7.10.22

Kiertotie


Tarkastelen tässä julkaisussani liikennejärjestelyjä Väinölän liikenneympyrässä. Aihe ei montaa kosketa, etupäässä Outokummuntietä kaupungin suuntaan autolla kukevia. Itse kun en enää autolla ajele, minun pitäisi varmaankin olla hiljaa asiasta. Mutta kun aiheen sain, niin pistän näkyville. Ja koskettaa kuitenkin; yhden perusteellisen kerran, tänään.

 

Pyöräillessäni isoon kauppaan Itäkeskukseen  joskus alkuviikosta, kiinnitin huomioni Mastojentien varteen, Sampolan puolelle johtavan tien risteykseen ilmaantuneisiin kiertotienuoli-merkkeihin. Keltaisella pohjalla musta nuoli. Mitään niihin viittaavaa en silloin nähnyt.
Pari päivää myöhemmin ilmestyi Väinölän liikenneympyrän tähän "haaraan" tiedotetaulu. Ja niin ikään opastenuoli kiertotietä osoittamaan. Koska ympyrästä ulos johtavan tien varressa on vielä yksi siltä pois johtava tie, ei tietä oltu tuosta kohtaa kokonaan suljettu liikenteeltä.

Kurvin takana, kuvan oikean reunan koivun takana on linja-autopysäkki jota käytämme, kun nousemme linja-autoon, mennäksemme kaupunkiin ja edelleen johonkin. Siitä jäljempänä ja syynä tähän postaukseen.
 

 

Kaupungin suunnalta Väinölään päin  näyttää vielä pari päivää tältä. Kyseessä on rautatiesillan tai oikeamin rautatien korjaus tai parannus. Rata johtaa Aittaluodon seisakkeena tunnetun rautatiepaikan ratapihalle, josta rata jatkuu Seikun sahalle. On positiivista, että rataa ylläpidetään.
Edellisen kuvan informaatiotaulussa, kun kuvan suurentaa täyteen kokoon, lukee taulu asettajan nimet: Väylä ja NRC-group. Liikennesuunnittelusta ja -järjestelyistä vastaa kuka tai mikä lie instanssi, jolla on kieltämättä riitttänyt mielikuvitusta liikennemerkkien ja lisäkilpien sijoittelussa ja määrässä.
 

 

Mutta tällainen kiertotien varsinainen liikennemerkki oli jäänyt varikolle tai varastoon. Tai ne olivat loppuneet varastosta. Pyöräilin ja pyöräilen paikan ohi ja kautta miltei päivittäin kaupungin suuntaan. Ja joskus lähestyn liikenneympyrää Outokummuntietäkin.
Näitä ei ollut kummassakaan suunnassa, mikä aiheutti ja aiheuttaa varmasti työmaan loppuun asti U-käännöksiä ja mielipahaa autojen rattien takana. Pyörätie on käytössä, joten pyörällä ja jalankulkien pääsee "vanhaa" reittiä.

 

 

Mutta oma yksittäistapaukseni ?

 

Video
Mielessäni on ollut jo jonkin aikaa mennä ja kuvata dronella video ympyrän liikennevilinästä. Ja tehdä siitä nopeutettu video Youtubeen. Sää oli otollinen muutaman päivän ajan, ja muistin aikomukseni. Aioin ensin lykätä kuvausta siihen asti, kunnes rataremontti on ohi ja ympyrä "vetää" kaupunkiin päinkin. Mutta ajattelin lopulta uudelleen, ja meninkin nimenomaan nyt ja annoin dronen leijua ja ottaa videokuvaa "vajaasta" ympyrästä. Tehosteeksi syntyi edes takaisin liikkuvia autoja jotka harhautuivat suljetulle tielle ja joutuivat palaamaan takaisin.
Originaali oli 12 minuutin mittainen, lopputulos tiivistetty / nopeutettu minuuttiin. Ajankohta aamupäivä, kymmenen jälkeen. Periaatteessa hiljainen aika, mutta liikennettä oli kuitenkin aiheeseen riittävästi.



Toinen "tapaus":  1.6.2020 
Koillisväylän ja Koivulantien liikenneympyrä vetää kiertotienä,  Paanakedonkadun ollessa suljettu.  Liikenneympyrän rakentamisen vuoksi.
Kirjoitin videolle tuon teksitin.  Jaoin videon tuolloin johonkin someryhmään. Hämmästyin saamastani palautteesta, jossa ihmeteltiin että mitä järkeä...  tai jotain. Tapaus palautui nyt mieleeni, joten pistin tämänkin, vertailun vuoksi. Kuka kuvaa mitäkin, paskaako se kenellekään lopulta kuuluu. 



Tähän perjantai-päivään 
- ja kiertotien ainoaan merkittävään vaikutukseen arkielämässäni


Johkaannuin Porin Linjojen nettisivulle, ja tiedotteisiin jossa näkyi tämä havainnekuva. Kiertotiereitti käyttämäämme linjaan 8. Hyvä kun tuli se huomioitua, kun normaalisti käyttämämme lähtöpysäkki on pois käytöstä nyt.
Tänään on matka Kaupunginsairaalalle labraan. Ensin "kasilla" torille, ja sieltä linjalla 43 Maantiekadulle. Samalla linjalla jolla mennään Reposaareen. Vaihtoaika torilla on 7 minuuttia, siis aika siitä kun kasi pysää torilla siihen kun jatkoyhteys lähtee. Meneekö tuon kiertotien vuoksi tiukille?

Löysin yhteystiedon josta kysyä sähköpostitse asiasta. Laitoin kysymyksen, vaikuttaako ja kuinka paljon vaikuttaa aikatauluun. Henkilö vastasi että muutaman minuutin vaikuttaa, ja kehoitti menemään ajoissa pysäkille - kuten vakioneuvo kuuluu Kyyti likel-sivulla ja -sovelukessakin.
Ajattelin että voi nyt hlvetti; siinä hyvä neuvo, mutta mistäpä henkilö olisi voinut kuvitella että minua kiinnosti enenmuuta se, ehdimmekö jatkoyhteyden bussiin.


Kun matkapäivään oli päivä pari aikaa, avasin kyyti likel- ohjelman puhelimessa, ja seurasin "kasin" kulkua reaaliaikaisesti. Alkaen käytössä olevalta pysäkiltä ja merkitsemällä ajat jolloin se oli kulloisessakin paikassa. Loputa torilla.
Ajankohta poikkesi tänään tehtävästä vastaavasta matkasta, ollen hieman vilkkaampaa aikaa. Koululaisia ja kauppa-asioitsijoita liikeellä varmaankin enemmän kuin puolilta päivin jolloin tänään menemme.
Räpsööseen mennessämme on bussi ollut torilla viitisen minuuttia etuajassa, vaihtoaika 7 minuuttia joten sen puoleen tuskin huolestuttavaa tänäänkään. Kiertotie pitkitti tässä kenraaliharjoituksessani torille saapumista 2-3 minuuttia, joten ehdimme melko varmasti vaihtoon.
Otin juhlan kunniaksi ja sisällöntuottamisen elävöittämiseksi ylläolevan kuvan.


Takaisin ympyrään


Google Mapsin kuvat ovat 11 vuotta vanhoja, josta lehtikin teki jutun muutama päivä sitten. Niistä voi havaita ja ihmetellä kaupunkikuvan muutosta muutaman vuoden sisällä. "Väinölän risteykseen" ei niissä ole vielä tehty liikenneympyrää, mutta rakennetun ympyrän keskiössä oleva "patsas" kartalla mainitaan. Siihen on linkki, johon olen laannut "patsaasta" ottamani kuvan, lukuisien muiden lähettämieni joukkoon.  Kuvani googlemapsissa on nähtävissä tätä linkkiä klikkaamalla.



Plarailin netin ortokuvia.  Löysin uudemmen kuvan, jossa ympyrä ja sen keskiö. "Patsaan" teema toistu keskiön istutuksessa tai maisemarakentamisessa hienosti.


Ottaessani videokuvaa, nappasin  pari stilliäkin. Maisemarakennus näkyy kuvassa. Heräsi ajatus palata paikalle jonin hiljaisena aikana, sunnuntaina kirkonmenojen aikaan, ja pistää drone ympyrän keskiön ylle ja ottaa kuva kohtisuoraan alas. Mutta onko siinä "järkeä" kun edelläolevasta ortokuvastahan sen näkee. No....  jos kelejä vielä on niin miksei. Pimeällä se olisi varmaan näkynä hienompi, mutta inhoan dronen ennättämistä pimeän aikaan kun sitä ei kunnolla tai oikein ollenkaan näe - missä se lentää ja miten laskeutua. Jotkut ledit olisi hyvä juttu dronen pohjassa. Onsiinä lamppu persiissä, mutta olematon sellainen ja vain taakse päin. Dronekuvaaminen on muutoinkin aika ahdistavaa hommaa, jos asiaa hiukankin laillisesti suorittaa.



Lopuksi loppukevennyskuva  -  saivartelevan jaarituksen kevennykseksi


Älä ruoki rottaa.  En ruokkinut hyvin kesyjä pulujakaan.
Askokylän kentän tuntumassa, Herralahdenpuisto.



Porissa: 7.10.2022
____
___
__
_
-
.



__________________________________

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...