30.11.23

Havaintoja Aurinkokelloista

 Sibeliuspuistossa on aurinkokello joka on Wikipedian Porin julkiset taideteokset ja muistomerkit- luettelossa. Luettelossa johon olen joitakin niitä kuvannut, ja jonkun lisännytkin.
Wikipedian sisällöntuottaminen on hyvin kontrolloitua. Se on myös melko mutkikasta ja työlästä, varsinkin jos sitä ei tee säännöllisesti ja aktiivisesti. Mutta tietolähteenä luettelo, kuten wikipedia nykyään muutenkin on; sanoisinko mainio.

 

Sibeliuspuiston aurinkokello,  josta  somessa näkemäni kuva ja taustoista kirjoitettu herätti minut etsimään kuvia siitä, mutta myös parista muusta vastaavasta.
Tämän aurinkokellon ovat tehneet Poikien Ammattikoulun oppilaat vuonna 1930. En ole paikalla käydessäni tutkinut sitä ja sen jalustaa tarkemmin; olisiko niissä merkintöjä.



Kirjurinluodossa on hyvin saman tyylinen aurinkokello kuin Sibeliuspuiston. Sen taustojen selvittely on minulla kesken. Olen saanut joitakin vinkkejä, ja kokeillut tekoälyäkin. Tekoäly viittasi vuoteen 1928, mutta sen uskottavuus kärsi, kun kertoi samaan syssyyn että luodon kello on suomen suurin, korkeudeltaan 12 metriä...  ja niin edelleen.
Olen ottanut tästä useita kuvia, mutta en jaksanut enempää kaivella arkistoani ja tyydyin liittämään nämä kaksi kollaasiksi. Mustavalkoinen filmiltä.



d

Noormarkun kirjaston pihalla on kolmas saman tyylinen. Entinen kunnantalo, ellen väärin muista tai tiedä. Noormarkku saa minulta eräänlaista antipatiaa osakseen, mutta tämä tapaus on hyvä johtolanka näihin aurinkokelloihin. Joilla ei varmaankaan kannattaisi päätään vaivata vähääkään vaan tehdä tai ajatella aivan mitä tahansa muuta!


Noormarkun kellon jalustassa on tietoa antava teksti, jossa tekijän nimi: Pentti Rauhalammi (Brunfelt).
Joka on lahjoittanut aurinkokellon Noormarkun kunnalle helmikuussa 1970.


Aurinkokellojen jalkojen malleista voi päätellä Kirjurinluodon ja Noormarkun kelojen olevan samalta tekijältä. Siis Pentti Rauhalammin "pajasta". Muukin työn jälki tukee päätelmää.
Jos Kirjurinluodon aurinkokellon taustasta on lisätietoa, kiitän siitä jo etukäteen.
Myös mahdollisista muista Aurinkokelloista, näiden kolmen lisäksi.



Kuusi kuvaa viikon varelta - epäjärjestyksessä, lyhyesti kuvateksteissä



Puuvillan joulusomistusta. Mietein miltä kulmalta kuvaisin talteen. Tämä voitti



Puuvillan pysäkillä. 2 metriä tuonempana, kuvan ulkopuolella oli toinen tuhkakuppi-putki johon tumppasin. Se oli tyhjä.
Kuva on kuvan takia, ei kannanottona



Zonta on pukenut tänäkin vuonna veistoksille oranssit kaulahuivit, liinat, äh.



Ikontan "urheiluetsin" mietityttää. Miksi se on tuollainen kaksiosainen. Kuvaamalla se tietysti selviää, mutta silti. Kuvausimoja odotellessa. 6x9 on uusi minulle.


Pyöräilykausi päättyi tänä vuonna 9.11. Kun kelit menivät talvisiksi ja naama jäätyy, pistin homman pakettiin ja kävin kuvaamassa trippimittarin lukeman. Kulunut vuosi kasvatti lukemaa 1350 kilometrillä. Keväällä on aika huollattaa pyörä voimansiirron osalta. Ketjut ja rattaat ovat alkuperäiset, samoin eturengas. Olen tietenkin ollut holtiton ketjujen suhteen, kun ne venyessään pilaavat takapakan rattaat, eivätkä uudet enää istu niille. Pakka menee vaihtoon samalla kun ketju. Ei se "maailmoja" maksa.


Vuosi 2023 taulukossa


Adventti on lähempänä kuin viimeksi. Ja hoosianna


Porissa: 30.11.2023


________________



 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jouluvaloa ja lippukauppaa

 Marraskuu on aikaa jolloin harrastustoimintani hiljenee, harvenee tai muuttaa muotoaan uuden luomisen sijasta enemmän vanhojen kaiveuksi. N...