27.6.23

Verraton myyntipuhe

Tässä postauksessa on kaksi lainausta nettisivuilta. Aloituskuva Vivian Maier (.com) sivun portfolioista ja tekstikopio nettihuutokaupan ilmoituksesta. Ensimmäinen on kahden kuvan kollaasi, kuvista joiden käyttö ei-kaupallisessa käytössä on sallittua. Myynti-ilmoituksen tekstillä saatta olla tekijänoikeus, mutta teen nyt näin siitä huolimatta.

 

Vivian Maier on kohonnut katukuvaajanimenä maailmanmaineeseen. Hänestä tehty dokumentti on ollut Areenassa katsotavissa pariinkin otteeseen, mutta nyt se ei ole. Toivottavasti uusivat joskus uudelleen.
Lastenhoitajana työskennelyt erakko kuvasi elinaikanaan mahdottomat määrät, jotka löytyivät enimmäkseen kehittämättöminä rullina hänen kuolemansa jälkeen. Sittemmin niistä on pidetty näyttelyjä ympäri maailman, Suomessakin.
Minulle tuli dokumentista ja noista selfieistä jonkinlainen pakkomielle Rolleiflex-kameraan. Selllainen olisi pitänyt saada käyttöön.

Tyydyin kuutisen vuotta sitten sen halvempaan versioon: Rolleicordiin, joka olikin hyvin käyttökelpoinen kunnes melko pian jumitti sulkimensa, ja tein sille romutuksen. Unohdin kaikki Rolleit pitkäksi aikaa.

Tästä linkistä pääsee koluamaan innoittajalleni luotua sivustoa:  www.vivianmaier.com

 

Kunnes viikko sitten heräsin horroksesta ja vietin tunti tolkulla aikaa netin syövreissä.  


Selaillessani kamerailmoituksia, vastaan tuli yksi yli muiden. Rolleiflex "naurettavaan" lähtöhintaan.
MInä tyhmä, kun en mikään kauppamies ole enkä koskaan ole ollut, menin huutamaan oikopäätä. Vaikka olisi tietenkin pitänyt mennä vasta viime hetkillä ennen huutokaupan sulkeutumista. Laitoin ikäänkuin arvan vetämään, josko juhannuksen aikaan moni muu nukkuisi krapulaansa tai jotain, ja saisin sen "halvalla".
Mutta odotettava tapahtui, ja vartti ennen kaupan sulkeutumisaikaa alkoi kilpahuudanta. Nostin omaakin tarjoustani muutamalla kympillä, mutta lopulta nostin käden ylös ja suljin tietokoneen. Pitäköön tunkkinsa!
Toivon jollain tavalla, että kameran "voittanut" henkilö kuvaa sillä, vaikkei kamerakeräilykään mitään rikollista tai pahaa ole.
Löin taas hanskat naulaan rollein suhteen. Enhän minä sellaista tai ainakaan sitä tarvitse.


Mutta TLR-kameraa tarvitsisin. Se on lyhenne sanoista twin-lens reflex. Kaksisilmäinen, tai -linssinen peiliheijastuskamera. SLR on yksisilmäinen, sellainen tavallinen järjestelmäkamera. Filmi tai digisellainen. TLR:ää en ole diginä kuullut tai nähnyt olevan olemasa. Digi on DSLR. Nekin alkavat olla katoavaa kansanperinnettä, kun tilalle on tullut peilittömät. Minulla on niihin antipatia. En tule sellaista koskaan hankkimaan.
Mutta TLR täytyi saada, ja menin uudelleen huutokauppaan.

Mutta laitoin hakuehdoiksi osta heti- valinnan. En enää halunnut alkaa kyttäämään huutoja.
Muutamia plarattuani päädyin aiemminkin näkemääni ilmoitukseen, jonka otsikossa korosti että
lue huolella. Ja minähän luin, oikein huolella. Vaikutus lukijaan on varmaan kaksijakoinen, tai reaktio siihen. Jooko tai. Pelästyy, ottaa vaarin ja häipyy seuraavaan. Tai innostuu kuten minä tämän blogin otsikoksi saakka. Ja tein kaupat. Saatan kirota jälkeenpäin, mutta en ääneen. 

Tässä lainaus, kopio siitä. Röyhkeästi kopioituna: 

"Kuvaus:

Ranskalainen keskiformaatin TLR-filmikamera. Oletettavasti malli Oto 3.5 Type 31.
Linssi Berthiot Flor 75mm f3.5 *balsam separation!*
Mukana jonkinlaiset zoom-linssihärpäkkeet ja keltainen filtteri.

Kamerassa on patinaa ja kulumaa ja ruostetta ja pölyä mutta ajat kuulostavat oikeilta ja napakoilta. Niiden asettaminen on kuitenkin hiukan haasteellista, ranskalainen ei ole paljon kiinnittänyt huomiota käyttäjäystävällisyyteen, sormenpäät saattavat kärsiä. Filmin asettaminen on myös hauska ruijanssi, ensin punaisen ikkunan kautta ja sitten laskeekin automaattisesti, vau. Etsin on varsin kirkas verrattuna vaikka Rolleicordiin.

Linssissä on suurin ongelma, siinä on sisällä valkeaa sumentumaa joka näyttää balsam separationilta. Tiedät jos tiedät, jos et niin älä edes harkitse. Myös homejälkiä saattaa olla, mutta se nyt on tässä konkurssissa pienempi murhe. Laitteella kuitenkin SAA KUVIA! Eivätkä ne ole edes laadullisesti ihan kehnoja, katso kuvat. Kontrastia on mahdollisesti säädetty. Jos olet hifipieru joka haluaa totaalista täydellisyyttä ja mikään vähempi ei riitä ja menetät yöunesi vaikkapa Foman pienistä täplistä, jatka toki matkaa sinne mistä sikisitkin ja pysy siellä. Jos ajatus ranskalaisesta TLR-kamerasta huvittaa etkä säiky pieniä tai no joo suurempia vikoja niin tästä hauska pönttö taiteelliseen kokeiluun.

Mekaanisesti tämä on hyvin hauska laite että sääli ihan tuota linssiä. Kokemisen arvoinen juttu.
Omalla vastuulla kuitenkin, kuten tavallista."  
Kopion loppu

 

Ennen kun klikkasin tuon kameran tulemaan postiini, goglasin hetken kiivaasti, ja löysin kameravalmistajan historiallisen kiinnostavuuden. Samoin kameran. Sen juuret ovat saksassa, Rolleiflexin tehtailla. Yhteneväisyyksiä tarpeeksi muulle menneeseen Rolleiflexiin. Haasteita toki, ja googlaus jatkuu edelleen, sitä odotellessa.
TLR on kuitenkin tarpeeseeni tarkoituksenmukainen malliltaan ja kuviltaankin. Edesmenneen rolleicordin lisäksi minulla on ollut Yashican, Flexaretin lisäksi Lubitel. Kaksi ensinmanittua aivan mainioita, viimemainittu susipaska.
Mutta mitä tulee eteen, jää koettavaksi.

 

Eikö mitään uutta ?

 

Kohde on vanha, useinkin kuvaamani. Mutta kuva on tuore. Veturitalli. Kävin 25.6.2023 kiertämässä senkin, kun halusin nähdä kääntöpöydän nykytilan. Siitäkin tallentui, mutta tämä kuva piti tehdä neljästä pystykuvasta. Laajakuvalinssiä ei ollut, vaan Fujin pokkari.
Varsinainen homma matkalla oli räpsiä Agfa Isoleten rulla täyteen, jotta näkisi onko se kamera verkonpainotavaraa vai jatkoon-.


Ajankohtainen arkoistoon menevä tilanne Oikeustalolta, jonka eteen paalutetaan ja perustuskaivetaan paikkaa uudelle oikeustalolle. Myös stäkätty kuva. Vesileimankin pistin. En oikein tiedä miksi. Kai pidin sitä sen arvoisena.

 

Mitä sen isoleten filmin kanssa, kun se tuli täyteen.

 

Rullafilmi on hiukan konstikkaampi purkitettava, mutta homma meni pimiöpussissakin melko hyvin. Filmi meni purkkiin ja kehittyi. Negatiivi vaikutttaa juuri ja juuri käypäiseltä. Skannaaminen on tekemättä, mutta vedin reprola jokusen ruudun.
 

Soligorin zoomi makropalkeeseen, ja 60D:n nokalle. Aikamoinen "mörssäri". Ja kuvaamaan negat valotasolta.  Joista muutama ruutu  photariin ja malleiksi, skanneria odottamaan.


Tässä ne, enempiä muokkaamatta tai selittelemätttä. Ainesta on, eikä Agfa jouda kokemäenjokeen.
Aika nätti se on esineenäkin, mutta kun en niitä keräile keräilyn vuoksi

Kuvat suurenevat kun niitä klikkaa tai täppää.








Tänään alkaa Porissa Suomi Areena, jo näin kesäkuussa. Dissaan sitä, mutta voisi mennä perjantaina kiusaamaan tai kiusaannuttamaan vaikuttajia kameran kanssa. Ovat vapaata riistaa "katukuvaajalle"

Hyvää viikonjatkoa!

 

Porissa 27.6.2023

 

__________

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jännitystä elämään

 On olut niin jännittävää aikaa ja ruuhkaa asioissa, että blogijulkaisemiseen ei ole ehinyt. Kevät alkaa olla pian lopuillaan ja kesä koitta...