Laitan tällä kertaa tavaksi tulleen valokuvausaiheen julkaisun alkuun. Yleensä olen laitanut sen loppuun tai loppuosaksi. Mutta saamani palautteen perusteella kuvaamista ja / tai sen tekniikkaa käsittelevät bloggaukseni ovat olleet mieluisia. Vaihtoehtoja viimeisen huudon ja trendikkään tavan kuvaamisellekin on edelleen. Tässä näytän kuitenkin esimerkin siitä miten suuri osa kuvistani nykyään syntyy. Puhelimellahan "kaikki" nykypäivänä näkymiä taltioivat, ja monet harrastavatkin valokuvausta puhelimella.
Liityin muutama päivä, viikkokohan sitten takaisin Facebookissa toimivaan valokuvausharrastamisryhmään, joka on puoliammattimainenkin. Olen häipynyt siitä ryhmästä useammankin kerran, mutta nyt tuli sellainen tunne että voisi taas kiduttaa itseä. Ryhmä on siihen tarkoitukseen takuuvarma. Viimeistään viikon kuluttua löydän itseni repimästä hiuksiani, vaikkei niitä muutamaa milliä enempää ole. Keskusteluketjut koskevat paljolti järjestelmäkameroita, ostovinkkejä ja -valintoja. Jotenkin hajoan niihin, vaikkei ehkä tarvitsisi. Vakavat harrastajat eivät kuulemma enää käytä peilikameroita, vaan pitää olla peilitön ollakseen vakava harrastaja. Vakava harrastus ylenkatsoo minun mielestäni, ja sen harjoittamisen korostaminen toimii minulle paskantunnistimena kusipäisyydestä jota vältän kommentoimasta. Paitsi tässä blogissani jonka voi tarvittaessa jättää kokonaan omaan arvoonsa ja lukematta.
Nyt kuvausasiaan, ja sen jälkeen muuhun:
6.2.2023
Käytiin kaupassa. Odoteltiin torilla, bussia vaihtamassa. Naapurilaiturissa oli auto, jonka linjaa näyttävässä valotaulussa oli huvittava ilmoitus: Täynnä. En olisi itse huomannut, mutta hän huomasi ja sanoi että ota nyt siitä kuva. Minähän menin ja otin, mutta en mennyt lähemmäs vaan luotin puhelimeni kameraan, että sen kuvissa riittää rajausvaraa. Zoomaaminen ei käy, kun ja jos zoomi on digi eikä optinen. Aivan jossain äärimmäisessä tapauksessa sitä voi lievästi käyttää mutta silloin ei kuvan laadulla ole pääasiallista merkitystä.
Ei tässäkään tapauksessa, mutta ajattelin että saa lopullinen kuva olla jonkinlainen laadultaankin.
Ennnen alkuperäisen tallentamista kovalevylle, pienensin sitäkin. Koska mieleeni on ajat sitten syöpynyt tapa säästää tallennustilaa ja tallentaa kuvat maltillisessa tiedostokoossa. Mega / kuva on muodostunut jonkinlaiseksi rajaksi, joitakin pokkeuksia lukuunottamatta. Puhelimeni tallentamat kuvat ovat tiedostokooltaan kahdenkymmenen megatavun luokkaa, sävymäärästä ja yksityiskohdista riippuen.
Bussin näytöllä; täynnä, saattaa ollavahinko tai virhe. Tai kuljettajan vitsi. Täynnähän tuo ei ollut. Näytöillä näkee usein ilmoituksia "Kahville menossa", "Tauolle menossa", "Moi", tai muuta vastaavaa mukavaa. Siirtoajo tai tilausajo ovat tavalisempia, samoin "Ei linjalla".
Takaisin kuvan käsittelyyn, mutta ei kuvankäisttelyyn. Rajattuani ja talletettuani, sekä siirrettyäni haluamani kuvan tietokoneelle, halusin talteen alkuperäisen näkymän koko laiturialueesta. Vasemmassa kuvassa on kynä-nappula, jolla avautuu muokkaustila. Kun kuvalle on tehty jotain, muokkaustilassa on palauta-nappula, jolla kuva palautuu alkuperiseksi tallennettavaan muotoon. Kun kuvan palauttaa alkuperiseksi, siitä häviää myös mahdollinen vesileima, omassa käytössäni päivämäärä- ja aikaleima.
Kuvat voi ja jossain tapauksessa kannattaakin tallentaa leimoinen, ja sitten muulla sisällöllä. Mutta jääköön tietokonesukupolven resurssienhallintana tuntema touhu nyt enemmin selittämättä.
Paikallishistoriaan kuvien ja tietokantojen avulla
Kulkeuduin helmikuun alkupäivinä taas pitkäksi aikaa penkomaan kuva-arkistoani, kun jossain tuli vastaan siihen herättänyt juttu tai jukaisu. Talojen historiaa ja taustoja, mitä niissä joissakin on alunperin ja ajan kuluessa ollut.
Tiedon hakemisen tukena avasin pari tietokantaa ja Porin kaupunkisuunnitteun julkaisua. Etsin tietoa vanhoista puutarha-alan yrityksistä. Sellaisista jotka toimivat edelleen jossain muodossa, löytyi hyvin tietoa kun laajensin hakua myös maakuntalehden digitilaukseeni sisältyvään arkistoon. Sen takia pidän tilaustani voimassa.
Parista puutarhasta kulkeuduin selaamaan rakennustietokantaa, ensin Koivistonluodon alueelta, mutta sitten myös Vanhankoiviston alueelta, kun pieneltä pätkältä sitä on tullut jokunen paikka ja rakennus kuvailtua. Otan ne tähän esimerkeiksi.
Vanhakoivistolla vasemmiston jakautuminen johti Vanhakoiviston demokraattisten järjestöjen kannatusyhdistyksen perustamiseen vuonna 1946, joka otti ensimmäiseksi tehtäväkseen oman työväentalon rakentamisen. Uusi, Sirolaksi kutsuttu talo nousi kansakoulun ja palokunnantalon väliselle tontille syksyllä 1948. Sirola siirtyi kaupungin omistukseen vuonna 1974, jonka jälkeen se toimi nuorisotalona. Nykyään Sirola toimii myös seuraintalona.
Inventointi on vuodelta 2003, ja se löytyy Satakunnan Museon ylläpitämästä
Y-pakki tietokannasta (<-- linkki ) Nyt paikassa toimii moottoripyöräkerho: Konepyörälkubi.
Kuva: 19.7.2022.
Y-pakki tietokanta kertoo rakennuksesta vuonna 2002:
"VPK:n talo on rakennettu 1930-luvun alkupuolella. Ennen rakennuksen valmistumista Koiviston VPK:n tarvitsemat varusteet säilytettiin ’Ruiskulassa’, mikä vaja sijaitsi Vanhakoivistontien ja Juholantien risteyksen lähistöllä. 1930-luvulla rakennetussa paloasemassa oli tallipaikat kahdelle paloautolle.
Sen jälkeen, kun rakennus lopetti paloasemana toimimisen, siinä on ollut 1980- ja 1990-luvuilla Puutuote liike sekä Divari. Talon länsipäässä on toiminut myös kioski. Myös Vanhankoiviston Pienkiinteistöyhdistys on pitänyt rakennusta kokoustiloinaan. Inventointihetkellä rakennus oli tyhjillään."
Tietokannasta kopioitu: " Funkispiirteisen rankorakenteinen talo on rakennettu 1930-luvun loppupuolella. Satakunnan Osuusteurastamon myymälä tuli taloon vuonna 1950. Alakerta muutettiin liiketiloiksi ja yläkerta säilyi asuntona. Vanhakoivistontien puolelta oli kauppaan kaksi sisäänkäyntiä. Vuonna 1959 Satakunnan Osuusteurastamo myi talon, jonka jälkeen taloa on kunnostettu.
Vuonna 1960 rakennusta laajennettiin pohjoiseen ja länteen päin. Laajennusosasta tuli yksikerroksinen ja myös rankorakenteinen. Läntiseen osaan tuli aluksi Porin Säästöpankin konttori ja myöhemmin apteekki. Muussa osassa alakertaa jatkoi K-kauppa ja myöhemmin kahvila sekä baari.
Tontilla sijaitseva piharakennus on 1940-luvun alusta. Siinä on sauna pukuhuoneineen sekä huone, jossa luultavasti asuttiin alkuaikoina.
Puutarhoihin
Tästä tulee varmasti "vakiolenkki", tai sellaisen osa.
Vesan Puutarha - Vesan siemenliike - nimen tuntevat kaikki. Toiminta on muuttunut, vaihtunut luonteeltaan. Puutarhasta verkkokaupaksi. Yrityksellä on hieno hostoria, ja siitä kertova nettisivuston osa. Sivulle pääsee tästä.
Käytiin porteilla katsomassa, ja huomioni kiinnittyi googlen tiekartalla olevaan Elinantien linjaukseen. Äkkikatsomalla tie päättyy, mutta se jatkuukin puutarhan sivuitse tälle tienoolle, josta kurvaa Päivöläntieksi muuttuen, jolta pääsee Päkintielle. Se kartoista; Löysin yrityksestä tai ryppäästä tietoa etsiessäni Satakunnan Viikko-lehden Yrittäjälehtiartikkelin, josta voi lukea mukavasti lisää tästä linkistä.
Trivia
Pieni kuva-arvoitus, jonka "tietäjät tietää" helposti. Vastaus seuraavassa numerossa.
Rupesin taas funteeraamaan tekemisiäni vuosien varrella. Kiinnostus
näihin historiajuttuihin kumpuaa varmaankin lapsuudesta ja
nuoruusajasta, kun opettajani; kunnallisneuvos antoi juuret
kotiseutuhistorian ja kulttuurin tutkimiselle ja opiskelulle. Harjavalta oli otollinen kasvupaikka näille asioille ja johdatus melkeinpä elämäntapaan. Ennen
kouluaikaakin oli jotain, mutta ei siitä enempää.
Asuinpaikkani
vaihtuessa olen kulloinkin johkaantunut niiden ympäristöjen
havainnointiin ja penkomiseen. Niin historian kuin muuttuvan näkymänkin
osalta.
Paluuta odotellessa. Asuttuani tiiviisti puoisentoista vuotta (huhti-2021- loppukesä 2022) Reposaaressa, tutustuin
siihen perusteellisesti. Mutta kun elämä kuljetti sieltä kaupunkiin,
heräsin uudelleen. Saaressa on tyhjilleen jäänyt asuntoni, jonka avaimet
luovutan pois maaliskuun lopussa. Vaikka saari on luonnoltaan ja
miljööltään hieno, olen lopulta "kaupunkisuuntautunut"; enemmän ja
paljon nähtävää ja koettavaa. Kun en ole syntyperäinen reposaarelainen, se tuntuu nyt "nähdyltä" ja koetulta. Kaikkea hyvää joka tapauksessa.
Porissa: 7.2.2023
____
___
__
_
-
.
_____________
Hienoja juttuja. Ja linja-auton valotaulussa lukee usein myös Ässät!!
VastaaPoistaKiva kirjotus😊 Tuli miälee Sirolan bingot❤
VastaaPoistaTrivia... Ahlaisten vanha paloasema.
VastaaPoistaHienoja kuvia!
VastaaPoista