28.8.22

Venetsialaisia, piipun tiiliä ja infraa

 

On elokuun viimeinen viikonloppu, tänään sunnuntaina jo loppupuolelle kääntymässä. Heräsin varhain, kun menin nukkumaan varhain. Makuuhuoneen tuuletusluukku oli illalla auki, ulkoa kantautui harvakseltaan ilotulitteiden pauketta. Venetsialaiseksi kutsutun viikonlopun lauantain vieton ääniä kaupungin lähiössä.
Venetsialaista tai -laisia vietetään mökki- ja veneilykaudenkin päätöstapahtumana. Siihen liittyvät perinteet ovat googlattavissa, joten en ala niitä tähän luetteloimaan. Kaupunkialueille se on tuonut syyn ja mahdollisuuden ilotulittaa ja paukuttaa muuta raketin tapaista pataa. Minua mokoma ei häiritse, mutta koirat ja muut herkistyneet kai kärsivät.

 

Somessa näkyy tänään kuvia ilotulituksista ja muusta tunnelmasta. Minäkin otin yhden, parvekkeelta. Kun oli hiemo kokonainen sateenkari taivaalla. Suuri hopeakuusi jakaa kuvan mukavasti, ja auringon valo puun latvassa kerrostalon varjon yläpuolella. Päästin kansikuvaksikin fb-sivulleni.


 Piipun tiilet

Huomioni kiinnittyi lehteä puhelimen näytöltä lukiessani tekstiviestipalstalla olleeseen saivarteluun, jossa saivartelu kohdistui Porin voiman tiilipiippuun. Porin voimalla tarkoitettiin varmaankin Pori Energiaa, sähkö- ja kaukolämpöenergiaamme tuottavaa firmaa  jolla on voimalaitos Aittauodossa.
Asiaa  ja aihetta hetken mietittyäni, menin nettiin ja otin pari kuvakaappausta, todentaakseni itselleni mistä on kysymys, ja millaisista korkeuksista. Tässä ne:

 

 

Ensin historiaan ja Karjarantaan. Saman päivän liitelehdessä oli tämä arvio.



Aittaluotoon:


vanha kuva; voimalaitostyömaa vasta aluillaan. Mutta piippu.



Tekstiviesti joka pisti silmääni ja koin inspiroitumisen. Kommentoimatta viestin tärkeyttä tai luonnetta, pitää varmistaa mistä piipusta on kyse. Porin voima??  Ei sano ensin mitään, mutta korkeus on jäänyt aktiivisemmilta drone-ajoilta mieleen, kun lentokartoja täytyi tarkastella silmä kovana. Vastaus löyyy niistä. 


Lentokartalla näkyy Aittaluodon piipun korkeus ilmailumaailman tapaan jalkoina ilmoitettuna. Kaksi lukemaa, joista korkeamman otin lähtökohdaksi ja siirsin mittayksikkömuuntimeen.


Aiemmin mittayksiköt piti muuntaa hahmotettavammiksi www-sivuilla. Nykyaikaa on valita puhelimen "taskulaskimesta" mittayksikkömuunnin ja syöttää numerot siihen ja voilá!  Laitoin toisenkin, ja se toi tulokseksi 126,49 metriä. Tekstiviestin laittanut tiesi mistä lähti tiilimäärää vertailemaan. Yläkanttiin menemisestä en tiedä, eikä kiinnostakaan, mutta ajankuluna ihan sopivaa. Kartta löytyy kun googlaa: "Aviamaps".



Muuta kuvauksellista toimintaa viikon varrelta


Pyöräiltiin kauppaan. Menomatka yhtä ja paluumatka toista reittiä, ettei ole yksitoikkoista. Tärkeintä ei ole päämäärä vaan matkanteko. Joskus harvoin käy niin että tulee juna, ja sen ohikulkua on odotettava.
Tämä "deeveri" oli menossa seikun sahalle, noutamaan tyhjiä puutavara- eli rapuvaunuja. Tasoristeys on Koillisväylällä, Lukkarinsillalle johtavalla. Joen eteläpuolella jossa rata on käytössä. Pohjoispuoellakin on, mutta se on  kasvanut jo jonkin aikaa vesakkoa.
Otin pari kuvaa, ajatellen että saisin mahdollisesti täydennystä
deeveri-bongausalbumiini facessa (<--linkki sinne).
Mutta ei... olin kuvannut ja laittanut tuon numeroisen jo aiemmin. Mutta ellen olisi ottanut kännykkää(kameraa) esiin, se olisi varmasti puuttunut luettelostani. Pari viikkoa sitten vastaavassa tapauksessa Mastojentien tasoristeyksessä, kun Luvatan radalla meni kuparilevyjuna jota en viitsinyt ikuistaa, oli päinvastainen tapaus. Kun en kuvannut, oli kyseessä ennenkuvaamaton. Nyt kun kuvasin...  Mr. Murphy oli hereillä. Tuleehan noita. Ja menee.




Vietin kameran kanssa  pari tuntia kaupungilla, katukuvaukseksi kutsutun harrastuken merkeissä. Suomessa ei ole suotavaa julkaista sen lajityypin kuvia, vaikka sallittua onkin, joten pidän sellaiset omana tietonani. Toinen harrastamani on google mapsin kuvalataus. Siis kuvia sinne.

Tämä näkymä ei päätynyt googleen, koska pyrin ottamaan sen tarkoituksiin kuvia joissa ei esiinny ihmisiä.  Niin tuollakin kerralla. Mutta kaivoin tämän esiin, kun jälleen kerran eräs-joku totesi että on hiljainen kylä - ei ihmisiä missään, jaettuani jokusen googleen kuvaamani somen puolella. Niin; ei niissä ole ihmisiä, mutta kaupungilla oli. Piti  useampi kuva hylätä, kun ihmisiä ehti kuvaan ennen kun kuva syntyi kameraan jossa jonkin verran laukaisuviivettä.



Tämä päätyi googleen, vaikka ihmisiä kulkeekin. Itäpuiston ja Antinkdun kulmassa huomiota herättävä liike. En ota sen tarjontaan kantaa. Minä vain kuvaan"



Infrarakentamista


Keskusaukion puiston uudistus etenee. Syyskuun alussa alkava Jokikeskuksen rakentamisen jatko lienee seuraavaksi seurattava. Kuvass keskellä taiteen tammi- veistos ja vesielementti. Taustalla Keskuskartano.




Kun Sampolan palvelukeskus ja vanhat koulut purettiin ja Itätuuli valmistui, jäi Kerttu Horilan Ihmiselämää - keramiikkareliefi vähän orpona seisomaan sorakasojen joukkoon. Asiaan on tulossa valaistus, kun Ilminpuisto valmistuu.
Toisen kauppamatkamme varrella tämä.


Kulkuni suuntautuu aika-ajoin Satasairaalalle. Tämä näkymä pääovelta "alaspäin". Kuvassa kauempana ajankierto niminen veistos. 


Ensi numerossa syyskuuta



Porissa: 28.8.2022
____
___
__
_
-
.



()  )(  ()


______




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...