2.5.23

Asemalla, pysäkillä ja puhelinkopilla

 

Toukokuuta jo. Vappukin oli mutta meni. Ensimmäiset vapuntoivotukset tulivat näkyviin viikko sitten, kuusi päivää ennen varsinaista vappua, mutta ei se mitään. Eipähän pääse unohtumaan tai menemään ohi. Nakkeja ja perunasalaattia oli kaupoissa tarjouksessa. Niitä syötiin. Munkkeja pääliruuaksi kahvin kanssa. Simaa en ole nauttinut melkein viiteenkymmeneen vuoteen.

 

Se vapusta, kun en sitä kummemmin kuvallisesti huomioinut tai silleen viettänyt. Mutta tämä syntyi eilen, vapunpäivänä kun käytiin haukkaamassa raitista ilmaa. Radioaseman puistoon mennessä on tällainen kohta, jota olen pari kertaa katsellut "sillä silmällä". Viemäriputkeen tai johonkin muuhun putkeen on liiduttu Radio. Sopii silmääni, ja nyt sen nappasin puhelimella talteen. Ehkä kesällä uudelleen, kun vehreämpää. Uudelleenkuvausta, jota tässä jukaisussa toisen kohteen kohdalla.

 

 

Asemalla

 Porissa on kaksi merkittävää asemarakennusta, joista tämä nyt kuvissani esiintyvä on kokemut muutoksen. Vanhalla linja-autoasemalla ei ole enää säännöllistä henkilöliikennettä kun sen solmukohta siirtyi Matkakeskukseen, Rautatieaseman ja Ammattikorkeakoulun kainaloon. Rautatieasema toimii kuten ennenkin. Vanhalla linja-autoasemalla on Matkahuollon rahtitoimintaa ja asiakaspalvelukin.

Molemmat asemat ovat tiloiltaan melko askeettiset, minimalistiset. Kahvilaa kaipaavat joutuvat hakemaan elämyksensä muualta. Aihe on sosiaalisessa mediassa, ja lehtien yleisönosastoilla suosittu. Olen kertonut omat mielipiteeni molemmista jo aiemmin, joten ei siitä enempää.
Mutta menin asemalle ottamaan jälleenkuvauskuvan ajapaik.ee - sivustole / palveluun, kun sellaiseen olen jo kauan ollut hurahtaneena.


Vanhan linja-autoaseman, odotushalli nykyasussaan 26.4.2023. Näkymä Keskusaukion suuntaan.
Keskusaukiolta aseman pääovista pääsee sujuvasti vanhaan odotushaliin. Ovet avautuvat automaattisesti. Aukioloaikoja ei ole merkitty ovelle. Tila on puhdas ja siisti. Hallista on kulku Matkahuollon toimipisteeseen.

 

Samalla paikalla 3.4.2019, neljä vuotta sitten.

 

Minut paikalle "ajanut" Sven Raidan kuva  vuodelta 1955. Satakunnan Museon kokoelmista Pori-diasarjasta. Käyttö vapaata, kun lähteen mainitsee. Sitä jälleenkuvaamaan:


 

Kuvan toisinto,  jonka latasin ajapaik-sivulle. Penkit ovat rungoiltaan samat kuin 50-luvulla, mutta puuosat uusittu jossain vaiheessa. Samoin valaisimet, ja kaiutin on poistunut seinältä.
Aikataulut ovat siirtyneet nettiin. Tosin niillä ei tässä paikassa enää tarvita.


Toinen nurkka ja näkymä


Kun edellisen kerran, huhtikuussa 2019 - neljä vuotta sitten kävin kameran kanssa huseeraamassa (museolle ja finnaan tallentamassa), oli asemalla pienimuotoista kahvilatoimintaa, ja jotain muutakin "auki". Kaukoliikenteen kuljettajat pitivät kahvitaukoja. Uusi matkakeskus avattiin Syyskuussa 2017.
 

 

Sama paikka "tänään".
Tämä riittänee tästä paikasta tällä kertaa. Ettei mene ihan pelkäksi kuvaparitteluksi.

 

 

Koivistonluodossa

 

Puhelinkoppi Koivistonluodontien varrella. Pari päivää ennen vappua, vappukoristeltuna. Otin kuvan kun ennestään vastaavaa kuvaa joululta ja pääsiäiseltä.

 

Puhelinkopin kuvattuani katsoin ympärilleni, ja napsein kuvat risteyksessä muihin suuntiin. Tämä näkymä Päivärinnantien suuntaan herätti huomioni. Tien varrella näkyvä talo.
Katsoin myöhemmin Y-pakki- tietokannasta, ja siellähän se. Ei merkittävänä kohteena mutta kuitenkin.
Jos ketä kiinnostaa, niin: https://www.y-pakki.fi/to.aspx?id=1.207574

 Ketä kiinnostaa - maininta tai sanottu sanonta saa minut turhautumaan säännöllisesti. Se on joku ihmislaji, jonka pitää, joka saa varmaankin jotain tyydytystä kommentoidessaan esimerkiksi iltapäivälehden tai muun valtamedian someuutisointia jostain aiheesta.
Siihen vastataan usein, että kommentoijaa kiinnosti niin paljon että meni laittamaan "ketä kiinnostaa".
Minua itseäni usin kiinnostaa, joskus taas ei. Mutta en helvetissä mene laittamaan tuntemustani julki vain sitä vertaa ettei kiinnosta. Ketä muita kiinnostaa, ei minua kiinnosta. Eikä sekään että ketä ei kiinnosta.
15 vuotta sometusta on opettanut suvaitsevaisuutta, mutta myös olankohauttelua ja hiiren rullan käyttöä. Mutta tähän oli hyvä laittaa tuollainen huomio.

 

Seuraava hurahduksen kohde ?

 

 

Linja-autopysäkkibongaus? Siten isommassa määrin. Joillakin pysäkeillä on kylttiin pysäkin liikennemerkin yhteydessä pysäkin nimi. Tässä tavara-asema, vanhan linja-autoaseman tuntumassa, Itsenäisyydenkadulla Koivulan suuntaan. Linjojen numerot jo vanhentuneita, ja mobiilisovellusten kartoilla nimikin eri.

Kesäaikaan ei tule bussilla kovin paljoa kuljettua, mutta talvella on tullut noita bussin ikkunasta ihmeteltyä. Voisihan noita alkaa pyöräillessä kaikessa rauhassa kuvailla talteen, enenn kun raumalaisten rakentamat uudenmalliset pysäkkirakennelmat tulevat vanhojen tialle. Bussiliikenteen maksusysteemit ovat remontissa. Uusi waltti-mobiilisysteemi tulollaan ja vanha KyytiLikel- sovellus lopetettu. Lähimaksumahdollisuus tulee joskus sykssyllä, uutisoidaan. Jotain käräjäjuttujakin taitaa tulla jostain oikeuksista ja vastaavasta. Ei ole tai ollut vaikea arvata, ettei se kohtuudella tule menemään. Onneksi kesä on vielä edessäpäin ja pyörällä pääsee.

 Lopuksi

 

6x6 rullafilminegasta vuosia sitten sknnaamani kuva Porin Linja-autoaseman edustalta, Keskusaukiolta.
En tiedä kuvan tarkkaa ajankohtaa, mutta luulisin olevan 60 luvun alusta tai 50-luvun lopulta. Helsinkiläinen rakentaja-remontoija lähetti minulle sähköpostia, olisnko kiinnostunut negasatsista joka oli menossa roskalavalle tai sielätä pelastettu. Kyseessä oli erään sikäläisen valokuvaamon jäämistöä. Olin tietenkin kiinnostunut, ja sain aivan ilmaiseksi postikuluittakin paketillisen negatiiveja joista parhaat palat skannasin ja tallensin. Olen pohtinut kuvien tekijän- ja julkaisuoikeuksia, kun alkuperäiset filmit sain itselleni. Tekijänoikeus on ilman muuta kameran nappia painaneella. Mutta julkaisuuun pienissä määrin olen oikeutettu. Sain selville kuvaajan nimenkin, mutta se on painunut johonkin arkistoni pohjalle. Rakennus on valmistunut 1955.





Porissa 2.5.2023
_____
____
___
__
_
-
.



__________

 

 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jännitystä elämään

 On olut niin jännittävää aikaa ja ruuhkaa asioissa, että blogijulkaisemiseen ei ole ehinyt. Kevät alkaa olla pian lopuillaan ja kesä koitta...