5.9.24

Vesterinen torille. Minä muualle

 

Porin kauppatori, kaupungin verkkokameran kuvassa tänään kello 6:40.
Huomenna klo 19 torilla esiintyy Vesterinen yhtyeineen. Jos muistan, palaan katsomaan verkkokameraa silloin. Siinä näkynee ihmisiä, ellei kameraa ole suljettu salakatselemisen estämiseksi.

Maakuntalehti teki uutisen tuosta salakatselemisen estämisestä. Salakuuntelua ei mainittu. Sen estäminen saattaa vielä nykyteknologian puitteissa olla vaikeaa. Tori suljetaan maksavan yleisön käyttöön. Toinen laita rajataan ryyppäämistä varten, mutta toinen laita jää myös alle 18 vuotiaiden saavutettavaksi. Salakatselu estetää perinteiseen kirjurinluototyyliin 2 metriä korkeilla verhotuilla aidoilla.
Kyseessä on kaupungin elävöittäminen, mitä tuossa tapauksessa kieltämättä tapahtuu. Kritiikkiä siitä että yleinen paikka, jopa tori suljetaan eikä ole vapaasti käytettävissä ja kansalaisten kuljettavissa.
Omalta kohdaltani asia on kunnossa. Pääsen torille silloin kun sinne haluan. En halua liikkua torilla perjantai-illalla, enkä muinakaan iltoina. Olen silloin kotona, ja saatan silloin ja tällöin jopa juoda kaljaa. Purkin pari, kun enempää ei kroppa enää siedä.
Suon konserteissa ja muissa sirkushuveissa käyville huvinsa. Olen tylsä mutta tuossa suhteessa suvaitsevainen, tiedostamattani. 



 Missä kuljin, kun en torilla muuta kuin läpikulkien

 

 

Pyöräiliin tyhjää tonttia katsomaan. Tubitoimiston talon taakse. Tiedättehän sen. Rakennusmestarien talokin on tämän tuntumassa. Uutinen keroi että joku rakennusliike ei rakennakaan tontille kerrostaloa, vaikka meinasi niin. Mutta tuli korona, sota ja kaikki. Ilmastonmuutoskin. Tontilla on vanhaa asvalttia, jonka kasvillisuus pikku hiljaa valtaa. Savu- tai joku hormi.


Uutisen kertoma paikalla oleva pysäköintilaitos herätti mielenkiintoni ja uteliaisuuteni paikkaa kohtaan. Tukin aukon sivistyksessäni ja tutustuin paikkaan ulkoisesti. Urbaania löytöretkeilyä (googlatkaa) ulkoisesti.  Rujoa paikkaa.

Kuvakaappaus (varkaus) joltain uutissivulta jota en enää muista. Hakupalvelut ja toiminnot löytävät. Maksumuuri saattaa rajoittaa tiedon saantia, mutta tokkopa sillä suurta merkitystä.
 

Televisiosta tulee ohjelmaa 

 

Kuvakaappaus tämäkin: Onnistui yleareenan lähetyksestä. Niistä on useimmista suoratoistopalveluista mokoma kaappailu estetty.
Katson jonkin verran historia-aiheisia ohjelmia. Yksi mukava on ruotsalaisuudestaan huolimatta talot huokuvat historiaa. Areenasta löytyy jakso jossa paneutuvat Tukholman vanhassakaupungissa, Suurkirkon kupeessa olevaan taloon. Samassa kertaillaan Ruotsin historiaa satojen vuosien takaa. Opein asioita paikasta, jossa olen joskus kulkenut: Suurtorista; joka on Tukholman vanhimpia paikkoja. Sen keskellä on kaivo jonka paikalla toteuttivat Tukhoman verilöylyksi kutsutun erikoisoperaation. Siinä lyhennettiin 100 ihmistä päätään lyhyemmiksi. Järjestyksessä: papit, porvarit, muut herrat. Rahvaan pelotteeksi, että oppivat olemaan. Kuningas jonka nimeä en jaksa nyt kaivaa esiin, näytti kuka määrää. Suttuista oli mokoma touhu. Veri virtasi pitkin toria. Päät pantiin näytille.
 

 

Ottamani kuva suurtorilta olikohan 2014. Se kaivokin näkyy tuossa. Hieno paikka!

 

Muun perässä 








Linuxia koneeseen. Jako: Debian.



Toinen kuva aiemmasta "piippukuvasta". Vanha lämpökeskus Koivulassa. Ihme että vielä.




Ratapölkkyjen vaihtoa Porin ratapihalla. Raide 3.


Pulttipyssyjä tai jotain sellaisia. Ja Siperian susi. Uusi veturinumero "kokoelmaani". Kannatti pysätä, matkalla pysäköintilaitokselle.
 

 

Naapuritaloa on reerattu koko kesä, ja homma jatkuu varmaankin pitkälle syksyyn. Muurari söi rapparin eväät, kertoo ranualainen legenda raa'asta pelistä siellä päin.

 

 

Lopuksi kuvapari Ulvilan kirkon takaa. Saarenluodon silta joka korjattiin tai nykyaikaistettiin. Liikkumisen vuoksi se sai kunnollisen rakenteen. Kun googlaa siltoja, niin törmää moneen tuon aiemman ulkoasuiseen siltaan. Niitä on suojeltu jonkinlaisina kulttuurillisina kohteina. Tuokin olisi mennyt siihen kategoriaan, mutta on ymmärrettävä että sillan takana asuu ihmisiä. 

Nyt, pari viikkoa sitten


         Joskus ennen jonakin keväänä

 

Menkää torille !

 

 

Porissa: 5.9.2024

.()..().

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihmisiä on kuin muurahaisia

Luin uutisista menneellä viikolla, että A-kilta muuttaa, ja että Airion kulmaan tulee ravitsemusliike. Näin nopeasti muisteltuna nuo jäivät ...