16.9.22

Törttöilyä ja opettelua Wikipediaan

 
Aktivoidun silloin tällöin lataamaan kuvia erilaisille "alustoille" netissä. Heräsin jälleen, nähtyäni Wikipedian somesivuilla ilmoituksen vuosittain syyskuussa tapahtuvasta kuvakilpailusta, jossa peräänkuulutetaan monumenttien kuvia: "Wiki loves monuments".
Kun Wikipedia on "raskaamman sarjan" systeemi, olen innostunut siihen enemmän kuin somepeukutuksiin perustuviin valokuvakilpailuihin. En ole koskaan ollut kilpailuhenkinen, mutta näissä kisoissa oiilee muutakin kuin jonkun palkinnon tavoitteleminen. Pari vuotta sitten tuli menestystä kahdessa-kolmessakin kilpailussa, joista yksi wikpedian edelläkertomassani monumenttikisassa. Verottaja yllätti minut, ja taisin saada elämäni ensimmäiset mätkyt kun jotain voitin. Ne on jo varainhoitajani toimesta hoidettu (linkki varainhoitopalveluun)

Monumenttikilpailu herätti minut kuitenkin jälleen wiki-todllisuuteen, kun amatöörimäisesti tein niin kuin kilpailumainos kehoitti tekemään. Menin ja latasin pari kuvaa "commonsiin", ja noottia tuli. Ne olisi pitänyt ladata johonkin muualle, ja liittää kisaan sitaattioikeudella, kun ovat rikkoneet muitomerkkien luijien tekijänoikeuksia. Ymmärrän yskän, mutta en harhauttavaa ohjeistamista.
Törmäsin myös huvittavaan juttuun: kaipaavat kuvia ennen kuvaamattomista kohteista. Sivustolla on kartta, johon on merkitty punaisilla palloilla kohteita joita ei ole ennen kuvattu. Minä niitä klikkailemaan, ja lataamaan arkistostani kuvia niistä kohteista. Tuli herjaa, että kyseinen se ja se on jo kuva-arkistossaan. Sitä tai niitä katsomaan: olivat minun sinne vuosia sitten laittamiani, kun täydensin wikipediassa olevaa lueteloa Porin julkisista muistomerkeistä ja taideteoksista (<---linkki).
Kilpailusta aktivoituneina wikipedian ylläpito on korjaillut törttöilyäni ja siirtänyt kuvia asianmukaisiin paikkoihin sekä uudelleennimennyt niitä. Sähköpostini on tulvinut ilmoituksia tapahtumista. Yhteen vastasin ykskantaan ja tyypilliseen tylyyn tapaani suunnilleen "pitäkää tunkkinne". Sain asiallisen vastauksen kiukutteluuni, jossa annettiin professionaalisia neuvoja, miten toimia jatkossa.
Ajattelin ensin että pitäkööt tosiaan, mutta onhan tuohon perehdyttävä jälleen kerran.

 11.9.2022

Jyrki Kankaan muistomerkki - monumentti Kirjurinluodolla. Viimein melkein "puhdas" kuva.
Tämä päätyi lopulta edellälinkkaamaani luetteloon Porin julkisista.... 
Olkoon viimeinen jonka "väärin" sinne tuuppaan.


 

Jälleenkuvaamista

 

Pyöräilin päätäpahkaa 11.9.2022 kaupunkiin, Etelärantaankin. Ajatuksena ja tavoitteena saada jokunen kuva liikennejärjestelyistä talteen. Mutta hoksasin tavallisen räpsyttelyn sijasta jälleenkuvauskohteita Ajapaik:issa, johon olen ennenkin niitä pistellyt. Valikkoon oli ilmestynyt uusi nappula: finna-kuvat, josta löytyi monta kohdetta joita en ole aiemmin nykynäkymänään ikuistanut.
Tämän näkymän lataamalla sain kaksi kärpästä samalla iskulla.


Finnakuva jonka jälleenkuvaus oli kyseessä.


Ajapaikkiin lataamani kuva. Ruudunkaappaus puhelimesta


Heräte rantaan lähtemiselle:
Porin kaupungin sivuilta. Etelärannnan liikennemuutokset Jokikeskuksen kakkosvaiheen rakennusaikana. Sain tämän kuvan, kun piruilin kaupungin fb- julkaisua asiassa. Julkaisu oli otsikoitu liikennemuutoksista, mutta teksti keskittyi vuollejokisimpukoiden pelastusoperaatioon. Liikenneosuus oli kuitattu postimerkin kokoisella tuhruisella kuvalla, jonka tekstikuplista ei saanut mitään selkoa.
Ylepori ja paskalehti lööpittivät aihetta pääasiassa rattiraivon synnyttäjänä.


 

Radioasemalla ulkoilemassa


Hauska tienviittapari. Metallikylä sopii varmaankin paremmin taiteelliseen vaikutelmaan, kuin sen oikeinkirjoitettu muoto. Natiivitkin käyttävät virallisen sijasta kuulemma tuota
 

 


Tuuli tai joku vääräleuka on lennättänyt tuon lappusen hukkapalakasaan. Taiteeksikin tuo rytöläjä jossain instituutiossa toki tunnustettaisiin jos tekijällä olisi nimekäs.



Jäkälää sormissa. Veistospuiston ensimmäisiin luuluvassa.

 

 

 Uutta Itäkeskuksessa, ja Puuvillassa

 

kuvat: 13.9.2022


Pyöräiltiin Tokmanniin ja Prismaan ruokakuppaan. Siinä samalla kierrettiin "vanhan prisman" nurkille, kun sinne oli avattu uusi vaatekauppa: Lager 157- niminen. Vähän vaiheessa vieä, kun ei ollut pyörille telinettä. Liekö tuossa... oikeastaan aivan yhdentekevää. Saahan ne johonkin likkennemerkkiin rungoistaan lukittua, ja niin kannattaa muutenkin aina tehdä.


Nykyaikaa. Käteisen käyttö vähenee vääjäämättömästi muutenkin. Olen digin kannattaja muutenkin kanta- suomi- ja muu vastaava on minun mielestäni oikein hyvä systeemi hoitaa asioita, verrattuna menneeseen aikaan, kun piti jollain luukuilla käydä aikaansa haaskaamassa. Ja persettään puuduttamassa.
Uutinen kertoi eien, että mobiili-henkilöllisyystodistus on tulossa mahdollisesti ensi vuonna. Olenkin sellaista odottanut kun ajokortti ei esim. matkustusasiakirjana käy. Eikä joihinkin muihinkaan asianhoitoihin.


Power-myymälä muutti Aittaluodosta Itäkseskukseen. Avattiin 15.9. ja on ketjun suurin myymälä. Kyseinen putiikki myy kodinkoneita ja muuta elektroniikkaa. Olen sieltä joskus ostanut dronen ja kamerajalustan. jalusta on hyvä, drone oli huti.


Käytiin Tokmannilla, kauppakeskus Iccossa. Jossain vaiheessa kovin hiljennyt kauppakeskus on herännyt uuteen eloon. Asko ja Sotka - huonekaluliikkeet ovat muuttaneet sinne, Powerin ja Lagerin(157) alta. Dressman on ihme pulju johon en mene enää ikinä. 



Lager 157,  Normal:  Vanhan pierun silmään vähän outoja kaupan nimiä mutta nykyaikaa ja varmasti kohderyhmiinsä uppoavia. Niin lageria kuin tätä Puuvillassa toimivaa Normaaliakin voin kuitekin suosia ja suositellakin. Ensinmainitussa kuten tässä toisessakin on tarjontaa myös miehille. Vaikka ensivaikutelma molemmista muulta vaikutti. Molemmat hintatasoltaan edullisia ja tavara asiallisen oloista.


Kyllä jokiveden pintakin tuosta taas alkaa nousta, kun sateet tulevat ja syksy saa kunnola. Tämäkin oli jonkun valopään mielestä hallituksen vika. Ja vessanpyttyihin tarttis saada lämmin vesi. 



Porissa: 16.9.2022.
____
___
__
-
.


()  ()
____

.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näyttelykuvia

 Pictures at an Exhibition   tai  Tableaux d'une exposition : Englanniksi ja ranskaksi, tämän julkaisun otsikoksi asti heränneelle ajatu...