1.4.24

Siipirikkoja

 

Tämäkään ei ole aprillia: Kuva jonka otin Reposaaren takarannassa pari vuotta sitten. Se tuli ajankohtaiseksi jo eilen, eikä liity huhtikuun ensimmäiseen päivään jota nyt vietetään toisena päsiäispäivänä. Pyhäpäivänä maanantaina, kun eilen oli pääsiäissunnuntai.
Palaan tähän vasarakuvaan julkaisun lopussa. 

Tässä julkaisussa ei ole sanaakaan tai kuvaakaan aprillia. Julkaisupäivä on huhtikuun ensimmäinen,  "first of april" toisella kotimaisella sanottuna. Ei! eihän englanti ole toinen kotimainen. Se on ruotsi. Första maj - vappu ruotsiksi, ainakin muistaakseni. Suomeksi vappu on vappu, kuukauden kuluttua. Se ei ole saanut mitään aprilliin verrattavaa inglismiä. Aprillia joka on inglismi, englannin kielestä noukittu kuten nykysuomessa hyvinkin moni sana. Lokaatiota inhoan ehkä eniten, ja fokusta. 


Ilmarisen iso pomo päästeli suustaan että englanti pitää ottaa Suomen toiseksi kieleksi, viralliseksi. Ruotsi on Suomen toinen virallinen kieli. Minun puolestani kielillä saa tehdä mitä ikinä. Mutta ei se tarkoita etteikö suomen kieli säilyisi jatkossakin ensisijaisena valtakielenä.


Mutta mennäänpä lokaatioihin, ja fokuksiin joita tässä eilen ja viime päivinä olen nähnyt, kuvaillut ja pohtinut.

Jyrki Kankaan monumentti Kirjurinluodolla, Jyrki Kankaan aukiolla sai kaivinkoneen kauhasta siipeensä. Vasempaansa, kun teosta katsotaan "ajosuuntaan". Vaurio näkyy kuvassa.
Monumentin ympäristöä elävöitetään, maisemoidaan, kivetään siistimmäksi. Hieno homma.



Edellinen kuva on paikan päällä itse ottamani. Tämä netistä varastamani. Kaupungin verkkokamerasivulta. Jäät ovat lähteneet kokkelista. Taidemuseo etelärannassa on remontissa ja pussitettuna. Kuvan vasemmassa reunassa se näkyy. Suurentakaa. Kuvaa. 


Pussissa oleva taidemuseo kännykkäni kameralla. Samalla kun kävin kirvatsissa katsomassa siipirikkoa.  Filmikamera, kaksikin sellaista oli mukanani, mutta toisen filmi on vielä kesken. Toiselle kävi huonosti.



Ilminpuisto Sampolassa alkaa olla istutuksia vaille valmis.
Porinlinjojen bussikin sattui kuvaan. Kuvissa on hyvä olla elämää.



Kuva arvoitukseksi. Jos joku tietää niin voi kertoa. Kommenttina tähän julkaisuun tai facebookkiin kun tämän blogikirjoitukseni  sinnekin jaan.
Värikuvasta väännetty mustavalkoinen. Kun filmi on edelleen kesken.

 

Tutustuin finnan Journalistiseen kuva-arkistoon. Törmäsin siellä tähän hienoon kuvaan, jonka laitoin itselleni talteen. Mestarillinen monessa mielessä, katuvalokuvanakin mikä on nyt trendikästä mutta aika paljon väärinymmärrettyä. Luulevat jotain maisemakuviansa katukuviksi.
Kuvaa saa käyttää kaupallisestikin, mutta muokata ei saa. Kuvalähde on mainittava, ja kuvaaja.
Kuvan on ottanut Helge Heinonen. Arkisto on edellämainittu, ja sitä ylläpitää museovirasto.
Käyttöoikeus on cc by-nd 4.0
Juu: kuva on Ratsulan näyteikkunasta ulos. Kadun toisella puolen on Kansankulma. Katu on Antinkatu. Porissa.
 

 

Pääsiäinen, lakot, sodat, ilmastonmuutos,  aprillipäivä, ja tämäkin vielä samaan syssyyn. Kesäaikaan siirtyminen. Kellot kesäaikaan. Kännykät ja kaikki seinä-  ja käkikellot. Etteivät kuku väärään aikaan.
Porua piisaa kaksi kertaa vuodessa.
Itseni kaltaista sairaseläkeläistä tunnin heitto ei hetkauta puoleen eikä toiseen. Kun ei tarvitse varsinkaan pyhäpäivänä minkään aikataulun mukaan mennä mihinkään, tehdä mitään, tai herätä mihinkään kellonaikaan vaan vessatarpeen pakottamana. Ajan siirrot vasta sitten kun on kesäajassa juonut litran kahvia, lukenut lehden ja käynyt toisenkin kerran pas.... vessassa. Niin; jos lehti ilmestyy kun on tuplapyhä-pitkä viikonloppu kuten tänäkin vuonna.

Lehdet julkaisevat verkkosivuillaan aprilleja. Olkaapa tarkkana ettette mene halpaan. Tai jos menette niin sehän on vasta hauskaa se.

 


Aloituskuvassa vasaraa saava ipadi-tabletti tuli kuvana ajankohtaiseksi. Mielessäni on kypsynyt mieliteko uudesta tabletista. Kun se edellinen joutui vasaran alle jo pari vuotta sitten.
Suurempaa tarvetta ei ole ollut, mutta nyt sellainen tuli kun hoksasin kuvieni käisttelyn siirtyneen suurimmaksi osaksi muuhun kuin tietokoneen ruudelle.  Silläkin tietysti jatkossakin jossain tapauksissa, ja kuvien lajittelu ja lopulliseen kokoonsa laittaminen. Mutta monenlainen retuseeraaminen ja sellainen käy kosketusnäytöllä nykyyäään jo hyvin. Ohjelmat ovat kehittyneet enennmuuta mobiililaitteille. Tietokoneilla jauhavat vanhat tutut: photoshoppi edellä.

Tämä kuva on kaappaus nettikaupan tuotesivulta. Laitteesta joka saapuu minulle postissa kunhan näistä pyhistä päästään ja arki alkaa sujua.
Siinä on liquid retina- nimellä markkinoitava näyttö. En muista oliko edellisessä ipadissani jo retina, mutta odotan innolla näytön näkemistä.
Edellisen vasaran alle joutumiseen liittyy huvittava syy. Menin kokeilemaan puheohjausta; siriä. Ja tietenkin täytyi heittäytyä hävyttömiin kysymyksiin, joita tekoälyn naisääni paheksui kovin sanoin.
Viimeiset saattoivat johtaa koneen tai siis tabletin joutumiseen vikatilaan josta en sitä enää saanut elvytettyä. Tai se tuli muuten tiesä päähän. Buutti johti luuppiin, kuten nörtit tietävät.





Aina ei mene edes kohtuudella.
Tämäkin joutui kuvainnollisesti vasaran alle. Roskikseen filmeineen. Mutta ei kotiroskikseemme vaan kaupunkikuvauslenkin varrelle. 100 vuotta vanha kamera kohtasi tylyn loppunsa, kun en romua siedä enkä kameroita koristeiksi keräile.
Latasin vasta nyt ensimmäisen filmin viime marraskuussa löytämääni kameraan. Mutta kamera ei kestänyt sitäkään vaan hajosi mekaanisesti. Ei sulkimelataan vaan haitarikoneistoltaan. Revein filmin kamerasta ja heitin senkin pois. Muutama kuva jäi kehittämättä, kun kameran käytölle ei ollut tulevaisuutta.

 Hienoa huhtikuun jatkoa ja vapunodotusta vaan kaikille. Helvetti vieköön  :DDDD

 

Porissa: 1.4.2024

..

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...