Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeniä tuon päälle, mutta ovat joutuneet pois kun en ole voinut tai sittenkään viitsinyt ladata tai tallentaa nähtäviksi. Viisisataa on jäänyt talteen. Karsittavaa olisi, mutta olkoot. Lakoonisesti ajatellen: ei niitä vanhoja "kukaan" lue. Varsinkaan nyky-puhelinaikana, kun sisällysluettelo tulee näkyviin vain jos käyttää selainohjelmaa; internet-versiota. Mikä se sellainen internet on?
Kuvien laskemista. Kun olen tilastoihin, luetteloihin ja päiväkirjamerkintöihin hurahtanut. Tietokoneen ruudun kaappaus nyt, kun laitoin sen laskemaan kuvamääriä tämän blogin elinajalta. Sitä edeltävältä ajata on ainakin toinen mokoma, mutta mitä niistä nyt.
Tämän blogini ensimmäinen julkaisu on päivätty 20.1.2015. Yhdeksän vuotta sitten. Tuon ja tämän päivän välissä on 3380 päivää. Niihin mahtuu elämää monella kantilla. Avioliittoa, eroa, kuolemaa. Neljä asuinpaikkaa, Porin sisällä. Kolme muuttoa. Pari työpaikkaa, sivutyötä ja kevytyrittäjyyttä. Lopulta sairaseläköityminen, jolla parin kuukauden kuluttua neljä vuotta täyteen.
52 000 talteen jäänyttä kuvatiedostoa, digikuvia. 770 filmille kuvattua, talteen jäänyttä kuvaa.
Viidensadan kirjoituksen raja rikkoutuu. En osaa olla kirjoittamatta. En ole koskaan osannut. Siispä jatkan jatkosssakin. Jossain vaiheessa, syystä tai toisesta se loppuu. Tai taukoaa. Ajattelin jossain vaiheessa, etten pääse tähän pisteeseen. Mutta selvisin.
Se vanhojen kaivelusta - nyt tavallisiin, ajankohtaisiin asioihin. Kuviin, kuten tässä blogissa tapanani on.
Filmille ottamani kuva Itäpuistosta. Etsin tämän esiin, erään vanhan kuvan nähtyäni. Se oi otettu vähän kauempaa, aikana jolloin kävelykatu oli kaupungin läpi johtava valtaväylä, kakkostieltä kasitielle. Yrjönkatu se on edelleen, Rojohoppen kulmalta Porin sillalle. Kuvassa on Eetunaukion esiintymislava, vasemmalla ravintola Borg ja taustalla Kansankulmana tunnettu Antinkadun ja Itäpuiston kulmatalo. Minulla on tästä samasta näkymästä ainakin kymmenkunta otosta, vuosien varrelta. Mutta otin eilen (22.4.2024) yhden lisää. Maisema on säilynnyt Borg:in rakentamisen jälkeen ennallaan. Samoin Kansankulman pääty ja sen päädyn harjan muoto. Muoto jonnka takia olen ottanut lukuisia kuvia eri talojen päätyjen harjojen "kolmioista" ja muista muodoista jotka ovat ottaneet silmääni.
Pari päivää aiemmin, bussia odotellessa. Otin kuvan Kehityksen talosta, joka ei ole ollut nimensä suhteen varsinainen enää pitkään aikaan. Sen ja Säästöpankin talona tunnetun talon rajalla näkyy kaksikin päätyharjan muotoa. Porrasmainen ja suoraviivaisempi. Säästöpankin talo kasvoi ohi kehityksen talon, kun sitä korotettiin kahdella kerroksella, vai yhdellä...
Kattojen yläpuolelle kohoavat päätyjen muodot ovat ajatuskulkuni mukaan palomuureja. Tarkoituksenaan estää tulipalon leviäminen katolta viereisen talon katolle.
Saksalainen rakennelma herätti muistikuvia, ja googlasin Venturoa esittäviin kuviin. Myös Futuroa, joka on tunnetumpi. Porissa, Aittaluodossakin oli kauan sitten tuon konsepitin mukaan tehty huoltoasema. Matkiko jompi kumpi jomman kumman muotokieltä.
Rakennustaiteesta muuhun taiteeseen
Toissakirjoituksessani kerroin parista valokuvanäyttelystä. Siihen voi palata tästä
Nyt vuorossa oli kaksi muuta näyttelyä. Ensin Kaupunkiolohuoneeseen, Isokarhun pohjakerrokseen, jossa Lana Brezitsky:n maalauksia. Helsinkiä, Raumaa, ja talvista Poria. Suuri määrä aivan tuorettakin maalausta. Pidän tyylistä, varsinkin ihmishahmojen osalta.
Radioasemalle
Tämä sen innoittamana.
Karhupatsaalle, kauan sitten. Ja Finnaan
Ensimmäinen Raatihuoneenpuiston karhupatsas on ollut keskusteluissa viime aikoina. Löysin finnasta tämän kuvan. Latasin koneeleni ja putsasin. Se on salittua. Julkaiseminenkin, kun lähteen mainitsee. Satakunnan museo.
Vuosiluvuissa on virheellisyyttä; siis tuossa Finnan tekstissä. Samapa tuo.
Maanalainen ja maanalainen
Kun muotitavaratalo Ratsulaa suunniteltiin, käytiin Helsingin metron
tunnuksesta kilpailua. Yleisön suosikki Myyrä ei tullut valituksi.
Tällöin pyydettiin merkinsuunnittelijalta lupa Myyrän käyttöön tulevan
myymälän Maanalaisen logona 1971.
- Kertoo Matti Ratsula Pori kuvia ja muistoja ryhmässä, Face bookissa.
Pirkkis Jylhis, samassa ryhmässä, antoi minulle luvan käyttää tätä, hänen kuvaansa Maanalaisen pinssistä.
Miksi syvennyin asiaan - aiheeseen?
Muuta, lopuksi
Tablettiin kosketusnäyttökynä. Kuvankäsittelyyn. Kiinankopio kympillä torista -piste fi. Applen pen maksaa satasen, uusin versio 150.
Tämä ajaa asiansa, kun tottuu sen kummallisuuksiin. Oliin heittää roskiin, kun ei heti totellut, ollenkaan. Mutta opein lopulta. Kyllä sillä retusoi.
"Juomari"
Ostin parikymmentä diaa. Euron pyysi, maksoin viisi. Kun sain tiettyihin tarkoituksiini materiaalia jolla ei oikeastaan ole tekemistä niissä olevien kuvien kanssa. Mutta tein pari, ajankuluksi ja ihmettelyn vuoksi.
Älkööt pöyristykö.
Jatkuu . . .
Oikolukematta - Porissa: 23.4.2024
...
Hienoa!
VastaaPoista