12.11.23

Porinaa, Leijona ja lippakioski

Alennun ilkeilyyn ja aiheplagiointiin, kun poimin maakuntalehden tekstiviestipalstalta itseäni ensin naurattaneen palasen porilaisuutta. Someryhmissä, varsinkin kivassa kaupunkiryhmässä toistuvat aiheet ja asiat jonkinlaisella taajuudella vuodesta toiseen. Ja niihin liittyvä keskusteleminen ja kysymykset, mistä on kysymys. Mikäs siinä. Kuvavirta hukuttaa aiheet ryhmien pohjille, eikä vanhoja julkaisuja kukaan selaile. Eletään hetkessä, tässä päivässä. Kuvista "tykätään" ja siirrytään seuraavaan. Julkisuuden kesto mitataan sekunneissa. Mutta eräs luonnonvara on ehtymätön.

Luin eilenkin lehden, kaksikin. Pysähdyn lukiessani varsinkin sen mielipidesivulla olevalle tekstaripalstalle, joka näyttää ajankohtaiset puheenaiheet. Usein se käy vitsipalstastakin. Joskus melkein itkettää. Kuvakaappauksia tulee silloin tällöin napattua muistoksi. Niillä voi tarvittaessa kohentaa itsetuntoaan. Nyt ei ole kuitenkaan siitä kysymys. Tämän kirjoituksen herätteenä toimiva tekstiviesti on tuolla alempana, mutta ensin sen osatekijöitä historiallisina kuvina. Niitä on kolme.

 

Ensimmäinen: Porina. Kävelykadulla, puiston nurkalla. Paikassa jossa toimi Suomalainen Kirjakauppa.
Porinassa pitää majaansa Visit Pori. Porinassa voi muunmuassa ostaa matkakorin. Tai porimukin, tai porikassin, tai poripaidan, tai muuta vastaavaa poritavaraa.

 

Toinen osatekijä: Pian valmistuva Porin Leijonaksi nimetty virasto ja toimistotalo, Valtakadun ja Yrjönkadun kulmassa. Postitalona tunnetussa talossa. Posti muutti Sokoksen yläkertaan. Tekninen tai joku palvelukeskus kävelykadulle.  Otin ja tein kuvan 7.9.2023. Menen pian uudelleen, kun kaupungilla olen tai ollaan.
Painakaapa tässä kohtaa mieleenne tämän talon nimi, tuleva nimi: Leijona. Porin Leijona
 

 

Toinen Kuva tulevasta Leijonasta: 26.6.2023. Toiselta puolelta. Läheltä isolinnankadun ja valtakadun risteystä. Pois muuttaneen pornokaupan edustalta.

 

Kolmas tekijä: oleellinen elementti. Sibeiuspuiston, entisen hevostorin, entisen Aleksanterintorin lippaakioskiksi nimetty funkisrakennelma. Se josta kaikki ovat ostaneet pennin nalleja, nallekarkkeja.
Kioskin alla on maanalainen osa joka on tominut varastona ja kylmäsäilytystilana. Kioskia ei voi niin vain nostaa kuorma-auton lavalle ja siirtää mihinkään. Se on suojeltu kulttuurillinen kohde ja ihme.
 

 

Siten itse asiaan ja minut herättäneeseen tekstiviestipalstan viikon helmeen


 

 

Mitä tuossa lukee?
Porinan kävijämäärät ovat niin vaatimattomat, vähäiset että Porina toiminnot voisi kirjoittajan mielestä siirtää Sibeliuspuistoon, siellä olevaan lippakioskiin.
Kirjoittajan mielipide on että on uskomatonta jos (ja kun toim.huom.) pytinki: joksi, siis pytingiksi kirjoittaja nimittää Porinaa, sijoitetaan Leijonaan. Eli pian aukeavaan virastotaloon jonka nimi on Leijona, joka tulee vanhaan postitaloon. Jonka rakensi juss...  ei kun joku rakennusliike.

Se oisi uskomatonta jos lippakioski siirrettäisiin virastotaloon ja porina alkaisi pitää toimintaansa siinä lippakioskissa, siellä Leijonassa. Mutta muutoin sen - siis Porinan - toiminnot voisi siirtää lippakioskiin.
Jaarittelu päättyy tähän. Mutta täytyi vähän jaaritella ja saivarrella, kun tuo tekstiviesti oli niin hienosti muotoiltu. Pytinki viittaa helposti johonkin pytinkiin, jollainen lippakioskikin nykynäkemyksen mukaan on. Porina on pytingiksi iso instituutionaalinen toimija.
En ota kantaa somessa heränneeseen keskusteluun, johon osallistuin sen verran että kehoitiin lukemaan tuon viestin ensimmäisen lauseen ensin esimerkiksi seitsemään kertaan, ja vasta sitten viestin loppuosan. Hengittämään sen jälkeen kolmesti syvään, ja laittamaan kaffeeta tulemaan. Kyllä se siitä.
 

 Leijonat -  ei ole porilainen urheiluseura. Ei ole ollut eikä ole. Karhut on ollut, ei Leijonat.

 Hyvää isänpäivää - tänäänhän on sekin.

Lisää kahvia

 

Porissa: 12.11.2023 

_______

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jännitystä elämään

 On olut niin jännittävää aikaa ja ruuhkaa asioissa, että blogijulkaisemiseen ei ole ehinyt. Kevät alkaa olla pian lopuillaan ja kesä koitta...