14.2.20

ilmaa puntarissa




Isäni hankki 1960-luvulla talouteen ilmapuntarin. Ruoria kuvaava mittalaite oli kirjahyllyssä kunniapaikalla. Silloin tällöin, meko säännöllisesti hän koputti sen lasia ja käänsi "muistiviisarin", tuon messinkisen osoittimen mustan; varsinaisen päälle. Ilmapuntari näyttää vallitsevan ilmanpaineen, mutta sitä tärkeämpi tieto on paineen muutos tietyn ajan kuluessa. Siitä voi päätellä tulossa olevaa sään muutosta; poudan tai peräti myrskyn suuntaan.





Seinälläni on toinen "puntari", äitini 70-luvulla hankkima. Siinä on ilmapuntarin lisäksi kosteusmittari joka näyttää vähän sinnepäin tai mitä sattuu, sekä putkimallinen lämpömittari. Niide näyttämistä en ole kovin kiinnostunut, mutta ilmapuntaria olen tottunut seuraamaan.




Kalibrointi ja painemuunnokset





Seinällä olevan puntarin näyttämä on jokseenkin kohdallaan, verrattuna ilmatieteen laitoksen havaintoaseman näyttämään lukemaan Porin rautatieaseman mittauspaikalla. Ruorimallisen sen sijaan oli parikymmentä millibaaria yläkantissa. Sen millibaariasteikko on ylimalkainen, siis harva. Suuntaa antava sekin, mutta millimetriä elohopeapatsasta- asteikko huomattavasti tarkempi. Se on tuo sisempi asteikko, jossa esim lukema 76 merkitsee lukemaa 760 mmHg.  Tai suoraan 76 cmHg, eli senttimetriä elohopeapatsasta - ettei mene liian yksinkertaiseksi. Elohopeapatsaan merkityksen tai tarkoituksen saatte itse googlata. Tunnen sen taustat, mutta turha niitä on tähän alkaa kirjoittelemaan.








Millibaariasteikkoon tottunut kuten minä, joutuu muuntamaan mmHg- arvot millibaareksi. Netti tarjoaa avun nopeasti, jollei halua kertoimilla laskeskella. mmHg tunnetaan myös suureena nimeltä Torr, joka on arvoltaan sama.




Toinen hahmottava taulukko asiasta:


minimi / maksimi / keskim. yksikkö
920    /     1080     /  1013 hPa tai mbar
92      /      108      /  100 kPa (kilopascal)
670    /      790      /  760 mmHg tai Torr
67      /        79      /    76 cmHg






Otin uudelleen säähavaintosivun auki, ja ruuvimeisselin käteen. . .





. . .  muutaman koputtelun ja ennakoivan osoittimen asettelun jälkeen "ruoripuntarikin" näyttää samaa lukemaa havaintoaseman kanssa. Muistiosoittimen laitoin keskimääräisen yksikön kohdalle. Olemme Porissa melko lähellä keskimääräistä ilmanpainetta.






Laitoin puntarin pöydälle "asettumaan". Seuraan nyt, pysyykö sen näyttämä johdonmukaisena havaintoaseman ja toisen puntarin kanssa. Ellei; laitteesta tulee seinäkoriste. Lämpömittarin lukema, kuvan otto hetkellä klo 9:15. Yön minimi oli noin -5°C.




lisäys: 16.2.2020:


Hain kuva-arkistostani "ennätyskuvan" matalimmasta paineen lukemasta,
jonka näin ilmapuntarissa 10.2.2020.


942 millibaaria on ennätysmatala. Tuona päivänä oli jonkinmoinen myrskyn tapainen ohittanut länsirannikon seudut, ja olimme varmaankin matalan keskuksessa. Sitä sanotaan myös myrskyn silmäksi. Olisi pitänyt ottaa kuvakaappaus jostain sateliittikuvasta, mutta kekityin vain ihmettelemään ilmanpainelukemia.
Tätä kirjoittaessani ja lisätessäni, myrskymatala on jälleen lähestymässä. Seuraan tilannetta ja paineen kehitystä.





Porissa, Toejoella: 14.2.2020
- ja lisäys 16.2.

....
...
..
.


.











1 kommentti:

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...