sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Etäisyyttä ja dramatikkaa
Käytiin torstaina (23.4.)   merenrannalla, kun tuuli.
Lööpit kirkuivat myrskyä, ja joku peltikatto taisi lentoon lähteäkin. Porin Kirjurinluodon estraadin, Lokki-lavan pressu hävisi tuuleen.

Netti ja some on niin täynnä kaiken maailman aalto- ja vaahtopääkuvaa, etten enää viitsi. Elei jotain erinomaista satu kohdalle. Tai myrsky.

Kamera oli mukana. Ja kuvamassaa tuli tavanomaiseen tapaan. Otin sarjalla kuvia yhdestä kivestä Karhuluodon ja Herrainpäivien välisen hiekkarannan toisessa päässä.
Kuva sinänsä ei ole erityinen, mutta sen kanssa saattoi vähän säätää.

Pistin kuvan dramaattiseksi. Ensin alkuperäinen ja sitten
dramaattisempi rajaus ja sävytys:Kuviin on tunkenut  rupea, joka näkyy tasaisilla värialueilla ja varsinkin silloin kun kuvan kontrastia ja värisävyjä on muokattu.
Kyseessä on kuvakennolle päässyt pöly tai muu saasta, jonka puhdistamisessa pitääkin olla tosi varovainen ettei riko koko kennoa. Ellei tiedä miten se tehdään, ei pidä tehdä yhtään mitään. Huoltoliikkeet hoitavat asian. Ja laskuttavat.


Kennolle pääsi hiekkatomua, kun vaihdoin objektiivia, kaukana rannasta. Tässä, kuvan paikassa sen vaihtaminen olisi vastannut sitä että olisi saman tien heitänyt kameran mereen.

Maisemaan orientoituneena laitoin kameraan kiinni 24-105 mm zoomin.  Otin varmuuden vuoksi mukaan myös 15-500 zoomin, jos ja kun lintuja tai muuta vastaavaa kuitenkin saattaa tulla eteen. Lopulta vaihdoin putkea monta kertaa, kun aina oli se "väärä" putki kamerassa.

Hiekkamyrskystä oppineena menin illemmalla nettiin ja löysin jo
jonkin aikaa etsimäni: Toisen rungon.Yleensä hankitaan parempaa tai suorituskykyisempää laitetta, aikaisemman kaluston jatkeeksi. Päädyin toisenlaiseen ratkaisuun. Postissa tulee lähipäivinä runko, jollaisella otin ensimmäiset digitaliset järjestelmäkamerakuvani. Se oli EOS 400D, siis Canon. Nyt löytämäni on vastaava, mutta kaukoidän markkinoilla eri nimellä myyty Kiss Digital X . Samaa mallia on myyty jenkeissä Rebel- nimellä.
Moni huokaa nyt, että siinähän on vain 10 megapikseliä, ja vajaakokoinen kenno. "Pääkamerassani" on muistaakseni 13 megapikseliä. ja täysikokoinen kenno. Sekin on jo antiikkinen, jos kameran nykyaikaisuutta mitataan megapikslimäärällä. Olen saarnannut aiheesta varmaan ennenkin, mutta minulle noiden molempien pikselit rittävät. Rungot täydentävät toisiaan, ja molemmissa on vahvuutensa. 400D hakee vielä tänäkin päivänä "paikkansa" määrätyissä tilanteissa. Eikä ole niin "pelottava" kuin akkukahvalla varustettu 5D. Vajaakennoisuus merkitsee sitä että kuva-ala objektiiveisa on suppeampi: vaikuttaa kuin polttoväli olisi 1,6 kertainen verrattuna täyskennoisella otetuun kuvaan. Mikäli etäisyys on sama. Täyskennoisella otetussa kuvassa on rajausvaraa, ja pysytään samassa laadussa vajaakennoien kokoalan kuvan kanssa.
No se noista kenno- ja kuvateorioista. Uskon että tulokset tyydyttävät jatkossa entistä enemmän tarpeitani.
Maksoin "Kissistä" 30 euroa. Ja postikulut.Käytiin Yyterinkin puolella Herrainpäivien niemeä.

Missasin meriharakat tai oikeastaan tarkennuksen, mutta sain tähtäimeen 100 lokin lisäksi västäräkin jonka hetken luulin olevan englanninversio. Mutta tavallinenhan tuo. Mutta tumansävyinenViikon lintukuva
Ennen kun kotiin mentiin, käytiin vielä Anttoorassa.
Paluumatkalla nappasin kuvan "kuttuurimaisemasta"
Tahkoluodon suuntaan, Lampaluodon ja Anttooran väliseltä kannakselta.Munakarin ulkopuolella purjelauta kulki. Aallot jonkunmoisiaOtsikoin tämän dramatiikaksi ja etäisyydeksi. Draama tuli kuvailtua. Etäisyys oli tänään ajankohtainen aihe valokuvaus-somessa, kun keskustelu kävi kuvausetäisyyksistä. 
Esimerkkikuvani aiheutti ehkä epäilyksen, että huijaan. Kun kerroin kuvanneeni sorsat 150 metrin etäisyydeltä:

Kuva josta kysymys. Rajaamattomuus tuli mielestäni toteennäutetyksi tällä kuvankaappauksellaEtäisyyden sai demostroitua tällä kuvalla. Mikään ei kuitenkaan takaa sitä että kuva on otettu kartan osoittamassa lintutornissa. Tai sitä että sorsat pyrähtivät tuon oranssin pisteen kohdassa, johon mittaviiva päättyy. Se on omantunnon kysymys

Karttakuva ja mittaus on tehty tällä nettisivulla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...