4.5.22

Pyykkiä toria ja tilastokurkistus



Tänään on pyykki- aamupäivä, ja keskiviikko
- ja blogijulkaisu vieläkin totuttua aiemmin


Perjantaiperinne blogipostauksen katkesi viime viikolla, kun julkaisin jo torstaina. Tämä "numero" ottaa yhden viikonpäivän lisää etäisyyttä perjantai-päivään, kun tulee ulos keskiviikkona. Kun olen perjantaina jälleen saaresta ja koneen ääreltä pois. Alkaa olemaan alvariinsa mantereella hyppäämistä, ja kaltaiselleni introvertille sosiaaliselle erakolle odottamatonta käyttäytymistä . Kirjoittelen jatkossa minä päivänä satun olemaan koneen äärellä, kirjoittamistuulella ja jos / kun on mitä laittaa näkyville. 

Viime viikkoisessa bloginumerossani kerroin matkustavani, pois saaresta vapun viettoon. Edellisestä kaupungissa käynnistä, syyskuun puolivälissä 2021, ja saarelta poistumisesta oli aikaa kulunut 226 päivää. Syksy, talvi, ja alkanut kevät.



 

Torimaisemiin


Kuten kaikki tiedämme, Porin torille on valmistunut uusi torirakennus joka aukesi asiakkailleen ja ihmettelijöilleen pari päivää ennen vappua. Minäkin ihmettelin uutta ja hienoa rakennusmuotoilua, jota arkkitehtuuriksikin kutsutaan. Otin paluumatkallani, linja-automatkan jatko-osuutta odotellessani, muutaman kuvan vertailuiksi ja ajankuviksi arkistooni, kun siellä on monta kuvaa vanhasta torirakennuksesta,  itselleni ja muillekin kuvattuina. 
Hain ylläolevaan kuvapariin mahdollisimman samankaltaisen näkymän vanhasta ja juuri avatusta uudesta. Vanha tunnettiin porilaisittain nimellä Satapaska. Hyvinhän se sitä kuvasi, vaikken nimestä tai nimityksestä niin paljoa välittänyt että joka paikassa olisin sitä toitottanut. Uusikin saa varmaankin jossain vaiheessa nimen. Hesburger joka toimi rakennuttajana, on nimennyt toimipaikkansa pavilijongiksi.



Toinen vertailukuvapari


Näkymä Antinkadun ja Eteläkauppatorin kulmasta torin suuntaan nelisen vuotta sitten. Tuolloin ei näkynyt missään mitään vanhan korvautumisesta uudella. Ensimmäiset suunnitelmat vanhan purkamiseksi tulivat julksuuteen vuotta myöhemmin. 


Menneen vapunpäivän näkymä samasta paikasta. Uuden rakennuksen muotoilu ja malli erottuu niinsanotusta DDR-maisemasta, antaen taustalleenkin uuden ilmeen. Angry Birds-hökötys on kärrätty varastoon, odottamaan uutta sijoituspaikkaa. Tai unohtumaan varastoonsa.

Niin kuin kaikesta Porissa, tästäkin on ollut luettavissa tyypillistä rutinaa ja ulinaa somessa ja jossain sanomalehden tekstiviestipalstalla. Joku jätepönttö-säiliö on kuulemma jätetty tai sioitettu uuden rakennuksen nurkalle haisemaan. Eräs oli huolissaan, kestääkö rakennuksen rakenne torilla esiintyviä myrskytuulia. Penkkejä ei ole, linja-autoaiktaulutauluja ei ole. Seinissä on reikiä. Paskahuusissa ei ole respaa. Kaikilla ei ole älypuhelinta. Ja vessanpytyissäkin on varmaan kylmä vesi.
Mutta Pori ei olisi Pori ilman porilaisiaan. 

 

Otin elokuun puolivälissä (2021) päivittäiseksi tavakseni tallentaa kaupungin tarjoaman torin nettikameran kuvan (linkki reaaliaikaisen kuvaan) koneelleni. Niitä kertyi 232 kappaletta, viimeinen vapunpäivänä johon lopetin tallentamiseni. Pistin kuvat jonoon ja värkkäsin videoeditorilla 8 kuukauden näkymät kahden minuutin mittaiseksi nopeutetuksi videoksi.
Sen voi katsoa tuolla ruudulla, tai avata juutubessa ruudun alakulman Youtube-nappulalla, tai tästä linkistä.
 

 


Muuta vappuna ja sen jälkeen katsottua ja pohdittua






Torilavalta torirakennuksen suuntaan. Suora linja Gallen-kallelan kadulle. Järjestysmieh...-henkilöitä ja ensihoitokin päivysti. 


Linja-autoon toteutettu kahvila. Paikalla jossa oli aikoinaan kauhisteltu kontti-juottola. Taustalla näkyvä torikahvila kyltti on taustalla olevan talon seinällä.


Entinen postitalo remontissa ja pussitettuna.



Satakielilava kevätasuisena. Porisuhde-neuvo kehoittaa menemään menemään nyt. Kellolla on hyvä paikka. Näkyy laiturialueellekin, torirakennuksen lasiseinien läpi.



Neljästä puhelimella otetusta kuvasta koostettu panoraama. Antinkadulta otettuna.


_____________________________


- seuraavana päivänä saaressa ulkoilemassa ympäriinsä. Lontoonkalliolla merta katsomassa ja kuulemassa. Otin pari videopätkää, vaikkei mikään myrskyilma ollut lähimainkaan. Tuuli 11 metriä lounaasta, puuskissakin vain metrin ero. Mutta tyrskyä silti.
Kuva on yksi kolmestasadasta; ruutu videolta, jonka kamera tallensi 30 kuvan sekuntivauhdilla.


Kuvasin kaksi videopätkää, joista toisen FaceBook-yhteensopivaksi (katsottavissa tästä) . . . 

Ja toisen, lyhyen otoksen isona 4K-videona Youtubeen  (katsottvissa tästä)


Alla kuvakaappaus Youtube-sivultani,
johon lisäsin nuolet ja numerot 1 ja 2 ohjeeksi, miten videon laadun voi valita ja  täydeksi.
Youtuben oletuksena laadulle on "automaattinen" joka huomioi hitaamatkin yhteydet ja koneet ym, joilla kukin videoita Youtubessa katselee. Oma koneeni on sen verran vanha, että 4K-laatu pakkaa välillä tökkimään ja pätkimään. Mutta se on sen murhe.





Lopuksi vilkaisu blogin tilastoon


Kun olen ja olen aina ollut monien asioiden muistiinmerkitsijä ja tilastofriikki, ennnemuuta säätilan ja liikkumisen suhteen, tulen tietysti katsoneeksi tämän blogini seurantaakin. 

Niin tänäänkin. Kävijöitä ja lukijoita on, eikä kävijämäärä ole enää paljoakaan riippuvainen tai sidoksissa siihen, kuinka paljon jakelen julkaisujani sosiaalisessa mediassa. 
En minä teitä mitenkään erityisesti "kyttää", mutta välillä tulen katsoneeksi varsinkin kävijämäärän jakautumista eri viikonpäiville. Säännöllisen perjantaisin tapahtuneen bloggaukseni muuttuminen viikonpäivästä riippumattomaksi lienee paikallaan. 



Kulunut viikko ja edellinen postaukseni bloggerin tilastoissa


Ja menneen kuukauden ajalta



Oikein hyvää pian alkavaa viikonloppua, ja päivä päivältä keväisempää kevättä kesää kohden



 

 


Reposaaressa: 4.5.2022
____
___
__
-
.'



___








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vastavaloa ja kameravertailua

Toisena aiheena oli edellisessä julkaisussani suunnitelma lähteä kahden filmikameran kanssa kuvaamaan. Molemmilla kameroilla kuvat samoista ...