23.1.24

Räntämylly

Otsikon sana joka tuli uutisvirrassa pari päivää sitten, sai minut hymyilemään. Aiemmin se olisi ärsyttänyt, mutta olen oppinut elämään noiden sääilmiöitä kuvaavien lööppien kanssa.
Ensimmäisiä alkoi tulla muutaman vuosi sitten, kun kesähellettä nimittivät käristyskupoliksi ja lumipyryjä valkoisiksi kurittajiksi.
Räntämylly ja sohjosinko; siinä kaksi eilistä säätilaa kuvaavaa uutista. Ei aivan kauheaa, mutta olihan tuo eilinen säätila melko kurjanlainen.

"Tehty kuva". Ei mikään tekoälytekele mutta laajasta kuvasta rajattu tunnelmatilanne Antinkadulta, kun odotin linja-autoa. Räntämylly ei välity kuvassa päälimäisenä, mutta henkilön sateenvarjo litistyy tuulessa ja tuiskussa.


Puhelimella ottamani kuva, josta edellisen kaivoin esiin. Matkani kävi ruokakauppaan, jolla samalla olin ajatellut viettää ainakin tunnin kaupungilla maleksien tai ikkunan takaa torin menoa seuraten, kahvikupin kanssa.
Meinasin oikein kameran ottaa mukaan, peräti filmisellaisen kun lämpötila oli sopiva. Mutta kun räntämylly käynnistyi, luovuin ajatuksesta kameran suhteen. Kaupunkiaika jäi minimiiin, kun kaupasta selvittyäni menin lähimmälle mahdolliselle pysäkille, ja ensimmäisellä mahdollisella bussilla kotiin.
Matkustaminen maksoi 2,50 euroa.





Välinekatsaus


Suunto xLander on kello joka on lojunut laatikossa, mutta sai uuden pariston ja elämän viime viikolla. Sen alkuperäinen hihna on hapantunut jo ajat sitten, mutta hankein sen tialle Punavuoren Ranneke- nimisestä firmasta trendikkään natorannekkeeksi kutsutun hihnan. Ei kannanottona, kun silloin muutama vuosi sitten ei ollut puhettakaan Suomen liittymisestä saman nimiseen sotilaalliseen liittoutumaan. Siihen että siinä nyt ollaan, ei minulla ole oikeastaan kantaa. Ihan sama, niin kuin niinku nuori polvi asiaa saattaa kommentoida. Kuten montaa muutakin asiaa.

On uskomatonta paskaa pajon. Uutisoinnissa, yleisönosastoissa ja lehtien tekstiviestipalstoilla. Tulossa on taas poliittinen lakko. Helmikuun 1.- 2. päivä on akt:n lakko, mutta linja-autoliikenne pysäksissä, lakossa vain tuona toisena päivänä. Kun tarvitsevat kyytiä Helsingin mielenilmauksiinsa. Sinne täytyy päästä julkisilla, että voi vaikkapa vetää pään täyteen siinä samalla. Seuraavana päivänä voi krapuloida rauhassa.
Uutisissa inisi lapuan patruunatehtaan, mikälien Nammolapuan herra, että Suomen huoltovarmuus vaarantuu kun tehdas on päivän kiinni lakon takia. Että Ukrainan aseapu menee nyt ihan vituiksi, kun yksi päivä on ettei...
Minun ei pitäisi ottaa kantaa tuollaisiin asioihin, koska ne ovat minulle aivan yhdentekeviä. Mutta jotain tolkkua voisi noudattaa. Vittu mitä paskaa!!  Suomeksi. IMO.

Äänestäisinkö sittenkin, ensimmäiselläkin kierroksella. Se on tulevana pyhänä. Ehkä; jos ei sada tai ole kamala pakkasinferno.

Mutta kello on hyvä. Siinä on varsinkin ilmapuntari ja trendkäyrä sille. Korkeusmittarista tai kompassista en niinkään perusta, enkä lämpömittarista joka näyttää ulkoilman sijasta enemmän ranteen tai hihanalusen lämpötilaa. Kello on tarkka ja näyttö mukava.





Huutelin tori-fi:sta mukavan pikkuzoomin filmijärkkäriin, jonka löysin samasta paikasta. Ei se mikään huutonetti ole, vaan tori-fi. Tuo linssi on vuodelta 1992, samoin kamera. Netin review-sivuja, siis tavaraarvioita sisältäviä sivustoja katseltuani sain tietää että linssi on sysipaska suttu-kittizoomi jollaiseen ei kenenkään välinerunkkaajan pidä ikinä sortua.
Mutta kun en ole sellainen niin ostin pois. Halvalla!
Vähän alenpana, jäljenpänä kuvaa jota sillä sain. Mutta digillä, kun talvi pilaa filmikuvaustunnelmat toistaiseksi.




Verenpainemittarin näytöstä on kuollut pari elementtiä, jonka johdosta hätkähdin.
Tuon "C":n kohdalla kuuluisi olla 8. Mittaustuloksissa jää yläpaineen ensimmäinen numero, yleensä ykkönen noin ollen pois. Yläpaineeni oli mittarin näytöllä luokkaa 50-60. Onneksi kyseessä oli ja on virhe jonka voi helposti korjata 150:ksi.




Pienikokoinen kamera painaa 552 grammaa. Tulitikkuaski 7,9. Otin kuvan kun ärsytti eräs kommentti somessa. Kun samankaltaisen kameran spekseissä oli sen paino, samaa kokoluokkaa, niin jonkun täytyi änkätä ja kyseenalaistaa asia. Vaikk'ei olisi tarvinnut, niin demostroin silti.
Pisin kuvan erääseen ulkomaiseen näitä kameroita käsittelevään ryhmään, niin joku neropatti ojensi minua ettei kamera ole iron:ia vaan brass_ia. No niin varmaan joo!




Paikalla jolla silloin tällöin istun, oli jonkun unohtama ateriakippo. Siis hampurilaispaikan ateriapakkaus. En tohtinut mennä lähemmäs. Enkä laittanut somen puskaradioon kuvaa että onko joltakin....




Lopuksi:  paskan linssin testi


Referenssinäkymäksi muodostunut maisema parvekkeelta. Yksi tällä kertaa lukemattomista kuvista. Vertailun yksi niistä. Kuvasin monella linssillä, saadakseni käityksen nyt hankkimastani pikkuzoomista.


Edellisen kuvan zoomaus näytöllä, ei rajaten, näyttää kamalalta. Mutta paljastaa lasin ominaisuuksia sen verran että sillä on käyttöä. Ei se mikään paska ole, jollei helmikään. Hintaluokassaan ja iältään oikein hyvä.
Jatkoon.



Tehkää mitä tykkäätte. Niin minäkin.


Porissa: 23.1.2024


____


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...