16.5.20

Luonnollisesti ja juurikin muuta vastaavaa välistä


Huomauts:



Tämä julkaisu sisältää ankyröintiä ja mahdollisesti kiroiluakin, mikä herkimpien radion kuuntelijoiden kannattaa ottaa huomioon. 


Poimin hyllystäni kolme kirjaa: Ensimmäisen osan kolmiosaisesta Nyky-Suomen sanakirjasta, sen lisäosan; vierasperäiset sanat, ja kuvaan alimmaiseksi Sanankäytön pikkujättiläisen.
Sanakirjaa käytän silloin tällöin hakuteoksena, pikkujättiläisen olen lukenut jo kauan sitten kannesta kanteen, mutta palaan sen pariin välillä tietoa hakeakseni ja joskus ihan muuten vaan.

Tein tämän kuvan blogipäivityksen "pääkuvaksi" ja aloin kirjoittaa tätä, eilis-iltaisen närästyskohtaukseni johdosta. Some ja eritoten Facebook (yhteen kirjoitettuna, kun Suomessa ollaan) saa päivittäin aikaan närästystä, johon olisi ja on helppo lääke. Sen sisällöistä 90% on sellaista, jota voisi viitata kintaalla. Rullata eteenpäin, alas. Mutta kun siellä saattaa olla ja on joukossa asiaakin. Pikkuasioihin ei kannata puuttua, mutta joskus täytyy. Varsinkin jos ja nykyään kunkin närästäjä kuuluu sanankäytön, eli median ammattilaisiin. Sellaisiin joiden pitäisi osata asiansa ja hommansa. 

Päästään otsikon ensimmäiseen sanaan: luonnollisesti.
Eräs henkilö eräässä kuvia vilisevässä ryhmässä oli laittanut uudella vekottimellaan ottamansa kuvan näytille. Kertoi kuvasta, että se on luonnollisesti käsitelty. Tiesin kyllä mitä hän tuolla luonnollisesti- sanalla tarkoitti. Sitä että kuvaa pitää luonnollisesti käsitellä. Tavoistani poiketen, kommentoin kuvaa. Vielä enemmän tavoistani poiketen, haukuin sen sutuksi. Mutta pääasia kommentissani oli että "mitenn niin luonnollisesti".
Sain vastakommentin, jossa kuvan laittaja luuli minun luulleen hänen käsitelleen kuvaa luonnollisesti - huomaa sanajärjestys, verattuna edellä olevaan. Kyky erottaa luonnollisuuden merkityksen asiayhteydessä perustuu siihen että luonnollisesti sitä tai tätä, tarkoittaa tai tarkoitti että  on-sanomattakin-selväää-että-on-niin-tehty!
Jätin asian siihen. Kuvan haukkumisestani en saanut, ihme kyllä, paskaa tuulettimeeni.

Se miksi kuvat olivat kuraa  johtui siitä, että ne oli heitetty faceen koossa jonka face raiskaa, eli sen algoritmit huonontavat kuvan laatua, vaikka tarkoitus onn hyvä.

Joskus kauan sitten kun keräilin kaikenlaista tavaraa; keräilytavaraa, antiikkia ja sensellaista turhaa, törmäsin keräilytavaraan keskittyneessä huutokauppaosastossa vanhaan juomapulloon. Kysyin myyjältä, onko kyseinen pullo tyhjä vai avaamaton. Sain vastauksen: "se on luonnollisesti tyhjä".
Niin varmaan; se on luonnollista että pullot juodaan tyhjiksi. Mutta se ei, että niitä kaupataan keräilykohteina, joiden pitää luonnollisesti olla avaamattomia.

no joo... 
Toinen tai yksi monista sanoista jotka saavat joskus munuaiseni toimmimaan väärin päin, on tuo juuurikin. Mutta vielä enemmän se että joku tomittaja-alokas sanoo että joku on jättänyt jonkin asian tai tekemisen välistä. Mistä helvetin välistä!!
Asioita tai tekemisiä jätetään VÄLIIN! Jätetään tekemättä tai lykätään myöhempään, myöhäisempään ajankohtaan. Nähtäväksi jää...  sekin mokoma. Joitakin asioita ei kannata jättää väliin, paitsi ehkä tämäkin aihe bloginpidossa olisi kannattanut.




Kuva-asiaa. Tylsää muokkaustekniikkaa ja saivartelua


Nappasin eilen ehtoolla kopterilla pari kuvaa auringonlaskun loppuvaiheen kajosta, ja hiipuvista auringon heijastuksista pilvissä. Kotipihalta kymmeneen metriin ja räps-räps-räps...
Ihan mukavaa jälkeä, vaikka valoa vähän ja dynamiikkaa vaativa tilanne. Kameroiden dynamiikoista löytyy tietoa, kun googlaa. En minä siitä sen enempää kuin sen että yleensä sitä sisältävä kamera on ollut kallis vempele. Mutta riittää tämäkin.

Kuva tuli, ja se siitä. Talteen vaan, ja johonkin asiaankuuluvaan someryhmään tykkäyksiä keräämään. Hah;
Mutta kun ojensin tuota edellä kertomani ja haukkumani kuvan laittanutta luonnollisesti kuvia muokkaavaa, mutta ei-kuvia-luonnollisesti-muokkaavaa henkilöä siitä että kuvansa oli optimoimatta someen paiskattu, minun piti ties kuinka monennen kerran tarkistaa asia. Etten puhu niinsanotusti paskaa.

Otin auringonlasku-ihq- kuvan photariin ja tein variaatiot jotka numeroin. Syntyi yhdeksän kuvaa eri resoluutioasetuksin. Väreihin, valotukseen, varjoihin ja muuhun sellaiseen en kajonnut. Parissa variaatiossa tuli terävöintiä kokomuutos-algoritmin kylkiäisenä, siihen sisältyen.
Tarkastellessani kuvia, päädyin siihen ettei sen optimiasetuksen mitta niiin dramaattinen ole. Suositus Facebookkiin ladattavalle kuvalle on pitkän sivun mitta 2048 pikseliä, ja talletuslaatu 80-85% välillä.

Se mikä merkitsee enemmän kuvaa tarkastellessa, on laite jolla niitä katsotaan. Nykyisten puhelinten ja tablettien näytöt mukautuvatälykkäästi kuviin, eikä eroa juurikaan ole havaittavissa.
Tietokoneiden näytöt ovat eri juttu. Ne ovat jotain retinoita lukuunottamatta herkempiä näyttämään kuvien huonommat puolet.

Tässä nuo 9 kuvaa, jos asia kiinnostaa. 


Täysikokoinen 100%-laatuinen save as- tallennettu.
Pitkä sivu 4000




Täysikoko 4000 px web-85- tallennus




3072 px bicubic 85%-weblaatu




3072 px sharper 85%-weblaatu




2048 px bicubic 85%-weblaatu




2048 px sharper 85%-weblaatu
- eniten käyttämäni




1920 px bicubic 85%-weblaatu
-1080-videon standardi




1280 px bicubic 85%-weblaatu




800 px bicubic 85%-weblaatu





Samaan kuvasarjaan voi perehtyä Facebook-seinälläni. Sitä "alustaa" vartenhan tuon tein.
Bloggeri ja googl' suhtautuvat kuviin huomaavaisemmin.

Tässä:




Kunnei tuo embed-upotus luonnolisesti (kaan) niin toimi kuin meinasin, niin linkki julkaisuun





Hyvää alkanutta viikonloppua - tehkää mitä tykkäätte!






Porissa: 16.5.2020

____
___
__
_
-
.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...