10.5.22

Ympyrä sulkeutuu - uutta tilalle

 

Toukokuu on hyvää vauhtia menossa. Vappu ja äitienpäivä keväisinä merkkipäivinä ja vuodenaikojen "maamerkkeinä" jo takana päin. Runsaat pari viikkoa, niin joutuu armas aika, suvi suloinen ja niin edelleen kuten suvivirressä sanotaan. Mutta mitä siitä jaarittelemaan, kun kalenteri on keksitty.

Olen kahdessa aiemmassa postauksessani vihjaillut saaresta kaupunkiin kulkeutumisistani. Pari tarkkasilmäistä ja tunneälykästä fb-kaveriani on hoksannut mistä on ollut ja on kysymys: Mikä suunnilleen ainoa asia on saanut erakon liikkeelle. Olette oikeassa: ihmissuhteestahan on kysymys. Mutta koska meitä on siinä kaksi osapuolta, erakoksi ajautunutta sielunkumppania, en ala asiasta enempää avautumaan.  Pysyttelen julkaisuissani totutun mukaisiin juttuihin ja kuviin. Pinnan alla kytee kuitenkin ennenkokematon hyänolontunne, hämmästyskin. 



Mitä ja missä edellisen postaukseni jälkeen



Lokakuun 2021 alussa valmistunut Hallitorni on rakennettu perustuksiaan myöten uudestaan  2016 sattuneen tulipalon jälkeen. 
Matkustin linja-autolla saaresta kaupunkiin. Ensin torille, ja siitä edelleen Väinölään. Autojen välillä oli kolmisen varttia vaihtoaikaa, jonka olin päättänyt käyttää tämän paljon kuvaamani näkymän tallentamiseen. Tästä kuvakulmasta varmaankin viimeisen kerran. 
Hotelli Juhana Herttuan talon, sittemmin tulipalon sammutuksessa tuhoutuneen ja puretun Omenahotellin paikalle on noussut uusi talo. Olen tallentanut näkymää neljän vuoden aikana satojen kuvien verran. Ja pari kertaa ennen tulipaloakin, muun maiseman joukossa. Ympyrä on sulkeutunut, ja tuskin palaan enää kauppakeskus Isokarhun kattoparkiin tätä kuvaamaan.  

Mutta tähän muutama vertailukuvapari: 



Sama näkymä maaliskuussa 2019. Juhana Herttuan / omenahotellin talo on purettu ja monttu odottaa uuden rakentamista. Fotobombaava pulu sopi kuvaan. 



Valmis torni, Isolinnankadun ja Itäpuiston kulmassa . . .




. . . ja näkymä samasta paikasta toukokuussa 2018, kun vanhaa purettiiin




Valmis torni, Kauppahallin Isolinnankadun sisäänkäynnin taustalla . . .




. . . ja kesäkun vehreydessä 2018



Kerran vielä - julkaisuun luuultavasti ensi viikolla


Otan  edellä kirjoittamaani "takaisin". Edellisiin kuvauspaikkoihin en enää tarkoituksellisesti palaa tuota taloa kuvaamaan. Mutta Teljäntorin katolle, ja sen torniin menen vielä kerran asian perässä, saadakseni vertailun ja aikajanan täydennettyä siltäkin suunnalta ja perspektiivistä. Tilaisuus tulee jo ylihuomenna, kun olen jälleen vaihtamassa linja-autosta toiseen ja aikaa on. 
Näiden kahden kuvan "pareiksi" ensi viikolla. 


Maisema Teljäntorin "länsitornista" 25.5.2018. Aittaluodon piippu näkyy horisontissa, ja sen alavasemmalla Juhana Herttuan talo ennen purkutöiden aloitusta. Otin kuvan muistaakseni puhelimella, porraskäytävän ikkunan läpi. 




8.5.2018 Neuvostovalmisteisella muovisella Smena Symbol- kameralla, filmille ottamani kuva Sampotalon kattotasanteelta. Sampotalo on osa Teljäntoria. 
Palasin tuolloin noin vuoden ajaksi myös filmikuvaukseen, mutta päädyin lopettamaan sen taiteenalan ja luovuin filmikameroista. Saman aikaan innostuin lomografiasta, ja halusin toteuttaa sitä sen perinteisin välinein. Digilläkin voi kuvata "lomoa", mutta aitoa alkukantaista lopputulosta se ei mielestäni tuota. Kyse saattaa olla fiiliksestä. 



Neuvostoliittolaisen Lomo-tehtaan valmistama Smena Symbol, jolla edellisen kuvan otin. Lomosta muodostui käsite: Lomografia; kuvaus- ja elämäntapa johon saattaa perehtyä Googlaamalla tästä





Lopuksi: Muuta nähtyä ja tänään tiistaina





Odotellessani sunnuntaina linja-autoa, hoksasin tuon "elementin" liikenneympyrässä joka valmistui kaupungista saareen muuttoni jälkeen. Aikoinaan kuvasin paljon ... ..  noitakin.
Meni fb:n taideteos- ym-patsaskansiooni saatteella:
"Outokummuntien ja Mastojentien risteyksen liikenneympyrä: Avattiin liikenteelle
16. Heinäkuuta 2021. Uuden liikenneympyrän keskellä on Väinölän lyhytaaltoasemalle kunniaa tekevä Radioaallot-niminen elementti.
Liikenneympyrän keskellä komeileva teräksinen Radioaallot-niminen elementti on saanut innoituksensa alueella sijainneesta radiolähetysasemasta, josta lähetettiin aikoinaan maailmalle muun muassa Helsingin olympialaisten urheilulähetyksiä. Suunnittelun lähtökohtana on toiminut kansainvälinen radioaaltomaston tunnusmerkki.
Elementin materiaali on huoltovapaata ja säänkestävää corten-terästä, joka saa ulkoilmassa kauniin oksidoituneen punaruskean värin.
[lähde: Porin kaupungin verkkosivut]
Kuva: 8.5.2022


Google Mapsiin on tullut myös tuotettua sisältöä kuvien muodossa. Linja-autoa odotellessa oli aikaa kiertää tori ja napsia uusia kohteita sitä vaarten. Moni aiemmin laittamani on poistunut katukuvasta. 



Kävin tänään (10.5.) "katsastamassa" Ketaran kevään etenemistilannetta. Yritin hiippailla varovasti kannaksen kivillä, mutta merihanhipari lensi tiehensä enne kun pääsin kunnon hollille. Häiritsin soidinmenoaan. 



Junnilan lammen kivelle on pesiytynyt kalalokkipari. Mahdollisesti sama kuin viime keväänäkin. 




Murtajalla maanrakennetaan jotain. Tuo rynttämylly saattaa olla seuraavana purkuvuorossa. Ei ole liikauttanut siipiään yli vuoteen. 







Mittakaavaa rahtilaivaan. Tosin etäisyyttä kalapaattiin useampi sata metriä. 
10.5.2022



Kuvasin tämän laivan 4.5. laivabongaus-albumiini Facebookkiin. 
Nyt uudelleen (10.5), kun oli siirtynyt toiseen laituriin. 







Samaa laivaa esittävä kuva  (osakaappaus) oli päätynyt paskalehden lukijan kuvaksi joku päivä. Uudistin digitilauskeni, vaikka nimittelen kyseistä lehteä noin. 
On se oikeen "jumalan ihme", kun satamassa oli ollut laiva. En tiedä onko kuvateksti kuvaajan vai toimituksen. Mutta se saa minut kiroilemaan tietokoneelle. Onneksi kukaan ei kuule  :)
Poikkeuksellisesti..... V*TTU nyt!

Viime päivien uutistarjota on muutenkin pistänyt vatsan toimimaan. En erittele niitä tähän enempää, mutta aiheet sivuavat aiempia bloggauksiani. Laitanpa tähän loppuun linkin pariin jotka eivät ole ajan saatossa aiheiltaan vanhentuneet:


Viikko yyterissä kirjoitus 30.8.2020:
Perustuu linja-autossa näkemääni "kehitykseen" ja vetovoiman elävöittämiseen

Porilainen esplanadi ja Yyterin kehitys. Kirjoitus: 6.4.2018:
Juhanaherttuaa ja muuta sellaista

Porin porut 27.5.2017:
Perustuu porilaiseen arkkitehtuurikritiikkiin




Vaikka on vasta tiistai, voin hyvillä mielin toivottaa oikein hyvää loppuviikoa ja viikonloppua!
Siis sitä kaikille. 




Reposaaressa: 10.5.2022
____
___
__
_
-
.





______________________



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...