Kaksi edellistä blogijulkaisuani saivat minut ajattelemaan tätä seuraavaa aihetta, etten vallan ala jauhamaan useimmille oudosta aiheesta, jolla ei nykyisenä älypuhelinten aikana oikeastaan ole "arvoa".
Kävin eilen kaupungissa, pyöräilemässä kameran kanssa. Kamerassa oli ja on edelleen sen ensimmäinen filmi, josta kirjotitn edellisessä postauksessani. Valitsin kohteiksi paikkoja ja asioita joita olen kuvannut ennenkin filmille, saadakseni vertailukuvia filmikuvaukseen. Aloitin kierrokseni rautatieasemalta, veturibongaus-mielessä. En niinkään filmikuvaus- . Uusi numero veturialbumiinikin löytyi. Sieltä edelleen raatihuuoneenpuistoon ja Heinen talolle, ja Taavisillalle.
Mutta asemalta keskustan suuntaan mennessäni, pysähdyin Hansakadun ja Opettajainkadun kulmaan. Nappasin puhelimella kuvan talosta jonka olen joskus päättänyt tallentaa. Siitä tämän kirjoituksen otsikkoon alku ja kansikuva.
Porin tubitoimistokin tuli minulle tutuksi, mutta nyt siitä ovat vain muistikuvat jäljellä. Isäni sairastui tuberkuloosiin vuoden 1970 paikkeilla. Hänelle tehtiin iso sydänleikkaus: paikattiin synnynnäisenä vikana tullut aukko tai reikä sydämen kammiossa. Toimenpiteen seurauksena hänen vastustuskykynsä hävisi, ja tubi iski. Hän oli hoidettavana Satalinnassa, jota seurasi bassi-lääkekuuri. 5 litran peltipöntöstä, jossa lääkkeet oli toimitettu, tuli rautanaulojen säilytyspurkki. Tuollaisia kummajaisia on jäänyt mieleeni.
Isäni parani tuberkuloosista. Mutta elimistönsä alkoi hylkiä sydämeen tehtyä paikkaa, kun lääketiede oli sellaisen osalta kehittymättömänpää kuin nykyinen. Hänen sydämensä petti ja äkkikuolo korjasi kolmekymppisenä. Ruumiinavauksessa kuulemma kävi ilmi sydämen laajentuminen kooltaan kaksinkertaiseksi.
Minut tietysti tutkittiin tuolloin sataan kertaan. Pienoisröntgenkuvaa tubitoimistossa. Lisäksi sydänkuvaa muualla, kun perinnöllisyys piti selvittää. Ei ollut kumpaakaan. Näköä ja kuuloakin kontrollitutkittiin ties kuinka kauan. Näköhermon vika oikeassa silmässä, kuulon alenema vasemmassa korvassa. Johtuvat kuulemma pitkäksi mennneen syntymätapahtumani aiheuttamasta hapenpuutteesta. Vartti pidempän niin olisin ymmärrykseni tasoltani delfiini. Ehk'ei ihan huono vaihtoehto sekään.
Tubiaiheeseen voi tutustua perusteellisemmin, hakemalla tietoa tuberkuloosin vastustamistyöstä ja yhdistyksistä. Nykyhetken korona lienee samalla tasolla joskus 50 vuoden kuluttua. Kiinnostavuudetaan ja vaarallisuudeltaan.
Naamabaariin
Napsittuani filmille tarpeelliset ja ajattelemani vertailu- ja kameratestiruudut, lähdin kotiin päin. Mutta pysähdyin Eetunaukiolla, johon on avattu uusi "kahvila". Paikka oli aiemmin nimeltään Ice cream house, joka sai satapaskan tapaan porilaisen lempinimen naamabaari. Onko se lempinimi vai pilkkasellainen, kukin miettiköön tykönään. Nimi säilynee jatkossakin.
Kahvilan perusti jääkiekkofirma: Porin Ässät. Sama firma otti hoitaakseen rantamakasiinin, entisen Cafee Jazzin ravintolatoimen. Mutta se meni jatkoajalle, kun ranta on tämän kesän kiinni Jokikeskus-remontin takia.
Tämän uuden uudistetun paikan nimi on nyt Shots. Kyltissä on englanninkielistä litaniaa, samoin kun ikkunoiden yläpuolillakin. Englantia - ei sanaakaan suomen kieltä. Se on niin stanan trendikästä ja katu-uskottavaa tiktokkikieltä. Kyllä minä kieltä osaan, varsinkin kirjoitettua englantia. Ja varmasti kansa löytää paikan vaikkei muuta ymmärtäisikään. En kuulu kohderyhmään, minä vain seurailen asioita. Kahvia saan halutessani muualtakin. Ja juottolahan tuo myös on, kun katsoo sen nettisivujen listoja. Näyttäytymisen onnistuminen onnistunee varmasi.
Syy pysähtymiseeni oli muu, mutta tulipa tuokin google-sisällöntuotettua. Meinasin ottaa vanhaan tapaani kuvan JWG.org: in ovella päivystävistä henkilöistä, mutta he pakenivat sisätilaansa ennen kun ehdin. Habitukseni saattaa olla heidän keskuudessaan pantu merkille, ja käyttäytyvät tavallaan.
Muita kuvapareja
Kuvat on tehty Harri Virran kuvaamossa ja olikohan sataprint joka printtasi. Ihan kiva.
Kuva parin vuoden takaa, tai neljän.
Kamerakuumeen - filmisellaisen lääkityksen toinen vaihe.
Plarattuani erään verenimijä-kamerarescuefirman tarjonnan, menin tori-sivulle, ja lopulta huutonettiin josta löysin tämän Agfa Isolette II:n. Luotan myyjän sanoihin, että se toiii ja palkeensa ei falskaa. Saapunee lähipäivinä ja testausruljanssi alkaa alusta.
Tilasin rullafilmiä Harjun Filmipuoti nimisestä liikkeestä. Ilfordin pan-äffää iso 50, mustavalkoisena josta pidin aikoinaan kovin. Sen lisäksi värifilmiä(!), mutta ei tavanomaista vaan Lomographyn metropolia. Se tuottaa lomomaisia kuvia. Niitä saa aikaan digistäkin helpolla, mutta eivät ne ole sellaisia aitoja. Mene ja tiedä.
Ovatko nämä filmikamerat kalliita? Filmit jotka tilasin ja niiden kehittäminen kaupassa maksavat enemmän kuin kamerat jotka huutelin. Joku paitavertauskin on mutten muista tarkkaan. Teepaitoja saa kympillä kolme.
Tämä ääripää: Ikivanhan värifilmin kuvaus "lomokameralla" ja kehitys mustavalkokemioilla ständinä. Eli kaikki tavaomaisesta tai "oikeasta" poiketen.
Kaupungilta tuli kirje. Matkakortti jolla pääsee linja-autoilemaan. Kortti jolle ladataan "arvoa" puhelinäpillä, ja taas mennään. Otin muistoksi kuvan jotta jäähdyin paremmin lukemastani porilaiskansallisesta ulinasta; kun kaikki maksaa ja mikään ei varmaan toimi. Ja kesästäkin tulee sateinen ja kylmä. Eikä porin ässät pärjää.
Erinomaista viikonjatkoa!
- palaan asioihin kun ne etenevät -
Porissa: 30.5.2023
______________
Loistavaa, jälleen. PS Liikekulman sisäpihan taidetta on myös Rasmus Forssellin triptyykki, kuvia kuhisevasta keskustasta.
VastaaPoistaKyllä. Niistä kuvia kirjoituksessani:
Poistahttps://jormalindqvist.blogspot.com/2020/06/kesaa.html?m=0