10.1.24

Suojaa ja tekoälyä

Pakkanen hellitti ja ollaan suojan puolella kuten uutisista olemme joutuneet näkemään, kuulemaan ja lukemaan. Suoja on säätila, kun pakkasen jälkeen päästään plussan puolelle talvisten pakkasten välissä. Tammikuussa on pakkasta, mutta suojasäätäkin.
Tästä muutama päivä eteenpäin, niin on pakkasen vuoro. Ja uutiset saavat taas sisältöä julistettavakseen.
En muista, en usko että aiempina vuosina siitä on tehty niin suurta numeroa kuin nyt. Onhan se hienoa että tomittajilla on jotain kirjoitettavaa.
 

Kun lämpötila pomppaa usean päivän kestäneen parinkymmenen pakkasasteen jälkeen plussan puolelle, muodostuu kuuraa, huurretta, huuraksikin sanottua valkoista, sellaisten asioiden päälle jotka ovat varanneet kylmyyttä itseensä. Metallia ja kiveä. Tämä Satapsykiatrian edustalla oleva veistosteoskin oli saanut sitä pinnalleen.
Istuin tupakilla ja nappasin puhelimella kuvan, kun näytti tuollaiselta mukavalta. Kuura oli piirtänyt patsaalle ääriviivat jotka tulivat sopivassa valossa esiin.
Somessa kommentoitiin että joku nuohooja seisoo piipun nokassa. Taisi joku nimikin siinä tulla esiin, en muista. Tämä kuvastaa minun mielestäni hyvin paikan kohderyhmän mielenmaailmaa, kun ollaan maanisemmassa vaiheessa mielialakäyrää. Ainakin mielen tasolla. Joskus saattaa eskaloitua teoiksikin, mistä saamme seuraavalla viikolla lukea lehdestä.

Keski-Porin kuuraisesta kirkosta oli hieno kuva mu pori o onnelline- fb-ryhmässä.
Sen kommenttiraita ei koskaan petä, jos haluaa kiusata itseään, niin kuin teen tekstaripalstaakin lukiessani. Kommentissa kirkon huurteisuudesta oli huolissaan, kärsiikö kirkkotaide tai ja urut. Kun kirkko on (sisätilaltaan)  niin kylmä että ulkopinta harmaantuu pakkasella. Jätin kommentoimatta kommenttia, koska se on turhaa ja saattaa mennä ilkeyksiin. Pitää koittaa olla ihmisiksi siinä ryhmässä.
Mutta demostraationa voi tuollaisessa tapauksessa etsiä tiliskivi joka on valmistettu 1850 luvun paikkeilla. Sellainen tiivis oikein kivikova tilli jossa ei ole reikiä sisään laitettuna eikä ole nyky-"höttö". Pistää sen pariksi vuorokaudeksi pakastimeen. Sitten ottaa pois pakastimesta ja laittaa olohuoneen pöydälle olemaan hyvässä parinkymmenen asteen huoneenlämmössä. Millaiseksi se muuttuu?  Jos kokeilette tätä kotona, laittakaa pesovati sen alle, ettei tuuki kastu.

 

Tekoälyä

 

Vitsinä tekoälykokeiluja, kun löysin jälleen yhden sovelluksen joka toimii verkossa, eikä maksanut mitään. Chatgpt tai joktain sinnepäin on maksullinen yleisin johon viitataan jo monessa yhteydessä.
Tämän pellekuvan ja seuraavan kuvaparin loi krea AI. Googlesta löytynee polku



Krea AI:n luomus.
Vähän täytyy jo katsella tietyllä silmällä netin kuvavirtaa, kun tekoälyn tekemiä kuvia pitää erottaa "aidoista". Joku microsoft on jo alkanut myydä kuvankäsittelyohjelmiin metatieto-ominaisuutta jolla voi vakuuttaa kuvansa olevan älytön - aito - itse otettu. Mihin tämä maailma on menossa.


Välähdyksiä

 

Kävin taas Rattiksessa yhdellä. Joulutunnelmaa oli tupakointihuoneen ikkunoissa. Muuten tunnelma oli osallani vähän apea.



Edvard Hopperin maalaus herätti laittamaan omaa pariksi.


 

Vuoden ensimmäinen filmi ladattu kameraan, johon hommasin viime vuoden viimeisinä päivinä objektiivin tarpeeseen. Uudenvuodenlupauksena lupaamani ostotauko on vielä pitänyt, mutta läheltäpitihetkiä on ollut pari.
Pidän punakantista kirjaa filmikuvaamisistani. Filmi alkoi testikuvauksilla. Jatkoa saattaa tulla vasta viikkojen kuluttua.



Lämpömittarin ulkoyksikkö alkoi näyttää lukemaa Lo, kun pakkanen meni alle -20:n.
Tämä lukema on jääkaapista yön jälkeen, kun ovea ei ole vielä avattu. Sääsin pari astetta ylös kun tuntui niin kylmältä. Nyt on sopiva. Ja kaapin oma näyttöledi näyttää mitä pitääkin.



Sairaalan käytävillä nähtyä tämäkin. Kameraaa ei oikeiin sovi viedä niille, mutta onhan puhelin aina.

 

Pakastumista odotellessa.
Tai en minä sitä odota. !

 

 

Porissa: 10.1.2024

 muokattu 17.1.2024

______

 

3 kommenttia:

  1. Mitä mv filmiä käytät ja mistä filmit ostat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt enimmäkseen Fomapan 400:aa, kun ostin sitä 30 metrin kelan josta lataan sopivat pituudet uudeleenladattaviin kasetteihin. Rullafilminä sen lisäksi Ilfordia; deltaa pan-F:ää ja orthoakin. Eniten on tullut ostettua / tilattua Tampereelta, Photo Stellasta. Mutta muutaman Telefotolta ja Fotoyks:iltä. Hyvät valikoimat noissa kaikissa ja verkkokaupat toimivat.

      Poista

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...