lauantai 18. huhtikuuta 2015

Mielenkiintoinen vaihtoehto kiikarille

Laitteen nimi, Lens2scope eli suomeksi: linssi skooppiin. Tuolla nimellä lopulta löysin laitteen, jolla tavallinen kameran objektiivi muuttuu hätätapauksessa kaukoputkeksi. Hätätapaukseksi voidan kai katsoa sekin, ettei ole käytettävissä tai ei ole halua käyttää rahaa erilliseen maakaukoputkeen. Kaapista sen sijaan löytyy tähän tarkoitukseen sopivia, mutta huonosti vaativampaan kuvaukseen sopivia objektiiveja. Tai voihan laitteen kiinnittää niihin parempiinkin objektiiveihin.

Kyseessä on tällainen laite


Kenko lens2scope for Canon EF


Verkkokauppa myi poistomyynnissä Kenko- nimisen taiwanilaisyrityksen tekemää objektiiviokulaaria, eli lens2scopea. Skooppi on minun sanastossani mikroskooppi, mutta ei se mitään.
Sain haltuuni viimeisen kappaleen poistomyynnistä. Hinta oli kolmanneksen halvempi kuin heillä jotka edelleen pitävät laitetta varastotavarana ja jatkuvassa myynnissä.


Testaamaan

Kokeilin okulaaria ensin 70-300 millin sigmazoomiiin. Kuvanlaatu menetteli, mutta tarkennuksen kanssa pitää olla tarkkana. Myös valon määrä vaikuttaa melkoisesti. Ei säväyttänyt. Mutta otin ja ruuvasin linssin 50 milliseen normaaliobjektiiviin, joka on tunnetusti hyvälaatuinen. Ja hyvältä kuva näyttikin.

Kenko ja Canon EF 50 1,8 II


 Vertailukohdaksi otin 8 x suurentavan pikkukiikarin: Nikon Aculonin, joka on niinsanottu "oikea" kiikari, eikä mikään 10 euron säästöhallimalli.
50 millisestä objektiivista tulee okulaariin liitettynä suurennukseltaan vaatimaton 5 x "kaukoputki. Okulaarin suurennus menee niin että 100 millinen objektiivi = 10 x suurennus, 300mm = 30 ja niin edelleen.
Eli tässä vertailussa kiikarin suurennussuhde ei ole aivan merkittävästi suurempi kuin kenko-EF50 yhdistelmän. Erot kuvanlaadussa tulevat kuitenkin näkyviin selvästi. 

Huushållin ainoa Nikon merkkinen laite
Kohteeksi valitsin pihtakuusen oksiston: Paikan, johon odottelen lintua pesiväksi.
Kuten viime vuonnakin -pesi


Testikuvat otin melko hyvälaatuisella Olympus-pokkarilla, ja melko surkealaatuisella kännykkäkameralla: Samsung X-coverilla


Testin lopputulosKiikari ei ole huonolaatuinen, vaikka kuvista voi niin päätellä oikopäätä. Objektiivin piirto on huippua, ja okulaari sopii siihen optisesti erinomaisesti. Kiikari on käyttötarkoitukseensa erinomainen. Okulaariobjektiivia voi käyttää johonkin ajastettuun tarpeeseen. Molemmilla on paikkansa.

Eli aivan tyytyväinen voin olla hankintaani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...