9.10.19

Syksyn väriloistoa, ympyröitä ja museoiden uutuuksia



Syksy on jo edennyt lokakuuhun. Some tulvii ruskakuvia, samoin kaiken maailman sääsivut ja lehtien lukijankuvasivut. Kun kuluu pari kuukautta, ruska vaihtuu lumeen, muutama kuukausi lisää niin kevätkuviin. Samaa kiertokulkua vuodesta toiseen. On niin ihanaa ja kivaa että!

Täytyyhän vuodenkiertoa dokumentoida. Verrata aiempiin vuosiin. Niin minäkin teen, tilastofriikki kun olen. Tämä syksy on ollut kylmempi kuin pari edellistä. Ruskaa ihmettelevät, kun ei sitä ollut ensin lainkaan ja nyt se on koko maassa suunnilleen samanlainen, siis -värinen.



Ihmettelin viime viikolla, pyörälenkkini varrella korvessa tätä tammea; olettaen että se on tammi, tai sen lehtiä jotka olivat kellastuneet. Puu on vielä melko nuori, toisin kun kotipihallani oleva, josta seuraava:



Nyppäsin tänään (9.10.) oksan pihatammestamme, joka on varmaankin yli satavuotias. Se on ollut tänä vuonna hieman huonovointisen oloinen. Ei ollenkaan niin rehevä kuin parina edellisenä kesänä. Terhoja on nyt vähän, kun vuosi sitten niitä oli tosi paljon. Mutta lehdet ovat edelleen vihreät, kuten usein vielä maahan pudotessaankin. Tämä kuva vertailuna edelliseen.




Vaahterat pudottavat lehtiään, parin kylmän yön vauhdittamina. Tätä tautia esiintyy tänäkin vuonna lehdissä. Siementuotto on runsasta.



Aitamme ulkopuolella, suurten vaahteroiden katveessa kasvaa ikivanha marjaomenapensas. Toivottavasti se saa kasvaa paikallaan jatkossakin.






Pistin tai lähetin tämän otokseni Ylen uutissivulle, jolle peräänkuuluttivat ruskakuvia. Kuva on Porin Etelärannasta, taidemuseon nurkalta





Porin Ruosniemessä on vanhan kivilouhoksen kuoppaan muodostunut ankkalammeksi kutsuttu yleinen uimapaikka. Uimaportaatkin sen äkkisyvällä reunalla, Dome-leirintäalueen saunan tuntumassa. Linkki domen sivulle saattaa kuolla pois, kun kyseinen firma ei ilmeisesti saa jatkaa paikalla. Kiitos Porin kaupungin yrittäjämyönteiselle sarvikuonoilulle!
Kuva on epäselvä, epäterävä suttu. Tarkoituksella. Tein muutaman minuutin töitä, saadakseni siitä tuollaisen impressionistisen tekeleen. Se on otettu kameralla, ja viimeistelty photoshopilla. Kyseessä ei ole ihqu insafiltteröity snapseed-taidekuva.






Ympyröitä- liikenneympyröitä



Porissa on pirusti, siis paljon liikenneymyröitä. Ne sujuvoittavat liikennettä. Niiden keskiöihin on tehty ympäristötaidetta joka saa osakseen enimmäkseen kritiikkiä. Rahat olisi pitänyt käyttää vaippoihin, eikä näköesteiden luomiseen. Näköesteillä on hyötynsä, jota en viitsi tähän enempää avata koska se on turhaa.




Siltapuistokadun vaasantien puoleiseen päähän on tehty ympyräremonttia pian pari kuukautta. Sitä avarretaan, jotta pitkät kuljetukset, siis rekat pääsevät paremmin kulkemaan. Toejoelle jossa asun on ollut rakennustyön ajan haettava muita kulkureittejä, koska liikennejärjestelyt ja kiertotiet on laadittu niin ettei niissä porilainen eivätkä varsinkaan laita-alueiden autoilijat pysty järjissään pysyen ajamaan. Siis jos tuntee liikennemerit ja pari kääntymyssääntöä.
Keskiöön rakennetaan taidetta: Kaupungin siluettia ja mustavariksia lentelemään. Ruostutettua ja maalattua terästä. Marraskuun alussa lienee valmista.



Tuorsniemen ympyrä, jonka kukista puuttuvat ilmeisesti vielä kukat. Tai jotain noiden tolppien nokkiin...



Musan- nurkilla, Eteläväylän Lidlin nurkalla on ympyrä, jokoa on kuulemma plagiaatti jostain toisesta.




Sirkustorin ympyrä. Ja syksyn ruskaa. Talvella hienosti valaistu. Ainakin ollut.



Asema-aukion ympyrä, entinen "kesko" matkakeskuksella. Taide-elämys esittää junarataa.




Lopuksi porilaisen tienkäyttäjän toivemalli. Oikeen märkä uni!





Museoon





Olen otettu kun nimeni esiintyy tekijöiden listalla. Kyseessä on porinpäivänä, syyskuun viimeisellä viikolla avautunut vaihtuva näyttely joka on koettavissa vuoden ajan. Katsokaa museon sivuilta lisää.





Näyttelyn sisäänkäynnin taulu keroo näyttelyn nimen. Porilaine on myös kaupungissa ja sen ympäristössä ilmestyvän ilmaisjakelulehden nimi. Porilaine on myös murteellinen ilmaisu sanasta porilainen. Porin kaupunki lanseerasi tuon fontin jolla taulu on tekstattu.  






           
Satakunnan museon naapurissa on Porin Taidemuseo. Jossain mediassa oli, että Taidemuseota ollaan yhdistämässä Satakunnan museoon. Siinähän yhdistyvät. Uusi näyttely avautui Taidemuseossakin. Varastonäyttelyn hyllyrakenteisiin on luotu kindermunista taide-elämys. Sitä kuten muutakaan nykytaidetta joohon museo on suuntautunut, ei tarvitse "ymmärtää". Joku tietysti voi niin tehdäkin.





Taidemuseon näyttelyssä oli tai on pari veistosta. Siis tällaista pronssiin tai johonkin valettua patsasta. Taiteilijan nimenkin näin, mutta en jaksa sitä nyt tähän etsiä. Kyseessä on naistaiteilija naisasialla, joka tekee taidetta naisasia edellä. Kyllä viehätti.






Radioasemallakin




Siellä oli ultrajuoksutapahtuma






Ja   T.E.H.D.A.S. -taidekollektiivin järjestämää ohjelmaa aseman yläkerrassa. 













Porissa:  9.10.2019
.
..
...


hashtags:
#porintaidemuseo
#satakunnanmuseo
#visitpori
#cityofpori
#muporiokaunis



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jälkipiktorialismia

Tämä julkaisu on kömpelö tablettiräpellys, ei oikeastaan ”mikään”.  Kytkin tablettiin näppäimistön ja näppäimistön liittimeen hiiren. Ihme k...