiloiden valomerkkejä aikaistetaan. 
Olen siinä onnellisessa olotilassa, etten ahdistu. Ruokakuppa on tien toisella puolella. Muuten en käy missään, ennen kun käki taas kukkuu ja linnut laulavat kevättä. 

Jouduin tässä joulunalusviikolla perumaan ja torjumaan parikin joulutervehdystä tuomaan tulemassa ollutta, mikä hiukan harmittaa. Alkuviikosta tuntui olo flunssaiselta ja lämpöäkin tuntui olevan, parina-kolmena päivänä. Siis minulla. Mutta se on nyt ohi. Olo on niin normaali kuin se minulla voi olla. En ostanut kotitestiä, vaikka ne suosittuja ovatkin. Kun ei pahaksi äitynyt. 

Säätiedotus lupailee valkoista joulua. Tai ainakin lumisadetta. Senkin osalta joulu taitaa tulla ja olla, ja mennäkin. Kalendaarisesti se sijoittuu hyvin, viikonloppuun. Joulupäivänä; lauantaina on ruokakuppa kiinni, mutta muuten menee  melko tavallisen viikonlopun mukaan. 
Joten mikäs tässä on ollessa, aatonaaton illan hämärtyessä.



bokeh' :    2013





FB-videoni kauan sitten.  Hannu Taanilan päiväkirjasta, Ylen Ykkösellä 22.12.2000:
Puer natus in Betlehem


Hyvää joulua !





Reposaaressa: 23.12.2021
____
___
__
_
-
.


()()



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...