lauantai 22. elokuuta 2015

Älykäs kamera?

Löysin canon 7D mark II- kamerasta automaattisen HDR-kuvaustoiminnon. Siinä voi valita monta eri asetusta HDR-kuvan ottamiseksi, yhtenä myös kokonaan automaattisen toiminnon jossa kamera prosessoi halutusta määrästä eri valotuksisia kuvia valmiin HDR-kuvan.

Kuvasin toissa viikolla erästä vanhaa ompelukonetta, jonka lopputulos on aiemmassa blogikirjoituksessani - Isokarin tilalla.

Palasin aiheeseen kun muistin nähneeni kameran valikoissa jotain HDR:ään viittaavaa.

Pikainen testaus työpöydän kulmalla olevaan näkymään. Perinteisellä HDR-tekniikalla, kameran automatiikalla, ja lopuksi yhden aukon ylivalotetulla normaaliräpsyllä.Viisi kuvaa alivalotuksesta normaalin kautta ylivalotukseen, ja Photoshopilla "nippuun"


Sitten automatiikka päälle, ja kamera teki kuvan itse


Muokkasin kameran näkemystä hieman, ja sain kuvan johon olen tyytyväinen


"Normaali kuva", yhden aukon ylivalotuksella. 


Kuvat otettu 40 mm STM- objektiivilla, pöytäjalustaa käyttäen. Aukko olisi voinut olla muutaman arvon pienempi, niin syväterävyys olisi parempi. Mutta tarkoitus oli katsoa vain mitä kamera tekee kun sen antaa "päättää" dynamiikasta. 
Kyllä siitä apu on, mutta lopullista pitää vähän säätää. Tapauskohtaisesti.


Lisäys: 24.8.2015

Jatkoin kokeilujani automaatti-HDR toiminnon kanssa. Käytin sitä myös ulkona, "todellisessa tilanteessa. Pääsin osin tavoitteeseeni, löytää vaivaton  tai ainakin melkoisesti säätöjä vähentävä, avustava tai varmistava kuvaustapa tilanteisiin joissa vallitseva valo on laadultaan haastava tai kohde paljon eri kontrasteja sisältävä.

Mutta huomioni kiinnittui siihen että tehdessään kuvaa automatiikalla, kamerarunko zoomaa kuvaa hieman. Ei kovin merkittävästi mutta kuitenkin. Tässä kaksi kuvaparia muutoksesta, tavalliseen kuvaan verrattuna.

Alempi kuva on HDR-automatiikan luoma. Ylempi normaali. Molemmat kuvattu jalustalla samalta paikalta , 40 millisellä+crop. Tein kuvaparin illustratorilla, ja lisäsin molempiin mittapalkin joka on pikselilleen saman pituinen molemmissa. Maisemassa eron jo huomaa kuvakulman suhteen.


Toinen kuvapari L-objektiivilla Porin Uniluodosta Kallon suuntaan. 
Pokkaristanikin löytyy HDR-toiminto. Se nyt on aivan yhdentekevä. Mutta malliksi kuvapari siitäkin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...