perjantai 8. toukokuuta 2015

Veneen kevätkunnostusta ja iso päivitys

"näillä mennään"

Vietin kevään kauneimman päivän veneenkunnostushommissa. Viime syksynä hankkimassani "pikkuterhissä" ei suurempaa remonttia ollut, mutta toinen hankain oli hajonnut ja hävinnyt, sekä penkit hiukan höllässä. Korjasin ne, mutta tapani mukaan laitoin vain toisen hankaimen uusiksi. Samalla olisi sen toisenkin voinut laittaa. Siispä kerran vielä porakone käteen, kun seuraavan kerran menen äitini tallille Harjavaltaan

kunnostus on valmis

Säilytän isompia työkalujani; iskuporakonetta ja vastaavaa tavaraa, jota ei kerrostaloelämässä tarvitse, Harjavallassa. En ole viitsinyt Porin keskustassa sijaitsevalla vuokratallilanikaan alkaa korjaushommia tekemään, vaikka sielläkin sähköä  olisi saatavilla.

kännykkäkuva
Veneen lisäksi piti tuunata myös peräkärryä, jonka olen muotoillut veneen kuljettamiseeen ja säilyttämiseen sopivaksi. Asensin aisaan vinssin, jolla veneen saa paremmin vedettyä kärrylle. Kärryn pohjalla on venerulla, jonka saa tarvittaessa irti kärrystä ja jolla veneen saa ohjailtua kärrylle.
Vinssi on liian matalalla, jotta sillä saisi  venettä vedettyä sujuvasti kärrylle ilman apuruullia. Olen harkinnut kärryn vaihtamista pieneen venetraileriin, mutta sellaisen aisanpituus olisi liian pitkä talliini.
Lisäksi tavallinen kärry on monikäyttöisempi ja helpompi peruutettava, lysyen aisansa ansiosta.


Poriin palattuani


7.5.2015

Vietyäni veneen takaisin talliin, poikkesin kotimatkalla Asema-aukiolla, jossa kampustyömaa on edennyt purkuvaiheessaan jo pitkälle. Kiinanmuuri on tullut koko mitassaan näkyviin ja pohjarakenteita piikataan pois. paikalla on melkoinen monttu.

alkutilanne
Helmikuun alun jälkeen olen käynyt samalla paikalla monta kertaa kuvaamassa purkutyön edistymistä. Jatkan kuvaamista edelleen, mutta laitan näkyville enemmän kuvia eri vaiheista vasta sitten kun muutos etenee enemmän.
makuuhuoneen ikkunasta

Aamulla, ennen lähtöäni venetallille, ikuistin kahteen valokuvaan näkymän makuuhuoneen ikkunasta kadun puolelle. Viime syksynä purettu jalkakäytävän pinnoite saa varmaankin pian uuden asvaltin. Katu onkin jo melko pahassa kunnossa, kuten kaikki Porin tiet ja kadut. Tämä laite jyrsi asvalttia pois kadun yli menevien halkeamien ja murtumien ympäriltä. Lähdin "alta pois"
Iso päivitys   -  sen tarpeen tekijäOlen kriittinen käyttöjärjestelmäpäivityksiä kohtaan. Päin vastoin kuin jotkut jotka ryntäävät lataamaan aina viimeisimmän päivityksen ilmestyessä. Apple on keksinyt ohjelmakehittäjien kanssa tapahtuvan pakkopäivityksen paljon Windows-maailmaa myöhemmin. Syynä siihen on tietysti laitekannan ja verkkotekniikan  kehittyminen. Mobiili ja pilvet ovat tulleet mukaan kuvaan.

Päädyin minäkin päivittämään "ison koneen" käyttöjärjestelmän OS X:n viimeisimpään versioon.
Rahaa hankintaan ei kulunut, koska apple jakaa sen verkossa ilmaiseksi.
2009 vuoden lopulta oleva iMaccini alkuperäinen osx on vaihtunut nyt "leopardista" lumileopardin kautta suoraan Yosemiteen, kaksi leijonaa ja Mavericksin ohittaen. Lumileopardi piti hankkia vielä fyysisenä cd-rommina, mutta loppu on mennyt siis netistä ladattuna.
Homma oli lopulta melko helppo ja yllätyksetön. Adoben ohjelmia varten täytyi vähän lukea foorumeita ja ladata "vanhentunut" Java koneelle, jotta ne aukeavat tällä uudella "ossilla".

Päivitystarve oli kuitenkin ristiriitainen: Uusi kamerateksniikka vaatii uusia ohjelmia, jotka eivät toimi vanhoilla käyttöjärjestelmillä. Vanhemmat ammattitason kuvankäsittelyohjelmat (lue: photoshop ym siihen liittyvä adobe-liitännäinen) eivät puolestaan välttämättä toimi uusilla käyttöjärjestelmillä.  Vaikka kaiken järjen mukaan käyttöjärjestelmän pitäisi olla  ohjelmistoihin alaspäin yhteensopiva.
Käytännöllä myydään tehokkaasti viimeisimpiä kuvankäsittelyohjelmia, joita ei enää myydä fyysisillä levyillä, vaan ne toimivat verkossa tai sieltä koneelle ladattuina.
12 euron kuukausimaksulla (tilanne nyt) saa käyttöönsä kuvankäsittelyn, ja 36 eurolla kuukaudessa koko adoben ohjelmiston: taitto, videot, julkaisu, nettisivut, flashit ja kaikki.

3000 euron adobekokoelma (hinta 2010) ei ainakaan vielä lähde koneeltani, koska sain sen toimimaan tälläkin "Yosemitella"
Vaakakupissa on kamerarunko, jonka hankin juuri menneellä viikolla: Vanha täyskennoinen 13 megapikselinen 5D-classic tarvitsi rinnalleen nopeamman ja isompiresoluutioisen rungon, jolla pääsee "kaupan päälle" 1,6 kertaa lähemmäs kohteita, kun käytetään pitkiä teleogjektiiveja. Se kuitenkin kostautuu laajakuvalinssien tarpeella, koska sielä päässä kuvakulma supistuu negatiivisessa mielessä.

Valintani on:  täyskenno dokumentointiin, ja uusi "kroppikennoinen" lintu- ja muihin vastaaviin hommiin joissa kohdetta ei voi tai saa lähestyä liikaa. Itikoille ja muille makroille on rakentumassa äärimmäisen halpa ja vanhanaikainen kokoonpano; perustuen vanhaan 400D-runkoon ja manuaalioptiikkaan. Mutta siitä enemmän sitten kun on jotain valmista.

Valintani ja ratkaisuni oli uusi 7D mark II. Toisena vaihtoehtona oli käytetyn 1D- sarjalaisen, lähinnä mark IV:n hommaaminen. Ensimmäisten testien perusteella voin olla valintaani tyytyväinen.
Mutta ohjekirjan joutuu lukemaan, jotta rungosta saa oleelliset hyödyt irti.


Akku latautuu ensimmäistä kertaa. Runko on vielä "neitseellinen"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...